Raporda, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) verdiği yayın durdurma cezalarının yanı sıra basına saldırılarda da yerel basın temsilcilerinin hedef alındığı gözleniyor.
Saldırıların hedefinde yerel basın da vardı
Raporda çeşitli başlıklarla ele alınan gelişme ve haberler şunlardır :
* Galatasaray Futbol Takımı'nın milli futbolcusu Ümit Davala, İzmir'de bir kulüpte kendisini görüntülemek isteyen yerel "Yeni TV" kameramanı Ercan Akgün, "İzmir TV" magazin muhabiri Ünal Gümüştekin, "Akşam" Gazetesi muhabiri Serhan Şarman'a sözlü ve fiili saldırıda bulundu. Olayda kameraları ve fotoğraf makineleri kırılan gazeteciler, Davala hakkında suç duyurusunda bulundular.
* Gaziantep'te yayın yapan "Ekspres" Gazetesi'nin Yazı İşleri Müdürü Ali İnce, kimliği belirlenemeyen kişilerce sözlü ve fiziksel saldırıya uğradı.
Seçim öncesi yerel basına yayın durdurma
* Nevşehir'den yayın yapan "Kapadokya TV"nin yayını, "tek taraflı yayın yaptığı ve siyasi partiler arasında fırsat eşitliği sağlanması ilkesine aykırı davrandığı" gerekçesiyle, Merkez İlçe Seçim Kurulu tarafından 3 gün süreyle kapatıldı.
* Aydın'dan yayın yapan yerel "AYTV"ye, "Seçim yasaklarına uymadığı" gerekçesiyle Aydın Merkez İlçe Seçim Kurulu tarafından 3 gün süreyle kapatıldı.
Ulusal yayınlara da yayın durdurma
* Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçim döneminde "yayın ilkelerine" aykırı yayın yaptıkları gerekçesiyle "Kral FM" ile "Metro FM" e 5'er gün süreyle yayın durdurma cezası verdi. YSK'nın kararı üzerine olağanüstü toplanan Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), cezayı hemen uygulamaya koydu.
* YSK, "siyasi partiler arasında eşitlik ilkesine" uygun yayın yapmadıkları gerekçesiyle; "Kanal 6", "Star", "Star 2" (Star Max) televizyonlarının 6 gün, "Flash TV", "Habertürk" ve "Ulusal" televizyon kanalının da 5 gün süreyle yayını durduruldu.
Gazetecilere hapis ve para cezası
* "Milli Gazete"deki "Takvimden Yapraklar" adlı köşesinde yazdığı "Din Düşmanlığı Terörü" başlıklı yazısı nedeniyle İstanbul 6 No'lu DGM'de yargılanan gazeteci Mehmet Şevket Eygi ile gazetenin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Selami Çalışkan 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Çalışkan'ın cezasını 1 milyar 840 milyon lira ağır para cezasına çeviren Mahkeme Heyeti, Eygi'nin cezasının ertelenmesi halinde yeniden suç işlemekten çekinmeyeceği kanaatine varıldığını ve bu nedenle ertelemeye yer olmadığını belirtti. DGM, gazetenin de 3 gün süreyle kapatılmasını kararlaştırdı.
Hürriyet'e toplatma
* Ankara 1 No'lu DGM Yedek Hakimliği, Ankara Cumhuriyet Savcılığı'na atanan Nuh Mete Yüksel ile ilgili her türlü yayına yasak getirilmiş olmasına rağmen, konuyla ilgili haberlere yer veren Hürriyet Gazetesi'nin 24 Ekim tarihli sayısını, Ankara DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başvurusu üzerine toplatma kararı aldı.
DİHA'dan "Hürriyet" ve "Vatan"a dava
* Dicle Haber Ajansı (DİHA) İmtiyaz Sahibi Fermanlı Fırat yazılı bir açıklama yaparak, ajans hakkında "PKK Yanlısı" tanımlaması yaptıkları gerekçesiyle Hürriyet ve Vatan gazetelerine maddi ve manevi tazminat davası açacaklarını bildirdi. Fırat açıklamasında, bu gazeteleri TGC ile Basın Konseyi'ne de şikayet edeceklerini ifade etti.
Erinç: Yayın yasağı hukuk dışı
* TGC Başkanı Orhan Erinç, DGM Cumhuriyet Savcısı Nuh Mete Yüksel'le ilgili olarak konulan yayın yasağının hukuka uygun olmadığını belirtti. Erinç gazetecilere yaptığı açıklamada; "Yedek Hakimliğin yayın yasağının, genelde sansür niteliğine dönüşmesi, özelde de gerekçe gösterilen Terörle Mücadele Yasası'nın 6'ıncı maddesi yönünden hukuka uygun olmadığı görüşündeyim. Sayın Yüksel, göreve geldiğinden bu yana hazırladığı iddianameler, gazetecilerin sorularına foto muhabirleriyle kameramanların karşısında verdiği yanıtlarla bilinen ve tanınan bir kamu görevlisidir" dedi.
Kara'ya ÇGD desteği
* ÇGD Genel Başkanı İsmet Demirdöğen, kapatılan "Datça Haber" Gazetesi'nin sahibi Sinan Kara ile Ankara'da bir basın toplantısı düzenledi. Kara'nın durumuyla ilgili olarak Uluslararası Gazeteciler Federasyonu'nu bilgilendirdiğini ve kampanya açması için çağrıda bulunduğunu belirten Demirdöğen, Datça Kaymakamı'nın iletişim özgürlüğüne ve haber alma hakkına ağır darbe vurduğu gerekçesiyle görevden alınmasını istedi.
Yaşamını yitiren gazeteciler
* Gazeteci-yazar Sadullah Usumi tedavi gördüğü Marmara Üniversitesi Hastanesi'nde yaşamını yitirdi. Usumi'nin cenazesi 4 Ekim Cuma günü TGC'de gerçekleştirilen törenin ardından Sultanahmet Camii'nde kılınan ikindi namazından sonra Nakkaştepe Mezarlığı'nda toprağa verildi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Senatosu Başkan Vekili olan Sadullah Usumi, Türkiye Gazeteciler Sendikası'nda genel başkanlık, 1973-1980 tarihleri arasında da Parlamentoda milletvekili olarak görev yapmıştı.
* TGC üyesi, Sürekli Basın Kartı sahibi gazeteci Orhan Aldinç, yaşamını yitirdi. Aldinç'in cenazesi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlenen törenin ardından Teşvikiye Camii'nde kılınan cenaze namazından sonra Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi. Orhan Aldinç spor konularındaki yazılarıyla tanınıyordu.
* TGC üyesi, Basın Şeref Kartı sahibi gazeteci Salim Bayar İstanbul'da yaşamını yitirdi. Gazeteciliğe 1952 yılında "Tercüman"da başlayan Bayar'ın cenazesi, Zincirlikuyu'daki aile mezarlığında toprağa verildi.
TGC'den Van'da yerel medya semineri
* TGC, Konrad Adenauer Vakfı ile yürüttüğü Yerel Medya Projesi çerçevesinde ortaklaşa düzenlediği "25. Yerel Medya Semineri", 10-11 Ekim tarihlerinde Van'da gerçekleştirildi. İki gün süren, gazete çalışanlarına yönelik seminere; Ağrı, Artvin, Ardahan, Bayburt, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Muş, Tunceli ve ilçelerinden yüz dolayında gazeteci katıldı.
ÇGD'den Öngören için anma
* Türkiye'de televizyonculuğun önde gelen isimlerinden gazeteci-yazar Mahmut Tali Öngören, ölümünün üçüncü yılında Ankara Cebeci Asri Mezarlığı'nda Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) tarafından düzenlenen törenle anıldı. Basın özgürlüğü alanında uluslararası boyutlarda çalışmalar yapan Öngören, TRT Ankara Televizyonu'nda Program Daire Başkanı, Basın Yayın Yüksek Okulu'nun Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Bölümü'nde öğretim görevlisi olarak görev yaptı. Ayrıca Ankara Film Şenliği'nin kurucusu olan Öngören, 1981 yılında Çağdaş Gazeteciler Derneği başkanlığına da seçilmişti.
Ödüller sahiplerine verildi
* TGC önceki başkanlarından Burhan Felek adına konulan Basın Hizmet Ödülleri'ni alacaklar belli oldu. Ödüle değer görülen gazeteciler; Sadun Tanju, Yaşar Kemal, Selçuk Emre, İsmail Sivri, Necati Bilgiç, Mehmet Biber ve Hulusi Yavaşlar. Ödüller, 8 Kasım Cuma günü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin Burhan Felek Konferans Salonu'nda gerçekleştirilecek törenle sahiplerine verilecek.
RTÜK'ten yeni yönetmelik
* Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Teşkilatı yeni Kuruluş ve Görev Yönetmeliği yayımlandı. Resmi Gazete'nin 30 Ekim 2002 tarihli sayısında yayınlanarak yürürlüğe giren yeni yönetmeliğe göre; başkan ve diğer yöneticiler, yasada yalnızca kendisine verilenler dışında, gerektiğinde sınırlarını yazılı olarak açıkça belirlemek koşuluyla yetkilerinden bir kısmını daha alt görevlilere devredebilecekler. Ancak yetki devri, devredenin sorumluluğunu ortadan kaldırmayacak.
Dünyada basın olayları
* Bangladeş'in başkenti Dakka'da yaklaşık bin gazeteci, gazetecilere yönelik şiddeti protesto etmek amacıyla yürüyüş yaptı. Bangladeş Federal Gazeteciler Birliği'nin yaptığı açıklamada; yıl içinde üç gazetecinin öldürüldüğü, Bangladeş'te son dokuz ayda 173 gazetecinin saldırıya uğradığı ya da tehdit edildiği ifade edildi. Somali'nin başkenti Mogadişu'da da medyaya kısıtlamalar getiren yeni yasa tasarısını protesto eden gazeteciler, greve gitti. Yeni yasa; ülke güvenlik ve politikasına, ortak çıkarlara, İslam'a karşı yayın yapılmasını yasaklıyor.
Şener Levent ve Memduh Ener
* Kuzey Kıbrıs'ta yayınlanan "Afrika" gazetesinde çıkan bir yazı nedeniyle 8 Ağustos'ta tutuklanan Yazı İşleri Müdürü Şener Levent ile yazar Memduh Ener 'in cezaları, Yargıtay'da görülen temyiz duruşması sonunda 1 ay 25 güne indirildi. Gazeteciler, tutukluluk süreleri dikkate alınarak tahliye edildiler. (BB/NK)