* Köpek fotoğrafı: pickpik, Arkadaki görsel: Yeni Akit'in haberi.
Hayvan Hakları Koruma Federasyonu ve Hayvanları Koruma Vakfı, kasım ayı içerisinde yaptıkları iki ayrı başvuruyla Yeni Akit Gazetesi'nin sokakta yaşayan köpekler ve hayvan hakları aktivistleri ile ilgili yaptığı haberlerden üçüyle ilgili şikâyetçi oldu.
Basın Konseyi Yüksek Kurulu, bugün duyurduğu kararla hayvan hakları savunucuları tarafından şikâyet edilen Yeni Akit Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Ali İhsan Karahasanoğlu hakkında Basın Meslek İlkeleri'nin 4 ve 13'üncü maddelerini ihlalden oy çokluğuyla kınama kararı aldığını belirtti.
Konsey'in duyurduğu karara konu olan "Görevini yapan başkana ve belediyeye tehdit. Kamu görevlilerini engelleyen köpekperestlerin dokunulmazlığı mı var?" ve "Çocuk haklarını bu 'mizantrop köpekçi' mi savunacak" başlıklı haberler 20.11.2022 tarihinde; "Köpekperestlerin terörize ettiği başıboş köpekler dehşet saçıyor. Isırılan çocuk kuduz oldu" başlıklı haber ise 2.11.2022 tarihinde Yeni Akit Gazetesi'nde yayımlandı.
"Aşağılama ve ötekileştirme amacı"
Haberlerle ilgili yaptırımlara dair Genel Sekreterliğin önerisi özetle şöyle:
"Gazeteci olguyu/olayı gizlememek kaydıyla, nasıl bir kurgu ve üslup kullanacağını belirleme, taraf olma, yorum yapma ve kanaat açıklama hakkını kullanmakta özgürdür. Şikâyet edilen haberlerde, şikâyetçiler ile temsil ettikleri kuruluşların, hatta tüm hayvanseverlerin hedef alınması, onları rahatsız edip hatta öfkelenmelerini haklı kılan Köpekperest ve İtperest (köpeğe tapan), Güruh (değersiz topluluk), Mizantrop (insandan nefret eden) sözcüklerinin kullanması, olağan koşullarda gazetecinin eleştiri ve ifade özgürlüğü sınırlarında kabul edilebilir.
"Ancak, giderek artan köpek saldırılarında ısırılan çocukların kuduza yakalanması, diğer yanda barınaklarda bile işkenceyle hayvan katliamların infiale neden olduğu bir ortamda, bu sözcüklerin hemen her haberde tekrar tekrar kullanmakta ısrar edilmesi, aşağılama ve ötekileştirme amacını yöneliktir.
Hayvanların hedef gösterilmesi
"Haberlerde olayın bağlamın koparılıp 'Köpekperestlerin terörize ettiği başıboş köpekler dehşet saçıyor' ve 'Köpekperestlerin dokunulmazlığı mı var?' başlıkları atılması, toplumun bir kesime suç isnadında bulunulup hedef gösterilmesi, eleştiri ve ifade özgürlüğü sınırlarını aşan etik ihlali olarak değerlendirilmelidir."
Yüksek Kurulun ayrıca, şikâyet edilen haberler incelenerek haberlerde, sokakta yaşayan hayvanların ve "hayvanseverlerin" sistematik şekilde topluma hedef gösterildiği, suç isnadında bulunulduğunu ve hakaret edilip ötekileştirildikleri kaydedildi.
Basın Meslek İlkeleri'nin karara konu olan maddeleri 4. Madde "Kişileri ve kuruluşları, eleştiri sınırlarının ötesinde küçük düşüren, aşağılayan veya iftira niteliği taşıyan ifadelere yer verilemez." 13. Madde "Gazeteci, şiddet, nefret, zorbalık ve ayrımcılığı özendirici, insani değerleri incitici yayın yapamaz." |
(TY)