Basın Konseyi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin arasında geçen yargıya ilişkin konuşma kaydıyla ilgili açıklama yaparak demokrasi için , yasama, yürütme ve yargı arasındaki güçler ayrılığı ilkesinin biran önce yerli yerine oturtulmasının zorunluluk olduğunu ifade etti. Konsey "Telefon talimatıyla yönetilen bir Türkiye istemiyoruz" açıklaması yaptı.
"Yargı reformuyla yargı vesayet altına alınıyor"
Basın Konseyi’nin açıklaması şöyle:
“Basına yönelik baskılarda haberlere telefonla doğrudan müdahalenin ardından, yargıya da bizzat Başbakan tarafından telefonla müdahale edilmesi, adalet sistemimizin vardığı nokta açısından çok vahim ve tehlikeli bir gelişmedir.
“Adalet Bakanına bir medya patronuyla ilgili yargı süreci hakkında talimatlar verebilen ve bu müdahaleyi doğal görüşme olarak kabul eden bir zihniyetle adaletin sağlanamayacağı artık tartışılmaz bir gerçektir.
“Adil yargılanma hakkı hukukun en temel ilkelerinin başında gelmektedir. Yargının siyasi güç tarafından vesayet altına alınmasıyla demokrasiden de söz etmek mümkün olamayacaktır. Yargı reformu adı altında yargıyı siyasi iktidara bağlamak hukuk devletinin ortadan kaldırılması anlamına gelecektir ki bunu daha vahim ve daha büyük tehlikelerin işareti olarak görmekteyiz.”
Ne olmuştu?
Haftasonu internette yayınlanana ses kaydında Başbakan ve Ergin, iş insanı Aydın Doğan’a Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) muhalefetten açılan dava hakkında konuşuyor.
Ses kaydında Erdoğan, Aydın Doğan’la ilgili “çok ağır bir şey” olacağını, o yüzden önem arz ettiğini ifade ederek Ergin’e duruşmayı takibe alma talimatı veriyor.
Başbakan dün, Ankara'da yerel medya temsilcileriyle gerçekleştirdiği toplantıda, Aydın Doğan'ın yargılandığı dava ile Ergin'le görüştüğünü ve iş insanı Metin Kalkavan'la yaptığı ihale görüşmesinin içeriğini savunarak ses kayıtlarının doğruluğunu teyit etmişti. (EA)