Bu yıl altıncısı düzenlenen Okuldan Haber Odasına (OHO) programının ikinci günü, gazeteci adaylarının Türkiye Gazeteciler Sendikasını (TGS) ziyaret etmesiyle başladı.
TGS Denetleme Kurulu üyesi Ender Ergün, yaygın medyada örgütlenmenin zor olduğunu söyleyerek sözlerine başladı.
"Yaygın medyada örgütlenmeye başlarsanız, işsizlikle karşı karşıya kalabilirsiniz. Maalesef sektörün gerçeği bu... Çünkü işsiz kalmak bu sektörde en kolay iş."
Ergün: "Koşulları düzeltmek sizin elinizde"
Bu durumun en önemli sebebinin medya sahipleri olduğunu söyleyen Ergün "Çünkü medya sahiplerinin aynı zamanda ticari ilişkileri de var" diye konuştu.
Basının içinde bulunduğu durumdan, basın mensuplarının sorumlu olduğunu ifade eden Ergün sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Basın mensupları zamanında haklarını yedirmeselerdi şu an durum böyle olmazdı. Fakat çalışma koşullarını düzeltmek yine basın mensuplarının elinde.
"Yaptığınız işi yalnızca kendiniz için değil, düşünce özgürlüğü ve insan hakları adına da yaparsanız bu basın adına da iyi olur."
Bir gazeteci adayının sorduğu "Neden İletişim Fakültesi öğrencileriyle bir araya gelmiyorsunuz?" sorusuna "Haklısınız, bu anlamda eksikliklerimiz var" yanıtını veren Ergün "Siz kendi haklarınızı korumaya başladığınız zaman sendika size yardımcı olur, eylem örgütler" dedi.
Örgütlenmenin Yunanistan ve Fransa gibi ülkelerde de az olduğunu belirten Ergün, bu ülkelerde gazeteciler arasında dayanışma olduğunu söyledi ve ekledi: "Örneğin; Yunanistan'da yerel bir gazete kapatılırsa ertesi gün tüm gazeteler greve gidebiliyor."
Kıraç: "Baskı içselleştirilmiş durumda"
Sabah- ATV grevine de değinen Ergün, o dönemde 600 kişinin sendikaya üye olduğunu ve ardından işverenin baskı yapmaya başladığını söyledi.
"O dönemde yöneticiler 'Bunlar sizin haklarınızı koruyamaz' dediler. Ve sendikadan istifa etmeleri için birçok basın çalışanı 212'li yapıldı. Ve ardından 300 kişi sendikadan istifa etti. Sizin hakkınız olan şey sizin için bir koz olarak kullanıldı."
Son olarak "Tüzük değişikliği yapmamız gerekiyor aslında" diyen Ergün, freelance gazeteciler, blog yazarları gibi belirli bir gazetede çalışmayan kişilerinde sendikaya üye olabilmesinin sağlanması gerektiğini ifade etti.
TGS Eğitim Genel Sekreteri Şehriban Kıraç ise, çalışanların örgütlenme ihtiyacı duymadıklarını söyledi. Bu durumun sebebini çalışanların baskıyı içselleştirmesine bağlayan Kıraç "Örgütlendiğini zaman işsiz kalmayı da göze almalısınız" dedi. (SK/HK)