"1 Mayıs’a çok az kala, yüreklerimiz tüm hızıyla çarparken ve her zamankinden daha fazla koşturuyorken, 'Başka Bir Mayıs' adlı politik sanat sergisi, daha fazla kenetlenmeye, meydanlara çıkmaya açıktan bir çağrı niteliğinde. Her an, her alan 1 Mayıs!"
Başka Kültürevi Kolektifi'nin çeşitli grup ve sanatçılarla kotardığı "Başka Bir Mayıs" sergisi açıldı.
5 Mayıs'a kadar görülebilecek sergide Red Fotograf'ın 1 Mayıs 2008’de çektiği fotoğraflar ve Tunç Erenkuş’un hazırladığı 1 Mayıs 2008 belgeseli, İç Mihrak'ın "Tuzla’daki işçi ölümleri", "Zalim Paşa Evren", "Cansıkıntısı Karşıdevrimcidir", "Huzur İsyandadır" gibi grubun ortak çalışmaları dışında Serpil Odabaşı’nın Hakkari’de vurulan çocuklar için yaptığı çalışmasının ilk örnekleri yer alıyor.
Ziyaretçi değil katılımcı
"Bugünden örmeli umudun barış şehirlerini. Yaratıcı direnişle sokaklar özdeşleşmeli. Açlık, yoksulluk, işsizlik silinmeli. Metanın çıplak ve merhametsiz kalbi kriziyle beraber yitmeli. Ve sloganlar yankılanmalı, tüm sokaklar yüzüncü kez 1 Mayıs alanını göstermeli. Dünyanın tüm işçileri, emekçileri, ezilenleri aynı şarkıyı söylemeli…"
Nor Zartonk’un hazırladığı “Benim Adım…” belgeseli, 19 Ocak 2008 ve 2009’da Agos Gazetesi önünde açılan fotobloklar ve 1 Mayıs 2008 ile ilgili görseller de sergide yer alan diğer işlerden bazıları.
Sergi, "Tarihten Güncelliğe" adlı eserle ezilenler tarihine umut ışığı olacak -resmi tarihe inat, gerçek bir tarihsel bakış açısı sunuyor.
Zonguldak maden ocaklarında yapılan fotoğraf çalışmasının işçilerin çalışma koşullarını hatırlatan bir tavırla, fotoğrafı izlemenin zorlaştığı ve ancak el fenerleriyle mümkün olduğu karanlık bir odada sergilenişiyle dikkat çekiyor.
Bir başka dikkat çeken eser ise sergi kolektifinin Cumartesi Anneleri’ne adadığı enstalasyonda, çelik bir kafes içine yerleştirilen her cumartesi Galatasaray Lisesi'nin önünde gerçekleştirilen eylemde kullanılan kayıp görsellerinden oluşuyor.
Senin 1 Mayıs sloganın ne?
Herkesi 1 Mayıs'ta Taksim'e çağıran sergide Yaratıcı Direniş Atölyesi'nin hazırladığı 1 Mayıs Duvarı interaktif bir çalışma. Sergiye katılanlar isterlerse duvara kendi 1 Mayıs sloganlarını yazabiliyorlar. Atölyenin sokaklarda gerçekleştirdiği performansların, eylemlerin videolarının gösterimlerinin yanı sıra sergi boyunca sürecek bir de stencil (şablon) atölyesi de bulunuyor.
Ankara Fotoğraf Atölyesi'nin Zonguldak’ta yaptığı fotoğraf çekimlerinden üç gün sonra maden ocağındaki bir patlamada hayatını kaybeden bir işçinin anısına adanan çalışması karanlık bir oda da ki fotoğraflarla bizleri içine alıyor.
Bu akşam saat 18.00'de yönetmen Soner Yıldırım'ın "Dönüş" adlı belgeselinin de gösterileceği ve ardından işçi sağlığının tartışılacağı bir söyleşinin de yapılacağı sergi hakkında ayrıntılı bilgiyi Başka Kültürevi'nin İnternet sitesinden edinebilirsiniz.(BÇ)