Fotoğraf: Journo
Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) temsilcilerinden oluşan bir heyet Evrensel ve Birgün üzerindeki ilan ambargosunun kaldırılması için dün Basın İlan Kurumu Başkanı Rıdvan Duran’la bir araya geldi.
TGS’nin Şişli’de bulunan Akademi binasında bugün bir araya gelen basın meslek örgütü temsilcileri konu üzerine bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
Akyavaş: Kamu reklamlarını dağıtan kurumun şeffaf olmalı
IPI Türkiye Program Yetkilisi Renan Akyavaş, toplantıda son dönemde bağımsız gazetelere verilen cezaları ele aldıklarını söyledi. Duran’a BİK’in kriterlerini, ilan ve reklam gelirlerinin nasıl dağıtıldığını sorduklarını söyleyen Akyavaş, kamu reklamlarını dağıtan kurumun şeffaf olması gerektiğini de BİK yetkililerine aktardığını söyledi.
Money-Kyrle: Kamu bütçesinin nasıl dağıtıldığını bilmek halkın hakkıdır
IPI Türkiye Program Yöneticisi Oliver Money-Kyrle, bir buçuk saat görüştükleri Duran’ın, “Gazeteler gerekli şartları yerine getirdiğinde cezaların kaldırılacağı garantisini verdiğini” açıkladı.
Bu sözün tutulmasını ve en kısa sürede cezaların kaldırılmasını istediklerini vurgulayan IPI yetkilisi, resmi ilanların dağıtımında şeffaflık ihtiyacını toplantıda dile getirdiklerini belirterek, “BİK’in geliri yıllık 450 milyon liranın üzerinde. Bu kamu bütçesinin nasıl dağıtıldığını bilmek halkın hakkıdır dedik” ifadesini kullanarak şöyle devam etti.
“Duran, BİK desteği alan gazetelere adil bir yaklaşım uyguladıklarını söyledi. BirGün ve Evrensel cezalarını sorduğumuzda, teknik düzenlemelerden oluşan ihlallerden olduğunu ve editöryel yayın politikasıyla alakalı olmadığını söyledi ve bize bu cezaların kaldırılmasının an meselesi olduğunu söyledi. Gazeteler gerekli şartları yerine getirdiğinde cezaların kaldırılacağı garantisini verdi."
Heyet olarak Duran’a inanmayı ve güvenmeyi tercih ettiklerini belirten Money-Kyrle, en kısa sürede cezaların kaldırılmasını beklediklerini belirtti.
Önderoğlu: Çoğulculuğunun son demlerini yaşıyor
RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ise görüşmede medya özgürlüğü ve ifade özgürlüğünden kaynaklı sorunları ele aldıklarını belirterek “BİK’in bir görevinin de devletin onurunu savunmak olduğunu belirttiler. Bu çok problematik bir düzlem. Rıdvan bey ‘Gazeteyi kapatmıyoruz, yargı yolu açık’ dedi ancak bunun gazeteleri tedirgin ettiğini kendisiyle paylaştık” dedi.
“Medyayla ilintili bağımsız özerk olmasını beklediğimiz pek çok kurumun, politik sistemin içine girdiği andan itibaren özgürlüğü baltaladığını aktardık” diyen Önderoğlu, Türkiye’nin bugün medya çoğulculuğunun son demlerini yaşadığını, gazetelerin yayın hayatlarını sürdürmesi konusunda tarihi bir işlevleri olduğunu ve bu sorumluluğu yerine getirmeye çalıştıklarını söyledi.
Önderoğlu son olarak “Devletin de gözetmesi gereken; bu gazetelerin yayınlarının ilan baskısı yoluyla kesintiye uğramamasını talep ediyoruz ve süresiz olarak ilandan mahrum bırakma girişimlerine de son verilmesini istiyoruz” dedi.
Durmuş: Ambargonun kaldırılmasını istiyoruz
BİK’in 2013 ve 2018 yılındaki mevzuat değişimleriyle birlikte muhalif gazetelere karşı bir silaha dönüştüğünü ifade eden TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, “Her iki gazete de BİK’in ilan kesme cezasıyla kapısına kilit vuracak gazeteler değil. Bu gazeteler okuyucularından güç aldı. Ancak devlet tarafından ayrımcılığa uğramaması gerektiğini düşünüyoruz” diye belirtti.
Durmuş “Her iki gazete de BİK’in eksik dediği şeyleri tamamladı ve bir an önce her iki gazetenin de ilan ambargosunun kaldırılmasını istiyoruz” dedi.
(HA)
* Kaynak: Evrensel