Gazeteciler Irak sınırına yakın bölgelere sokulmadıkları gibi, Çukurca ve Hakkari merkezinde görev yapan gazetecilere de "akrediteli de olsa" çalışmalarına izin verilmediği haberleri alınıyor.
Akreditasyon sistemi, muhalif basının daha uzun bir prosedüre tabi tutulmasına yol açtığı için Dicle Haber Ajansı (DİHA), "Günlük Evrensel" ve "Yeniden Özgür Gündem" gazete muhabirleri henüz bu bölgede çalışamıyorlar.
Aslan : "Gözaltılar yaşandı"
Üç gün önce başlatılan akreditasyon uygulamaları öncesinde çekim yaparken engeller yaşandığını bildiren "Cumhuriyet" gazetesi, Doğan Haber Ajansı (DHA) muhabiri ve "Batman Çağdaş" gazetesi yazı işleri müdürü Arif Aslan, akreditasyonla birlikte bir rahatlama yaşandığını açıkladı.
Aynı zamanda Batman Gazeteciler Cemiyeti ve Yayıncılar Derneği Başkanı olan gazeteci Aslan, ağırlıklı olarak çalıştığı Batman'daki uygulamalar konusunda şu örnekleri verdi :
* Bir hafta önce dernek üyesi, NTV muhabiri Ferhat Mazgir, Zaman gazetesi muhabiri Suphi Kaya, CİHA muhabiri Medeni Akbaş, İHA muhabiri Zeki Gün ve Reuters Ajansı iki muhabiri Batman Havva Üssüne yakın bir yerde yarım saat kadar gözaltına alındılar.
Güneydoğu'da basına yasak
* Polise teslim edilen arkadaşlarımız ifadeleri alındıktan sonra serbest kaldılar. Gazetecilere "Neden izinsiz askeri üssün görüntülerini alıyorsunuz?" dediler.
* Diyarbakır'a yerleştirilen Patriot füze rampalarını oradaki basın tanıtabildi ama Batman'da bunu teklif etmemize rağmen kabul edilmedi. "Buradaki NATO rampaları, izin veremeyiz" şeklinde yanıt aldık.
* Akreditasyon uygulaması öncesinde köylülerle görüşmek, görüntü almak istediğimizde Kaymakamlık'tan "Diyarbakır Basın Merkezi'ne gidin, izin alın, öyle çalışın" demişlerdi. "Akşam" gazetesi Batman muhabiri ve "Batman Çağdaş" muhabiri Reşat Yiğis, birkaç kez uyarıldı.
Akreditasyonla da "yasak"
Akreditasyonu bulunmalarına rağmen gazetecilerin sınıra yakın bölgelerde görev yapamadıklarına ilişkin şikayetler de gelmeye başladı. "Aksiyon" dergisi muhabiri Adem Yavuz, Van-Hakkari yönüne giden otobüslerin jandarma tarafından durulduğunu, kimlik kontrolü sonunda gazeteci olarak tespit edilenlerin Van'a geri gönderdikleri bilgisini aldığını açıkladı.
Gazeteci Adem Yavuz, Çukurca ve Hakkari merkezinde görev yapan gazetecilere de bölgede "akrediteli de olsa" çalışmalarına izin verilmeyeceğinin tebliğ edildiğini bildirdi.
Gazeteci Yavuz, "şu anda Hakkari Çukurca hattında gazetecilere çalışma izni verilmiyor" dedi.
Muhalif medya bekletiliyor
Başbakanlık Basın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nde (BYEGM) kayıtlı olmadıkları gerekçesiyle Valilik iznine tabi tutulan muhalif basından "Günlük Evrensel" gazetesi çalışanları Diyarbakır Basın Merkezi'nde işlemlerini tamamlayamadıkları için güney doğunun 6 ilinde çalışamıyorlar.
Aynı durumda olan Dicle Haber Ajansı (DİHA) yetkililerine ise, daha önce ajans olarak BYEGM'ye kayıt yaptırmadıkları için bekletildikleri, işlemlerin tamamlanmasıyla ajans çalışanlarına izin verileceği açıklandı. DİHA, 6 büroda görev yapan toplam 30 çalışanı için başvuru yapıyor.
BYEGM'de kayıtlı ulusal medya kuruluşları, sarı basın kartı ile çalışanlarını akredite edebiliyorken, kaydı bulunmadıkları gerekçesiyle muhalif medya Emniyet, Valilik ve Diyarbakır Basın Merkezi'nde işlemleri tamamlanınca akrediteli olabiliyorlar.
"Akreditasyon altı ilde geçerli"
17 Mart'ta, Diyarbakır Valisi Nusret Miroğlu, Diyarbakır Basın Merkezi`nden akreditasyon kartı almayan basın mensuplarının bölgedeki 6 ilde görev yapamayacağını bildirdi.
Başbakanlık Basın-Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü'nce açılan Diyarbakır Basın Merkezi'ne ikin gün içinde 148 yerli ve yabancı basın mensubunun yeni kart ve basın yeleğini aldığını açıkladı.