Gazeteci Oral Çalışlar, "Alınan karar, TMY'nin basın özgürlüğü için ne kadar tehlikeli olduğunu gösterdi" derken Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) Genel Başkanı Filiz Koçali, yazılı açıklamayla gazetenin kapatılmasının, "Anayasa dışı rejimin demokratik muhalefete karşı ilk adımını" oluşturduğunu savundu.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, "Muhalif olarak bilinen basını susturmak, sorunların demokratik yollardan çözümünden uzaklaşmaktır" diye bildirdi.
İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneği (Mazlum Der) İstanbul Şube Başkanı Mustafa Ercan, "Hiçbir düşünce şiddete davet etmedikçe yasaklanamaz" dedi.
Çalışlar: Son derece yanlış bir karar
Cumhuriyet gazetesi yazarı Oral Çalışlar, yayın durdurma kararının basın özgürlüğü açısından son derece yanlış bir karar olduğunu söyledi.
"Her gün terör örgütü propagandası yapmak" gibi bir iddiaya gazete kapatmanın doğru olmayacağını ifade eden Çalışlar, "Alınan karar, TMK'nun basın özgürlüğü açısından ne kadar tehlikeli olduğunu da bir kez daha ortaya koymuştur" dedi.
SDP: Özgürlük Anayasaya rağmen ortadan kaldırıldı
SDP lideri Filiz Koçali ise, Türkiye'deki basın özgürlüğünün Anayasaya rağmen bütünüyle ortadan kaldırıldığını söyledi.
Koçali, "Özellikle Kürt sorununda demokratik çözümden yana olan tüm güçlere karşı, bugünden başlayarak, Anayasa Mahkemesinin, en iyimser tahminle iki-üç yıl sonra vereceği muhakkak olan iptal kararına kadar, anayasa dışı bir rejim ilan edildi" diye tepki gösterdi.
SDP Başkanı, Anayasa dışı rejimin demokratik muhalefete karşı ilk adımını gazeteyi kapatarak attığını savundu.
KESK: Düşünce ve ifade özgürlüğü koşulsuz sağlanmalı
KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, TMY ile basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalarla düşünce ve ifade özgürlüğünün tehdit altına alındığını belirtti.
Gazetenin kapatılmasının halkın haber alma özgürlüğünü ve hakkını elinden aldığını belirten Tombul, "Muhalif olarak bilinen basını susturmak, sorunların demokratik yollardan çözümünden uzaklaşmaktır. Yaşamın tüm alanlarından demokratikleşmesi, düşünce ve ifade özgürlüğü koşulsuz sağlanmalıdır" şeklinde konuştu.
MAZLUMDER İstanbul: Yargı evrensel hukuk kurallarına uysun
MAZLUMDER İstanbul Şube Başkanı Mustafa Ercan, bir düşüncenin ifadesinde şiddete açıkça davet olup olmadığının objektif ve makul ölçütlerle saptanmadan salt muhalif diye bir gazetenin "afaki gerekçelerle yasaklanmasının" haklı görülemeyeceğini bildirdi.
Ercan, yazılı açıklamasında, "Yargı mensuplarına hukukun evrensel kurallarını dikkate alarak yasaları hak ve özgürlükler lehine yorumlayarak uygulamaları gereğini hatırlatmak isteriz" dedi.
Ercan, raporlarlarıyla bir çok yönden ihlale yol açacak nitelikte olduğunu ortaya koydukları Terörle Mücadele Kanunu ile ilgili yasal girişimin Anayasa Mahkemesi bir an sonuçlandırılarak yasanın yürürlüğünün durdurması ve esastan iptal edilmesini talep etti.
Kapatma eylemlerle protesto edildi
İHD Elazığ Şubesi'nde bir araya gelen DTP ve Emeğin Partisi (EMEP) yöneticileri, gazete yayınının durdurulmasını kınadı.
İHD, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Ada Kültür Sanat Merkezi, Göç Edenler Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği (Göç-Der), Ezilenlerin Sosyalist Platformu (ESP), EMEP, DTP, SDP, Tunceliler Derneği üyeleri, Ülkede Özgür Gündem, Günlük Evrensel ve Atılım gazetelerinin çalışanları ve okurları, İzmir Kemeraltı'nın Konak girişinde alkış ve ıslıklar eşliğinde, "Özgür Gündem susturulamaz" ve "Toplumla mücadele yasası iptal edilsin" sloganları attı. (EÖ/AD)