Özgürlükçü Anayasa Platformu'nun çok sayıda akademisyen, yazar, sanatçı, aktivist ve kurum temsilcisinin imzasını taşıyan açıklamasında, başkanlık sisteminin yeni çatışmalara ve kutuplaşmalara neden olacağı uyarısında bulundu.
Platform uzlaşmayla demokratik bir anayasa hazırlanmasını hem çağdaş bir hukuk devleti olabilmek hem de kürt sorunun demokratik çözümü için gerekli görüyor.
İmzacılar toplumun yeni anayasadan beklentisinin uzlaşma, barış ve demokrasinin tesis edilmesi olduğunu vurguluyor, kuvvetler ayrılığının sorun olarak görülmesinin ve başkanlık sisteminde ısrar edilmesinin sonuçlarına dikkat çekiyor.
* Başkanlık sisteminde ısrar Türkiye'yi demokratik uzlaşma zemininden uzaklaştırır, ülkeyi çatışma ve kutuplaşmaya sürükler.
* Çözüm, bir an önce, tüm tarafların eşit bir biçimde katılacağı özgür bir tartışma ortamı yaratılarak; eşitlikçi, özgürlükçü, cinsiyet eşitliğine ve kadınların eşit temsiline dayalı, ayrımcılığın her türüne karşı duran, her anlamda çoğulcu bir yaşamı mümkün kılan ve demokratik bir yönetime geçişi sağlayacak yeni bir anayasa yapımından geçmektedir.
80'den kopuş anayasası
Platform yeni anayasanın eşit hak ve özgürlükleri tanıyıp koruyacak, fren ve denge mekanizmalarını siyasi otoriteyi sınırlandırmak amacıyla titizlikle kuracak ve kuvvetler ayrılığını kurumsallaştıracak bir anayasa olması gerektiğini söylüyor.
Anayasanın ancak bu özellikleri taşıdığında yeni ve 1980 rejiminden kopuş anayasası olabileceği anlatıldı.
"Yoksa yalnızca siviller tarafından yapılmış olması bir anayasaya doğrudan ne demokratiklik ne de sivillik kazandırır."
"Yürütme sorunu"
Özgürlükçü Anayasa Platformu değerlendirmesinde, başkanlık sisteminde ısrarcı olunmasının varolan koşullarda "vahim bir anlam" ifade ettiğini söyleyerek, 80 anayasasının "fren ve denge mekanizmalarının bulunmadığı güçlü bir yürütme sorunu" taşıdığını hatırlattı.
"Anlaşılıyor ki bu tasarı, kuvvetler ayrılığı 'sorununa' çare bulma çabasının ürünüdür. Halihazırda kuvvetler ayrılığı ilkesi kâğıt üzerinde korunmaktayken bile, demokrasi kılıfı içine sokulmaya çalışılan çeşitli argümanlarla başlatılan cadı avlarıyla, her gün daha geniş kesimlerin hayatı sekteye uğratılmakta, topluma hiçbir muhalefet hakkı ya da mecrası bırakılmamaktadır."
TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmalarının iktidar partisinin başkanlık sistemini dayatmasıyla vahim bir darbe almıştır. Uzlaşma ile demokratik bir anayasanın hazırlanması hem çağdaş bir hukuk devleti olabilmek için hem de Kürt sorununun demokratik biçimde çözülebilmesi için gereklidir. (YY)
Özgürlükçü Anayasa Platformu'nun anayasa hazırlanma sürecine dair değerlendirmesine ve ilk imzacıların listesine ulaşmak için tıklayınız.