Basın özgürlüğü mücadelesinin her zamankinden daha çok gerekli olduğunu açıklayan RSF, 1 Ocak itibarıyla 100'den fazla gazetecinin demir parmaklıkların arkasında olduğu, 907'sinin gözaltına alındığını, 1146'sının saldırıya veya tehdide uğradığını ve 622 medya kuruluşunun da sansür edildiğini bildirdi.
Özkök listeden çıktı, Türkiye 113. sırada
Gazeteciler için en tehlikeli çalışma alanı haline gelen Irak'ta, Mart 2003'ten beri 51, 2004'te ise 19 gazetecinin öldürüldüğünü açıklayan RSF, bu ülkede habercilerin kaçırılmasının gazetecilik mesleğinin ne denli tehlikeli olduğunu kamuoyuna gösterdiğini duyurdu.
Gazeteci cinayetlerin 2005 içerisinde 9'u Irak'ta 22 habercinin öldürülmesiyle sürdüğünü duyuran RSF, yayımladığı Dünya Basın Özgürlüğü Sıralaması'nda Türkiye'ye, 167 ülke içerisinde Ruanda ile birlikte 113. sırada yer verdi.
Christian Chesnot, Georges Malbrunot, Muhammet El-Cundi ve Giuliana Sgrena'nın kaçırıldıktan sonra serbest bırakıldığını bildiren örgüt, Florence Aubenas, Hüseyin Hanun, Marie-Jeanne Ion, Sorin Dumitru Miscoci ve Eduard Ovidiu Ohanesian adlı habercilerin de bir an önce serbest bırakılmalarını istedi.
Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla Jeanloup Sieff'in "2004'te Dünya Basın Özgürlüğü Turu" başlıklı fotoğraf albümünü yayımlayan RSF, her yıl duyurduğu ve 34 kişiden oluşan "Basın Özgürlüğü Düşmanları" listesinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ü çıkardı. (EÖ/TK)