Ender kadın yayın yönetmenlerinden Mehlika Türkmenoğlu kendisini ve neler yapacağını bianet'ten M. Yüksel Özbek'e şöyle anlattı:
M.Y.Ö.- Sayın Türkmenoğlu kendinizi tanıtır mısınız?
M.T.- İzmirliyim. Yani Egeli. 1956 yılının Ekim ayında İzmir'de dünyaya geldim. Şimdi 9 Eylül Üniversitesi'ne dönüşen Ege Üniversitesi'ne bağlı İktisat Fakültesi'nden mezun oldum. Mesleğimi çok az yaptım. Gazeteciliğe 1983'te Hürriyet Gazetesi'nin İzmir Bürosu'nda başladım. Görevim politika muhabirliği idi. Hürriyet'teki politika muhabirliğim 10 yıl sürdü. Kadın gazetecilerin pek olmadığı bir alandı. 10 yılım Ege'nin yerel politika dünyasını izlemek, haberlerini yapmakla geçti. 1993-1994 yılları arasında 6-7 ay kadar Ege TV'nin haber müdürlüğünü yaptım. 1994-1997 yılları Gazete Ege'de yazıişleri müdürlüğü ve köşe yazarlığı olarak geçti. Köşe yazarlığım da tabii ki politikayı içeriyordu. 1997'de Yeni Asır Gazetesi'ne geçtim. 2001'e kadar Yeni Asır'da köşe yazarı olarak çalıştım. Tabii yine konum politika idi. Evliyim. Eşim endüstri mühendisi. Bir oğlum var.
M.Y.Ö - Basın dünyası biliyorsunuz genellikle erkeklerden oluşur. Böyle bir dünyada kadın yayın yönetmeni olarak görev aldınız. Böylesi erkekler dünyasında görevinizi nasıl yapacaksınız?
M.T. - Erkek meslektaşlarımdan anlayış bekliyorum. Bu söylediğim tabii ki şaka! Herkes işini yapacak. Ben de işimi yapacağım. Hatta benim işim daha ağır olacak. Gazetede işim bittikten sonra evimin işini yapacağım. Oğlumla meşgul olacağım.
M.Y.Ö- Muhabirlik döneminizde kadın olduğunuz için haksızlıklara uğradınız mı?
M.T.- Hayır. Ben işimi yaptım. Seçimler var; gecenin bir saati, şurada bir miting var; gittim. Günlerce seçim izledim. Haksızlık oldu mu? Belki olmuştur ama bu kadın olduğum için değildir. Her sektörde yaşanan küçük ayak oyunlarıdır olan... Bunları cinsiyete bağlamıyorum. Ben böyle bir şey yaşamadım ama, cinsiyete bağlı haksızlıkların olmadığını da söylemiyorum.
M.Y.Ö.- Haber Ekspers'in yayın yönetmenliği teklifini nasıl aldınız?
M.T.- Bu iş için teklif olmadı. Yeni Asır'da yaşanan olayları biliyorsunuz... Aydın Bilgin Yeni Asır'dan ayrılınca beraber hareket ettik. Önce Haber Ekspres'i radyo ve internet ortamında yaşama geçirdik. Fakat kafamızda sürekli olarak bir gazete vardı? Önce bir spor gazetesi kurmayı düşündük. Daha sonra da Haber Ekspresi bölge gazetesi olarak düşünmeye başladık. Oturduk yayın ilkelerini, politikasını konuştuk. Birlikte kararlar aldık. Aydın Bilgin, gazetenin kuruluş sermayesi için iki evini ve bir arabasını sattı. Şimdi de bir arsasını satışa çıkarıyor. Kuruluş sermayesi oluştu. İlan verenler ikinci bir bölge gazetesine ilan için ihtiyaç olduğunu belirtince işletme sermayesinin kapısı açıldı.
M.Y.Ö.- Çalışanlar gazeteye sendikayı sokarsa tavrınız ne olur?
M.T.- Oturur konuşuruz. Ben sendikalı dönemde de çalıştım. Keşke tüm basın sendikalı olsa.
M.Y.Ö.- Gazetede kaç kadın görev alacak?
M.T.- Gazete 60 kişi ile çıkacak. Doğal olarak ilan servisi kadınlardan oluşacak. Sayfa sekreterleri arasında da kadınlar var. Haberci olarak da 2 kadına görev verdik. Evet, yine de kadınlar azınlıkta ama bu durum biraz da sektörün koşullarından kaynaklanıyor. Müracaat edenlerin çoğunluğu erkekti. Mesela polis, adliye, politika ve spor alanlarında erkekler var, hele sporda hiç kadın gazeteci yok gibi. Kadın gazeteci arkadaşlarımız nedense bu alanları tercih etmiyor. Nedenleri var ama, bu alanlar bir gazetenin en önemli haber kaynağı... Ben de gelen iş taleplerini değerlendirince böyle bir tablo ile karşılaştım. Yapacak bir şeyim yoktu.
M.Y.Ö.- Yani erkek yüzlü bir gazete olacak Haber Ekspres?
M.T.- Durum böyle olunca, gazete erkek yüzlü olacak. Fakat içeriği değil...
M.Y.Ö- Peki köşe yazarlarında durum nasıl?
M.T.- Köşe yazarlarından kadın olarak ben varım. Kültür-sanat servisinin başında bir kadın olacak. Dizi röportajı da bir kadın gazeteci yapacak. Aslında köşe yazarlığı için çeşitli sektörlerden çok talep var. Bu anlamda ileride kadın köşe yazarlarının sayısının artacağını sanıyorum.
M.Y.Ö- Kadın haberlerinde gazetenin bir ilkesi olacak mı?
M.T.- Özellikle kadını dişilik malzemesi yapmayacağız. Özel hayatlarını deşifre etmeyeceğiz. Çıplak kadın fotoğrafları basmayacağız. Kadını yaşadığımız hayatın eşiti olarak ele alacağız, ama bir yandan da kadının sözcüsü ve tercümanı olacağız. Bu sözcülüğümüz belli bir kadın kesimi için olmayacak; her kesimden hayatın içinde olan, hemen yanı başımızda sıkıntı çeken, kadın dünyasının çoğunluğu bizim ilgi alanımızda olacak. Bunlar şu anda söylenmiş sözler değil. Aylarca tartışarak oluşturduğumuz ilkeler.
M.Y.Ö.- Haber Ekspres anladığıma göre aile, ev gazetesi olacak?
M.T.- Evet, Haber Ekspres aile gazetesi olacak. Eve giren gazete olacak. Eve, kadını aptallaştıran sanal bir dünyayı taşımayacağız. Okuyucumuzun yarısı da kadın olacak. Böyle olunca içinde kadın olan bir haberin nasıl yapılacağını içeren eğitimi de düşünüyoruz.
M.Y.Ö.- Magazin olacak mı?
M.T.- Bilinen magazin olmayacak. Kadını da bilinen anlamda magazinleştirmeyeceğiz. Tabii ki magazin de olacak ama, kalitesiz bir magazin değil. Her şeyin kalitelisi varsa magazinin de kalitesi olması lazım.
M.Y.Ö- Bir gün patron gelip de, 'Böyle gitmiyor. Bu kadar ciddiyet gazeteyi sattırmıyor? Biz de sansasyonel ve dedikodu gazetesi çıkaralım' dese ne yaparsınız?
M.T.- Gazetenin ilkelerini Aydın Bilgin'le birlikte oluşturduk. O da yılların gazetecisi. Böyle bir şey olacağını sanmıyorum. Fakat yine de oturur konuşuruz. Olmuyorsa, gerekeni yaparım. (YÖ/NA)