Bu çağrıyla yola çıkan gazeteci ve hak savunucularının yürüttüğü Medya Özgürlüğü ve Bağımsız Gazetecilik İzleme ve Haber Ağı Projesi (BİA²), 3-5 Kasım'da İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampusunda yapılacak "Uluslararası Bağımsız Medya Forumu" yla kendi deneyimini diğerlerinin yanına katıp toplamı büyütmeyi hedefliyor.
BİA² Projesi'ni oluşturan IPS İletişim Vakfı(İstanbul) ile Inter Press Service 'in (Roma, Berlin, Johannesburg, Bankok ve Montevideo) ortak girişimiyle lığıyla düzenlenen foruma dünyadan Indymedia-Filistin, Z-Net, Le Monde Diplomatique, El Cezire, OurMedia, Taz, TeleSUR Il Manifesto gibi bağımsız medya ve habercilik girişimleri ile Türkiye'den Açık Radyo, Bianet gibi deneyimleri sürdürenler, yerel medya temsilcileri, akademisyenler, aktivistler, öğrenciler katılacak. Liste her geçen gün büyüyor.
Forum, 3 Kasım Cuma günü forum düzenleyicileri ve konuşmacıların katılacağı basın toplantısı ve açılış kokteyliyle başlayacak.
Akıntıya karşı kürek çekenlere ödül
Forumun içinde yer aldığı BİA² Projesi, başlangıcından bu yana yerel medya eğitimleri, yayınlar, www.bianet.org sitesinden yapılan günlük İnternet yayınıyla kadın, çocuk, insan hakları ve ifade özgürlüğünü ve etik kuralları gözeten bir haberciliğin hayata geçmesini ve yaygınlaşmasına çalıştı. Forumun toplantılarının başladığı ikinci gün Açılış Oturumu'nda açılış konuşmalarının ardından ilk defa verilecek BİA Hak Haberciliği Ödülleri sahiplerine teslim edilecek.
Ödüller, yerel medya, yaygın medya ve iletişim öğrencilerinin haberlerine olmak üzere üç dalda verilecek. Ödül yönetmeliği forumun web sitesinde yer alacak Bu yıl ilk olacak Hak Haberciliği Ödülleri'nin süreklilik kazanarak gelecek senelerde de sürmesi hedefleniyor.
Ramonet ve Lubetkin: İki aktivist gazeteci
Forumun giriş konuşmalarını Le Monde Diplomatique Genel Yayın Yönetmeni Ignacio Ramonet ve IPS Genel Yönetmeni Mario Lubetkin yapacaklar.
Ramonet, hem özgün ve uzun ömürlü bir bağımsız gazete olan Le Monde diplomatique'in yayın yönetmeni, muhalif bir yazar hem de finansal hareketlerin vergilendirilmesini savunmak üzere ortaya çıktıktan sonra önemli bir küreselleşme karşıtı harekete dönüşen ATTAC 'ın ve Media Watch Global 'ın da kurucularından. Ramonet'nin kendi deneyimlerinden hareketle "Başka bir iletişim mümkün" diyenlerin başarılarının arkasındaki aklı ve çabaları aktarması bekleniyor.
Lubetkin'in başında olduğu IPS ise 1964'ten beri, kar amacı gütmeden "sessizlerin sesi olmayı", kuzey ve batı odaklı uluslararası haber akışını dengelemek için "Üçüncü Dünya"nın sesi olarak başladığı tekel dışı habercilik etkinliğini bugün "alternatif küresel" habercilik alanından güç derleyerek sürdürme çabasında.
Yaygın medyanın bizi getirdiği yer
İkinci günün ilk paneli"Yeni Küresel Yaygın Medya Evreni: Sınırlar ve Sorunlar". Doç.Dr. Sevda Alankuş'un kolaylaştırıcılığını yapacağı panelde uluslararası iletişim politikaları, demokrasi ve barış üzerine çalışan Hawaii Üniversitesi'nden Prof. Majid Tehranian açılış konuşmacısı.
İsrail'de yayınlanan Haaretz'den gazeteci Amira Haas "Yaygın Medya ve Savaş Haberciliği", IPS Afrika'ının Bölgesel Yöneticisi Pat Made de "Yaygın Medya ve Kadınlar" üzerine birer sunum yapacak.
Gazeteci Ragıp Duran "yaygın medyayla nereye kadar gidebileceğimizi" sorgulayacak; Radikal İki ve Milliyet Sanat Genel Yayın Yönetmeni gazeteci Tuğrul Eryılmaz da Türkiye yaygın medyasının sorunlarının ne kadar yerel konjonktürden ne kadar küresel gelişmelerinin sonucu olduğuna değinecek.
Dünyanın bağımsız medyası İstanbul'da
Öğleden sonraysa dünyanın dört bir yanından başarılı bağımsız medya pratiklerinin temsilcileri toplanacak, deneyimlerini paylaşacak ve "yaygın dışı medyanın gelişme olanaklarını" tartışacak.
110 ülkede 3 bin topluluk radyosunu bir araya getiren AMARC 'dan Francesco Diasio, özellikle Körfez Savaşı ve Amerika'nın Irak'ı işgali sırasında yaptığı yayınla tanınan El Cezire'nin uluslararası ilişkileri biriminin başında bulunan gazeteci Lamis Andoni katılacaklardan ikisi.
Tagezeitung'dan (Taz) Basha Mika ve "Caracas, Venezüella'dan 24 saat uydu yayını yaparak Bolivar ülküsünü yaymaya çalışan" TeleSUR 'un başkan yardımcısı Aram Aharonian'ın, yanında Indymedia-Filistin, Z-Net, Media Watch Global, OurMedia gibi internetin getirdiği olanakları başka, muhalif bir iletişim modeli yaratmak için kullanmayı beceren örnekler yer alacak.
Türkiye'den de Bianet ve Açık Radyo başlangıçtan beri foruma katılacağı bilinen kuruluşlar. Yaz boyunca Türkiye'den diğer deneyimlerin forumda yer almaları için çağrılar ve temaslar sürecek. Türkiye'nin bağımsız medya mücadelesini çeşitli alanlarda sürdürenlerin deneyimlerinin gün yüzüne çıkması ve paylaşılması sağlanacak.
Aşağıdan yukarı farklı bir iletişim eğitimi
Çok satan gazetelerin köşelerinde zaman zaman çıkan "iletişim fakülteleri medyaya düşman yetiştiriyor" ya da "gazeteci olacaksanız iletişim fakültesinde okumayın" serzenişleri de forumun konusu olacak.
Türkiye ve yurtdışından iletişim öğrencileri ve öğretim üyelerini biraraya getirecek olan forum var olan durumun tespitini yapmak ve yeni bir iletişim eğitimi modeli üzerine düşünmek üzere önemli bir fırsat sunuyor. İletişim öğrencileri de kendi yaşadıklarını, yaptıklarını ve geleceklerini tartışmak için şimdiden harekete geçti. Önümüzdeki günlerde forum bağımsız medya ve iletişim eğitimi üzerine söyleyecek sözü olan her öğrenciye ulaşmak için çaba harcayacak.
Yalnızca panellerden, konferans ve sunumlardan oluşan akademik bir tartışmayla kendini sınırlamayan forum sesini duyurmak isteyen tüm öğrenci işlerine açık.
Merkezin uzağındaki imkan: Yerel medya
BİA² projesinin en önemli ayaklarından birini oluşturan yerel medya da benzer bir şekilde örgütlenerek forumda yer alacak.
Üçüncü gün düzenlenecek Türkiye'de Yurttaş Gazeteciliği, Yerel ve Alternatif Medya forumunda yerelde gazetecilik pratiğinin olanakları ve kısıtları bizzat kendi uygulayıcıları tarafından anlatılacak, tartışılacak.
Öğleden sonraysa Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Medyası ve Barış İçin Bağımsız Medya başlıkları altında iki ayrı grup tartışması düzenlenecek. Film gösterimleri ve sergilerle zenginleşecek tartışmalarla Türkiye ve yurtdışından gruplar kendi deneyimlerini paylaşacak.
Forum alan genişletip, kısa paslarla gole gidecek
Liste bugün itibariyle yukarıdakilerden ibaret ama her geçen gün yeni isimler başlıklar ekleniyor. Programın satır araları belgeseller, sergiler, konserler, farklı performanslar ve toplantılarla zenginleşecek. Gelecek sunuşlar forum alanında dağıtılacak; forum ertesinde tüm basılı malzeme kitaplaştırılacak.
Foruma katılım ücretsiz ve herkese açık. Sizin de söyleyecek sözünüz, gösterecek filminiz, yapacak gösteriniz varsa [email protected] adresine yazın. Forumun devamlı güncellenen web sitesinden gelişmeleri takip edebilirsiniz.
Bugün büyük sermayeden ya da devletten bağımsız bir kitlesel iletişim alanı kurmak her zamankinden daha zor ama bir o kadar da gerekli. Uluslararası İstanbul Bağımsız Medya Forumu, bu durumun altını çizerek, dünyanın her yerinde medyaya varolanı korumak yerine toplumu dönüştürme işlevini yüklemeyenleri biraraya getirecek.
Başka bir haberciliğe açılan pencerenin genişlemesi ve çoksesli, etik, yurttaş merkezli, katılımcı, demokratik bir medya ortamının daha da yaygınlaşmasından umutlu olmamız için bir sebep sunacak. Uluslar arası Bağımsız Medya Forumu bu yüzden üç günle sınırlı olmayan, öncesinde açacağı tartışmalarla, sonrasındaysa oluşacak yeni iletişim ağları yeni denemelere kendini çoğaltacak.
Başka bir iletişim mümkün! (EÜ)