Örgüt, haber alma ve verme hakkını güvence altına almakla sorumlu olan yetkililerin, bu hakları her ayaklar altına alışlarında demokrasinin gerilediğine bir kez daha dikkat çekiyor.
RSF bu yıl da, Dünya Basın Özgürlüğü Raporu ile aynı zamanda denizci olan fotoğrafçı Philip Plisson'un çektiği fotoğrafların derlendiği bir Basın Özgürlüğü Albümü yayımlıyor. Söz konusu albümde, dünyadaki 42 "Basın özgürlüğü düşmanı"nın bir listesi de yer alıyor. Listede, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün adı da geçiyor.
Dünya Basın Özgürlüğü Raporu
Dünyada basın özgürlüğü için mücadele eden RSF, toplam 5 kıta ve 156 ülkede basın özgürlüğünün durumunu ele alan 620 sayfalık bir rapor yayımlıyor.
Courrier İnternational dergisinin katkılarıyla yayımlanan rapora göre, 2002'de 25 gazeteci görev başında öldürüldü. 2002'de gözaltına alınan gazetecilerin sayısında bir önceki yıla göre yüzde 40'lık, dövülen veya tehdit edilen gazeteci sayısında ise yüzde 100'lük bir artış yaşandı. Dünyada 155 gazeteci, basın çalışanı veya fiber muhalif kamuoyunu bilgilendirmeye çalıştıkları için demir parmaklıkların arkasında bulunuyor.
Türkiye'de 18 gazeteci hapsi gördü
Türkiye'ye 15 sayfanın ayrıldığı raporda, 2002'de gerçekleştirilen reformlara rağmen, basını hedef alan kısıtlamaların çeşitliliğine vurgu yapıldı. RSF'ye göre, 18 gazeteci 2002'nin bir kısmını veya tamamını hapiste geçirdi. RSF, bunlardan 5'inin mesleki faaliyetler nedeniyle halen cezaevinde bulunduğuna dikkat çekti.
Rapora göre, aynı yıl içerisinde 17 gazeteci gözaltına alındı, 31 gazeteci de dövüldü. Rapor, yargılanan gazetecilere değindiği gibi Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı, Çetin Emeç ve Abdi İpekçi gibi önceki yıllarda öldürülen gazetecilerin davalarındaki ilerlemeleri de işliyor.
"Philip Plisson, Basın Özgürlüğü İçin" Albümü
Edouard Boubat'dan sonra RSF, bu yıl da fotoğrafçı Philip Plisson'a ait 84 fotoğrafın derlendiği "Philip Plisson, Basın Özgürlüğü İçin" başlıklı albümü piyasaya çıkarıyor. Albüm, dünya cezaevlerinde bulunan gazeteciler yararına satışa çıkarılacak.
1991'de Deniz Ressamı unvanını alan Philip Plisson, yeteneğini denizin, gemilerin ve deniz insanının keşfine ayırdı. La Trinite-sur-mer Limanı'ndan yelken açan Plisson, motorlu teknesi veya bir helikopterden fotoğraflı röportajlar gerçekleştirdi.
Albüm gazeteciler yararına
RSF'yi bağımsız kılan en önemli gelir kaynağını, bu albümün satışı oluşturuyor. Fransız Akademisi'nden Jean-François Deniau'nun önsözünü kaleme aldığı 144 sayfalık "Philip Plisson, Basın Özgürlüğü İçin" albümü, RSF'nin faaliyetlerini günü gününe sürdürmesini sağlıyor. Bu çalışmalar arasında zor durumdaki gazeteci ve medya kuruluşlarına destek, yetkililerin sorumluluklarının tespit edilmesi amacıyla alanda yapılan araştırmalar da yer alıyor.
Her yıl olduğu gibi, bu yıl da Albümün dağıtımı ve satışı, Nuit de chine Ajansı, Nouvelles Messageries de la Presse Parisienne (NMPP), Relay, Fnac, Vivendi Universal publishing services ve Saatchi&Saatchi Reklam Ajansı'nın katkılarıyla gerçekleşiyor.
Hilmi Özkök listede
Albümün içinde yer alan 42 "Basın Özgürlüğü Düşmanı" listesine ilişkin bilgilere www.rsf.org sitesinden de ulaşılabilir. Listede Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün adı da geçiyor. (EÖ/BB/NK)