Sergi 6-16 Mart 2006 tarihleri arasında F Tipi Kapalı Cezaevlerindeki "tecrit" koşullarının değiştirilmesi için gösterilen çabalar ve bu doğrultuda sesini duyurabilmek için ölüm orucunda hayatını kaybeden 121 kişinin öyküsü anlatıyor.
TAYAD Yönetim Kurulu Üyesi Fahrettin Keskin ve TAYAD üyesi Eylül İşcan, "Sergiyi izleyenler çok etkileniyor ve bize destek veriyorlar. Çünkü yaygın medyada tecride dair görüntülere tarafsız yer verilmiyor" diyorlar ve amaçlarının ulaşabildikleri kadar çok sayıda insana ulaşmak olduğunu söylüyorlar.
"Sana tecridi anlatmak istiyorum"
Keskin'in oğlu da F tipi cezaevinde. Keskin, "Ailelerin talebi çok makul. Onların serbest bırakılmasını değil, cezaevinde insani şartlarda olmaları. Oysaki F tipi cezaevinden öte öldürmeye yönelik bir mekan"
TAYAD "Başkasının Acısına Bakmak" sergisini "Sana tecridi anlatmak istiyorum" kampanyası dahilinde hazırlamış.
"Bir anı resmetmeye yarar fotoğraflar. Olanı biteni yalansız, çıplak bir şekilde tarihe kaydeder" diyen TAYAD'ın Karşı Sanat Çalışmalarıyla da bu gerçeklik üzerinden ortaklaşmış.
Sanat ve gerçeklik ilişkisi
Sanatın ve sanatçının "hakikat" karşısındaki duyarlılığını sorgulamayı amaçlayan sergi son günlerde sanat etkinliklerinde sıkça gündeme gelen "beden" üzerine tartışmaları da zenginleştiriyor.
Sergide 100'den fazla fotoğraf, film, dia, maket, çizim ve objenin yanı sıra Ataol Behramoğlu, Oral Çalışlar, Perihan Mağden ve başka sanatçı ve yazarların konuya ilişkin metinleri yer alıyor.
Daha önce yine Karşı Sanat Çalışmaları'nda sunulan, Hüseyin Karabey'in "Sessiz Ölüm" filmi de sergi süresince gösteriliyor. Sergide tutuklu ve hükümlülerin cezaevinde yaptıkları el işleri, çizdikleri resimler, yazdıkları şiirler, öyküler de bir bölüm halinde sergileniyor.
Serginin en ilgi çekici bölümü F tipi hücrelerin anlatıldığı bölüm. Bu bölümde odalardan birinin tabanına yatak, klozet, tabure ve sandalye çizilmiş. Böylelikle izleyen tecrit şartlarını daha iyi canlandırabilmiş oluyor.(EZÖ/KÖ)
* "Başkasının Acısına Bakmak" Beyoğlu'da, İstiklal Cadddesi, Elhamra Han'da Karşı Sanat Çalışmaları'nda 16 Mart'a kadar görülebilir.