Basın Konseyi Yüksek Kurulu, Cumhuriyet Halk Partili (CHP) bir ismin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Beştepe'de görüştüğü iddiasını haberleştiren Rahmi Turan ve kaynağı Talat Atilla hakkında yaptığı incelemeyi tamamladı. Konsey, Rahmi Turan'ın Basın Meslek İlkeleri'nden üçünü; Talat Atilla'nın beşini ihlal ettiğine karar verdi.
Turan’ın 20 Kasım’da Sözcü gazetesinde yayımlanan ‘Müthiş bir haber’ başlıklı yazıda, CHP çok önemli bir 9 Kasım’da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğünü yazmıştı.
Turan, daha sonra kamuoyunda günlerce tartışma yaratan yazısının kaynağının Turktıme İmtiyaz sahibi Talat Atilla olduğunu belirtmişti. Basın Konseyi Yüksek Kurulu, 13 Aralık’ta gerçekleştirdiği olağanüstü toplantıda Turan ve Atilla hakkında Basın Meslek İlkeleri’ni ihlalden başlattığı incelemeyi gündemine aldı.
"Medyanın inandırıcılığı yara almıştır"
Basın Yüksel Konseyi Kurulu, Turan ve Atilla’ya ilişkin yaptıkları değerlendirmede şu sonuca vardı:
“Gazeteci Rahmi Turan, yarım asrı aşan meslek yaşamında çıkardığı gazeteler yüksek tirajlara ulaşmış, deneyimli bir gazetecidir. Yüksek tiraja sahip Sözcü’nün başyazarıdır, kamuoyunda etkili bir isimdir.
"Sözcü’de 20 Kasım 2019 günü yazdığı ‘Müthiş bir haber’ başlıklı yazısı hem medyada hem siyasette geniş yankı uyandırmıştır. Rahmi Turan’ın köşesinde yayımladığı bu ‘müthiş haber’in ‘yalan’ ve failleri tam olarak henüz belli olmayan asparagas bir haber olduğu ortaya çıkmıştır. Bu durumdan sadece Sözcü başyazarı Rahmi Turan ve ona yalan haberi veren ve yine bir gazeteci olan Talat Atilla değil, medyanın inandırıcılığı ve hedef alınan siyasetçiler de yara almıştır.
"Olayda esas sorumlu olan gazeteci Talat Atilla, kendisinin yayımlama olanağı varken bunu yapmamış; günlerce kapı kapı dolaşarak yüksek tirajlı Sözcü gazetesinin başyazarına yalan haberi yayınlatmış; meslektaşının güvenini suiistimal etmiştir.
"Meslektaşına güvendiği için onun kendisine ilettiği haberin yalan çıkacağına hiçbir ihtimal vermeden yayımlayan Rahmi Turan’ın köşesindeki yazıda adı geçen siyasetçilere iftira atılmış; bu ‘kumpası’ kuranlar ise gizlenmiştir.
"Gazetecilikte şüphe temel ilkedir"
"Deneyimli bir gazeteci olmasına karşın Rahmi Turan, doğru olup olmadığını sorgulamadan kendisine söyleneni gerçekmiş gibi köşesine taşımıştır. İddianın doğruluğunu teyit edebilecek hiçbir bulguya ulaşamamasına rağmen, iddiaları kesin bir olguymuş gibi yayımlamıştır. Kaynağı olan gazeteciye ‘Neden haberi kendin yazmıyorsun da bana veriyorsun?’ diye sormamıştır.
“Oysa, gazetecilikte şüphe temel ilkedir. Kendisi tanınmış bir yazardır, adı geçen taraflara kolayca ulaşıp iddiayı doğrulatması mümkünken bunu yapmamıştır. Olayın taraflarından Muharrem İnce, yazının yayımlanmasından önce kendisini kimsenin aramadığını açıklamıştır.
"Atilla kamuoyunu yanlış yönlendirmiştir"
“Açıklanan bu nedenlerle Rahmi Turan’ın ‘Müthiş bir haber’ ve ‘Müthiş haber-2’ başlıklı yazılarıyla Basın Meslek İlkelerinin birden fazla maddesini ihlal ettiği Yüksek Kurul tarafından tespit edilmiştir.
“Yalan haberin kaynağı olan TURKTIME sahibi ve Medya Grup Başkanı gazeteci Talat Atilla’nın gerçeğe aykırı bu ‘haberi’ bir meslektaşının yazmasını sağlamak suretiyle, kamuoyunu yanlış yönlendirdiği anlaşılmıştır.
“Böylece, haber alma hakkı olan kamuoyunun gerçeklere öğrenmesine değil; yanıltılmasına hizmet etmiştir. Diğer bir deyişle, gerçek dışı bu haber nedeniyle halkın gerçekleri öğrenme hakkı ihlal edilmiş, kamuoyu yanıltılmış, kamuoyunda farklı algılar oluşturulmuştur.
“Gazetecilik çıkarlara alet edilemez”
“Bu bakımdan, Talat Atilla’nın Basın Meslek İlkeleri’nden, “Kamusal bir görev olan gazetecilik, ahlaka aykırı özel amaç ve çıkarlara alet edilemez. Gazeteci halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkını gözetir” 3’üncü maddesini;
“Kişileri ve kuruluşları, eleştiri sınırlarının ötesinde küçük düşüren, aşağılayan veya iftira niteliği taşıyan ifadelere yer verilemez” şeklindeki 4’üncü ve “Soruşturulması gazetecilik olanakları içinde bulunan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğuna emin olunmaksızın yayınlanamaz” şeklindeki 6’ıncı maddesini;
"Gazeteci görevini taşıdığı sıfatın saygınlığına gölge düşürecek yöntem ve tutumlarla yapmaktan sakınır” şeklindeki 12’inci maddesini; Atilla’nın, Basın Meslek İlkeleri’nin 3, 4, 6 ve 12’nci maddelerini ihlalden oybirliği ile kınanmasına karar verilmiştir.
"İftira niteliği taşıyan ifadelere yer verilemez"
“Rahmi Turan’ın da Basın Meslek İlkeleri’nin “Kişileri ve kuruluşları, eleştiri sınırlarının ötesinde küçük düşüren, aşağılayan veya iftira niteliği taşıyan ifadelere yer verilemez” şeklindeki 4’üncü ve “Soruşturulması gazetecilik olanakları içinde bulunan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğuna emin olunmaksızın yayınlanamaz” şeklindeki 6’ncı maddelerini ihlal ettiği oybirliği ile kararlaştırılmış ve oyçokluğu ile kınanmasına karar vermiştir.
"Gazeteci halkın gerçekleri öğrenme hakkını gözetir"
"Yüksek Kurul yine Rahmi Turan’ın “Kamusal bir görev olan gazetecilik, ahlaka aykırı özel amaç ve çıkarlara alet edilemez. Gazeteci halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkını gözetir” şeklindeki 3’üncü maddesini de ihlal ettiğine oyçokluğu ile karar verilmiş; bu ihlalden ötürü oyçokluğu ile kınanmasına karar verilmiştir.
"Son olarak, Rahmi Turan’ın, kendisine yanlış bilgi veren kaynağı açıklamasının etik ihlal sayılmayacağı; Basın Meslek İlkeleri’nin “Gazeteci, kaynaklarının gizliliğini korur. Kaynağın kamuoyunu kişisel, siyasal ekonomik vb. nedenlerle yanıltmayı amaçladığı haller bunun dışındadır” şeklindeki 11’inci maddesinin Turan tarafından ihlal edilmediğine oy çokluğu ile karar verilmiştir." (RT)