"Radikal" gazetesi Adliye muhabiri Demet Bilge, "Geçmişte basında çıkan Manisa davası, Susurluk davası, Altunbaş davası, töre cinayetleri haberlerinin, Avrupa Birliği yolunda katkı sağladığını açıkladı.
"Günlük Evrensel" gazetesi Adliye muhabiri Hacer Yücel, "Kamuoyunda haber beklentisi gitgide yoğunlaşırken böyle bir yasa ile biz muhabirler haberi yazma konusunda tereddütler yaşayacağız" diyor.
Gazeteci Hatice Yaşar ise, "Reformlar, Uyum Yasaları derken, bir çok konu konuşulur hale geldi. Yasadaki düzenlemeyi sansür olarak addediyorum" dedi.
Bilge: Basın AB'ye katkı yaptı
Kadın Adliye muhabirleri, Basın Kanunu taslağı bu haliyle Meclisten geçerse yargı haberciliğinin olumsuz etkileneceğinden hemfikir.
Yasanın yazılacak haberleri bire bir etkileyeceğini savunan "Radikal" gazetesi muhabiri Bilge, "Hazırlık soruşturmaları zaten gizliydi. Ancak yanılmıyorsam yeni yasa, dava sürecini de yazılmasını engelliyor" diye konuştu.
Düzenlemenin "duruşmalar alenidir" anlayışına aykırı olduğunu ileri süren Bilge, görüşlerini şöyle aktardı :
* Daha önce dava boyunca yaşanan gelişmeleri de haberleştirebiliyorduk. Zaten "yazalım da dava sürecini etkilesin" diye kimse haber yapmıyor.
* Başta yolsuzluk, işkence, töre cinayeti haberleri kamuoyunda yoğun şekilde tartışılmıştı. Bunda medyanın çok büyük katkısı oldu.
* Zaten hakim gerek gördüğünde duruşmayı basına kapalı görüyordu. Manisa davası, Susurluk davası, Altunbaş davası, töre cinayetleriyle ilgili davaların haberleştirilmesinin, Avrupa Birliği yolunda da katkı oluşturduğunu düşünüyorum.
Yücel: haber yazmada tereddüt yaşayacağız
Adliyeye yansıyan olayları takip etmedeki zorluklara değinen "Günlük Evrensel" gazetesi muhabiri Yücel, "Görevimiz her gün Adliyeye yansıyan olayları takip etmekle geçiyor. Daha çok da soruşturma aşamasında veya süren davalarla karşı karşıyayız" diyerek tasarıya karşı çıktı.
Yücel, "Kamuoyunda haber beklentisi gitgide yoğunlaşırken böyle bir yasa ile biz muhabirler haberi yazma konusunda tereddütler yaşayacağız" dedi.
Yaşar: Düzenleme sansür
"Yasadaki düzenlemeyi sansür olarak addediyorum" diyen gazeteci Yaşar ise, Namus cinayetleri gibi bir çok konunun daha çok konuşulur hale geldiğini, basında işlenmesinin durumu kesinlikle olumlu etkilediğini savundu.
Basının etkisine değinen Yaşar, "Hem ortaya çıkarılması hem de farklı sonuçlar elde edilmesi bakımında önemli oluyor" diye konuştu. (EÖ/BB)