Haberin İngilizcesi için tıklayın
“Çalışan Gazeteciler Günü” dolayısıyla açıklama yapan Basın Konseyi, gazetecilerin işsiz bırakılmasına dikkat çekti:
“Gazetecilere iş güvencesi, çalışma özgürlüğü getiren; sendikalaşma sağlayan 212 Sayılı Yasa’nın yürürlüğü girdiği 10 Ocak gününü artık, Çalışan Gazeteciler Günü olarak maalesef kutlayamıyoruz.
“Gazeteleri ve televizyonları kapanan, ekonomik nedenler ve siyasi baskılarla işlerine son verilen 13 binin üzerinde gazeteci bugün Türkiye'de işinden uzak bırakıldı. Yapılan araştırmalara göre her 3 gazeteciden 1’i ancak çalışma olanağı bulabiliyor.”
10 Ocak neden kutlanıyor?
212 Sayılı Basın Yasası 27 Mayıs Darbesi sonrası, Darbe Yönetimi tarafından 4 Ocak 1961 tarihinde yürürlüğe girdi.
İş güvencesi ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi konusunda gazetecilere geniş haklar tanıyan yasayı gazete patronları protesto eti ve üç gün gazete basmama kararı aldı. Bunun üzerine 10 Ocak 1961’de haklarına ve basın özgürlüğüne sahip çıkmak için yürüyüş düzenleyen gazeteciler aynı 11-12-13 Ocak 1961 günlerinde BASIN isimli gazeteyi hazırladı.
O tarihten itibaren 10 Ocak, 12 Mart 1971 darbesine kadar “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlandı. Darbenin ardından “bayram” olmaktan çıkarılan gün ve "Çalışan Gazeteciler Günü" olarak anılmaya başladı. (HK)