Fotoğraf Vakfı'nın 2004'te Galata Fotoğrafhanesi adıyla kurduğu Fotoğraf Akademisi, profesyonel düzeyde belgesel fotoğraf ve basın fotoğrafı dallarına 26 kişiyi programına dahil ederek katkı sunuyor.
Kurucuları arasında Yücel Tunca, Mehmet Kaçmaz ve Özcan Yurdalan'ın da bulunduğu Fotoğraf Vakfı'nın 2001 yılından beri amacı, uzun süreli belgesel ve basın fotoğrafçılığı alanında eğitim vermekti.
Vakfın, Fotoğraf Akademisi etrafında Mart ayında başlattığı eğitimlerini, aralarında, Orhan Cem Çetin, Esra Arsan, Ahmet Şık, Petra Holzer, Ethem Özgüven, Gamze Toksoy, Ahmet Ünlü ve Nilüfer Gökişmenoğlu'nun da bulunduğu 40'a yakın öğretim görevlisiyle sürdürüyor.
Durtaş: Basın fotoğrafçılığı atölyesine dört kişi bekliyoruz
Çalışmalarına belgesel alanında 15 kişi, haber dalında da 11 kişiyi kattıklarını bianet'e açıklayan Akademinin kurucularından Pelin Durtaş, "Basın fotoğrafçılığı atölyemizde dört adet boş kontenjanımız var. Daha çok basın faaliyetlerini bağımsız yürütmek isteyen ve alternatif medyada çalışacak kişilere bu kontenjanı ayırmak istiyoruz. Bu anlamda başvuruları da bekliyoruz" dedi.
Seminerlere katılım ücreti dışında hiçbir destek almadıklarını ifade eden Durtaş, ek destek bulmak için girişimlerini de sürdürdüklerini kaydetti.
İstanbul Fotoğraf Ajansı yolda...
Belgesel fotoğraf dalında bir yıl süren eğitimi alanlar, bugüne kadar iki tane grup projesi gerçekleştirdiler. Konularsa, yerel seçimler, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Sirkeci tren garı, Terkoz çıkmazıydı.
Durtaş, Mart 2010'da seminerlere katılanların da doğal üyesi olacakları bir İstanbul Fotoğraf Ajansı kurmayı hedeflediklerini kaydederek, "Bu ajansın temel iki hedefi, bağımsız medya ağlarına ve alternatif basına ve fotoğrafçılık olarak İstanbul'un tarihsel birikimine katkı yapmak olacak" diye konuştu.
Bu cumartesinin konuğu Nadire Mater'di
Her cumartesi, 16.00-19.00 saatlerinde düzenlenen seminerlere yurtdışı ve Türkiye basınından bir konuğu davet eden akademide, bugün de, basın mesleğinin Türkiye ve dünyadaki konumuna tanıklık etmesi ve Bağımsız İletişim Ağı (BİA) Projesi'nin sitesi olan bianet'teki çalışma ve deneyimlerini paylaşması için gazeteci Nadire Mater vardı.
Sırada Fuat Ercan ve Ahmet Öncü var
Şu sıralar "Toplumsal Gündem" başlığı altında düzenlenen bu seminerlerin bir dahaki konuğu, "Türkiye ve dünya ekonomisi"ni değerlendirmesi için Marmara Üniversitesi öğretim üyesi ve iktisatçı Prof. Dr. Fuat Ercan olması bekleniyor. Ercan'dan sonraysa Ahmet Öncü, "Ekonomik krizi" masaya yatıracak. Sırada, çevre, sanat, çalışma hayatı gibi ana başlıkların da tartışılması da olacak.
Perpignan'daki fotoğraf festivaline katılacaklar
İki yıllığı 8 bin TL olarak belirlenen basın fotoğraf atölyesini bitirenler, çeşitli medya kuruluşlarında 75 günlük staj da yapacaklar.
Katılımcılar, bunun ardından, 2010 yılında Fransa'nın Perpignan kentinde gerçekleşecek olan Uluslararası Basın Fotoğrafçılığı Festivali'ne katılacaklar.
Belirtilen tüm seminer, staj ve kamp programlarına katılan katılımcılara katılım sertifikası töreni ve kapanış partisiyse 17 Eylül 2011'de yapılıyor. (EÖ)