Dönem sözcülüğünü Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın (TGS) yaptığı G9 Platformu, bir başka üzücü gelişmenin de, "Türkiye'nin bu yıl Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nü, askeri darbe ve şeriat tehditleri arasında sıkışmış olarak anıyor olması" olduğunu savundu.
"Dink cinayeti, korumasız olduğumuzu gösterdi"
G9 açıklamasında,"çözümün halkın meydanlarda seslendirdiği demokraside olduğuna inancımızı hâlâ sımsıkı koruyoruz" dedi.
"Darbe-Şeriat tehdidi arasında Demokrasiden Yanayız" başlığıyla yayımlanan açıklamada, gazeteci Hrant Dink'in düşüncelerinden dolayı katledilmesinin "gazetecilerin can güvenliğini sağlama zafiyetini" bir kez daha ortaya koyduğu ifade edildi.
"Engelleri kaldırın, medyayı hedef göstermeyin"
Kısa vadede siyasi iktidarın basın özgürlüğü ve sendikal haklar konusunda yasal iyileştirmeler yapacağına inanmadıklarını bildiren platform üyeleri, "Diğer yandan iktidarın, gazetecilerin görev yapmasının önüne engeller çıkarmamasını, eleştirilere tahammüllü olmasını, yayın kuruluşlarını tehdit eden ve hedef gösteren söylemlerden kaçınmasını, basın emekçilerinin örgütlenme hakkını kullanmasını teşvik etmesini beklemek en doğal hakkımız" dediler.
Platform açıklamasında, BİA Medya Gözlem Raporu'nda yer alan "yılın ilk üç ayında 12 gazeteci ve aydına yeni davalar açıldı" şeklindeki tespite de yer verdi.
Dönem sözcüsü TGS'nin dışında G9 Platformu, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Diplomasi Muhabirleri Derneği (DMD), Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD), Foto Muhabirleri Derneği (FMD), Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD), Profesyonel Haber Kameramanları Derneği (PHKD), Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Ankara Temsilciliği, Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ) Türkiye Temsilciliği, Basın Yayın ve İletişim Emekçileri Sendikası'ndan (Haber-Sen) oluşuyor. (EÖ/NZ)