Üniversitelerdeki sorunların, mühendislik ve eğitim sistemi ile ilgili sorunların ülke ve toplum yapısından ayrı düşünülemeyeceği, toplumsal sorunlarla beraber incelenmesi gerektiğini savunan kurultayda sonuç olarak şöyle dendi:
"Herkese parasız, nitelikli bir eğitim hakkını savunuyor, eğitimdeki eşitsizliği ve sermaye kesiminin daha çok kâr etmesine dayalı bir mühendislik anlayışını reddediyor, her alanda bunun mücadelesini vereceğimizi duyuruyoruz."
Eşit, parasız, anadilde eğitim
Geçen Mart'ta yapılan MMO Öğrenci Üye Kurultayı'na 17 Şube, 23 il ve 40 üniversiteden delege olarak seçilen 260 öğrenci üyenin katıldı.
"Başka Bir Gelecek İçin Başka Bir Üniversite" temalı kurultayda "Üniversitelerde Yaşam, Mühendislik Eğitimi Nereye Gidiyor?", "Yarının Mühendisleri ve Gelecek", "Mühendislik Öğrencileri ve Üniversitelerin Toplumsal Rolü", "Öğrenci Üye Örgütlülüğü ve MMO" konuları ön plana çıktı.
Özerk ve demokratik üniversite mücadelesine çağrı
TMMOB MMO'un öğrenci üyelerinin taleplerinin yer aldığı sonuç bildirgesi şöyle:
* Üniversitelerin küreselleşme ve sermaye isteklerine göre yapılandırılması uygulamalarından vazgeçilmeli,
* Her türlü gizli-açık emperyalist anlaşmalar iptal edilmeli. Baskıcı yaklaşımlara son verilmeli, düşünce özgürlüğünü kısıtlayan, toplumu tek tipleştiren ve dışlayan 301. madde vb. düzenlemeler kaldırılmalı,
* Enerji sorunu nükleer santrallerle değil, yerli ve yenilenebilir enerji kaynakları ile çözülmeli. Çevreyi, insan sağlığını ve kültürel mirası tehdit eden yanlış yatırımlar sonlandırılmalı.
* Özelleştirmeler son bulmalı, özelleştirilen kurumlar kamulaştırılmalı.
* Mevcut politika ve uygulamaların yerine; planlamacı bir anlayışla, toplumsal gereksinimleri, üretimi, istihdamı ve yaşam boyu eğitimi, ülkenin bilim ve teknoloji yeterliliğinin güçlendirilmesini temel alan ulusal eğitim politikaları yaşama geçirilmeli.
* Toplumsal eşitsizliğin her çeşidini sürekli ve sistemli olarak üreten eğitim sistemi terk edilmeli.
* Kürt sorunun çözümü için demokratik yöntemler benimsenmeli, savaşa, silahlanmaya ayrılan bütçe eğitime, bilime ve tekniğe ayrılmalı.
* Polis ve jandarma üniversitelerden çıkarılmalı; baskıcı ve cins ayrımcı uygulamalarla dolu eğitim programları terk edilmeli.
* Eğitim her kademede eşit, parasız, bilimsel ve anadilde olmalı.
* Belletme ve ezbercilik yerine öğrenmek, verileri kabul etmek yerine araştırma yeteneğini geliştirmek; teknik eğitim yanında sosyal ve kültürel eğitimleri de tamamlamak; eğitimde sorgulayan, düşünen, dayanışma duygusuna sahip, bilimsel kriterleri önemseyen, aydınlanmış öğrencilerin yetişmesi, en temel amaç olmalı.
* İnsanların okula başlama yaşından itibaren yetenekleri açığa çıkarılarak eğitilmeli ve yönlendirilmeli.
* Uygulama, mühendislik eğitiminin vazgeçilmez bir parçası. Teorik bilgiler laboratuar uygulamaları ile desteklenmeli.
* Stajyer alan firmalar üniversiteler tarafından denetlenmeli ve stajyerlere mesleki bilgilerin aktarılması sağlanmalıdır. Stajyerlerin sosyal hakları ve emeğinin karşılığı olan ücret güvence altına alınmalı.
* Tüm sağlık hizmetleri yaygınlaştırılmalı ve öğrencilerin bu hizmetlerden ücretsiz faydalanmaları sağlanmalı. Üniversite bünyelerinde bulunan Medikolar kapatılmamalı.
* Bilimi teknolojiye, teknolojiyi uygulamaya dönüştüren mühendislerin daha donanımlı ve birikimli olarak yetişeceği ve mezuniyet sonrası bilgilerini yenileyebilecekleri, geliştirebilecekleri eğitim olanakları, üretim ve çalışma ortamları sağlanmalı.
* Çok sayıda niteliksiz mühendis yetiştirmek ve yine çok sayıda donanımsız üniversite ve bölüm açmak yerine, ülkenin gereksinim duyduğu elemanlar yetiştirilmeli; yine gereksinim doğrultusunda yeterli eğitim kadrosu ve kütüphane, derslik, laboratuar, yurt vb. alt yapısı tamamlanmış kuruluşlar oluşturulmalı; şimdiye kadar açılmış bulunan üniversitelerin eğitim düzeyi artırılmalı, nitelik eşitsizliği ortadan kaldırılmalı, oluşturulacak kalite standartları doğrultusunda denetimler yapılmalı.
* Eğitim programlarının akreditasyonunda, yabancı akreditasyon kurumları yerine TMMOB'nin de içinde yer aldığı Mühendislik Değerlendirme Kurulu (MÜDEK) çalışmaları yaygınlaştırılmalı.
* Lisans diplomalarının uluslararası düzeyde tanınması sağlanmalı.
* Uygun nitelik ve sayıda öğretim üyesi yetiştirilmeli, öğretim üyelerinin eğitim dışında ticari faaliyette bulunması engellenmeli, eğitim hizmetini üreten öğretim üyelerinin ekonomik, sosyal ve mesleki sorunları çözülmeli, öğretim üyeliği mesleği saygın ve çekici hale getirilmeli.
* Öğretim üyelerinin düşüncelerinden, sendikal eylemlerinden ve demokratik taleplerinden dolayı karşılaştıkları her türlü ceza ve sürgün uygulamalarına son verilmeli.
* Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tüm kurumlarıyla kaldırılmalı, Üniversiteler özerk, demokratik ve bilimsel bir anlayış temelinde yeniden düzenlenmeli, üniversitenin üç temel bileşeni olan öğretim üyeleri, öğrencilerin ve üniversite çalışanlarının yönetim ve karar sürecine katılmaları güvenceye alınmalı.
* Mühendislik hizmetlerinin, alanında yeterli mesleki bilgi ve deneyime sahip olan odaların üyelerince verilmesi, bu üyelerin mesleki kurallar ve meslek etiği açısından tam olarak denetlenmesi gerekir. Hizmeti veren üyelerin bilgilerinin hızla yenilenmesi gereksinimine uygun olarak, çağdaş teknikleri izleyebilmelerine yönelik sürekli mesleki eğitime tabi tutulmaları sağlanmalı.
* TMMOB ve TMMOB'ye bağlı odalar, üniversitelerde yeni mühendislik, mimarlık ve şehir planlama ile ilgili yüksek öğrenimin planlanmasında, yeni fakülte ve bölümlerinin açılması, eğitim programlarının oluşturulması, kontenjanlarının belirlenmesi süreçlerinde yer almalı, bu süreçte TMMOB'nin öneri ve onayı alınmalı.
* Mesleklerini icra ederken mühendisleri izleyen ve sicillerini tutan tek kurum olan TMMOB ve bağlı odaları, mühendislere yönelik tüm tasarrufların odağında olmalı.
* Genel bütçeden eğitime aktarılan pay yeterli seviyeye getirilmeli ve üniversite bütçelerinde bilimsel araştırmalara ayrılan pay artırılmalı. Harç, ikinci öğretim, yaz okulu, transkript, zorunlu bağış ve öğrenci belgesi vb. her türlü paralı uygulamalar kaldırılmalı.
* Kamu kaynakları vakıf/özel üniversitelere aktarılmamalı, vakıf üniversitelerinin programlarında akreditasyon zorunluluğu getirilmeli.
* Mühendisleri kendi ülkelerinde mülteci konumuna düşürecek "Yabancı Mühendis Yasası" derhal geri çekilmeli, bir daha gündeme getirilmemeli.
* Mühendislik diplomalarında yeniden "mühendislik unvanı almaya hak kazanmıştır" ibaresinin yazılması için mücadele edilmeli.
* TMMOB'ye bağlı Odaların öğrenci üyelerinin demokratik bir platformda buluşarak, tüm mühendislik, mimarlık ve şehir plancılarının toplumsal sorunlarını tartışılabileceği çalışmaların yoğunlaştırılması ve yerellerde yaygınlaştırılması sağlanmalı.(EZÖ/AÖ)