Haberin İngilizcesi için tıklayın
Çağdaş Gazeteciler Derneği'nin (ÇGD), 14 Aralık 2018'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Basın Kartı Yönetmeliği'nin Anayasa ve yasalara aykırılık içeren maddelerinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'a davada Cumhurbaşkanlığı savunma yapacak.
TIKLAYIN - ÇGD, Yeni Basın Kartı Yönetmeliği'nin İptali İçin Danıştay'a Başvurdu
Bu kapsamda Danıştay, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yönetmeliğe ilişkin savunma hazırlaması istendi. ÇGD, 12 Şubat 2019'da Danıştay'a başvurmuştu.
ÇGD konuyla ilgili yaptığı açıklamada yeni Basın Kartı Yönetmeliği'nin 6, 14, 15, 25, 29 ve 30'uncu maddelerinin Anayasa ve yasalara aykırı olduğunu belirterek bu maddelerin aykırılık nedeniyle yürütmesinin durdurulması ve iptalini talep ettiklerini hatırlattı.
İdarenin keyfi tutumlarına yol açan, kartların gazeteciler üzerinde bir baskı aracı olarak kullanılmasını sağlayacağının tartışmasız olduğunu ifade eden ÇGD, Danıştay'a verdikleri dilekçede, idareye yasalarla çelişen ve yasaların sınırlarını aşan yetkiler verildiğine dikkat çektiklerini hatırlattı.
Dört ay sonra savunma istendi
Açtıkları davanın Danıştay 10. Daire, tarafından yerinde bulunduğunu aktaran ÇGD, davanın açılışından dört ay sonra Danıştayın konunun tarafı ve yönetmeliğin sahibinden savunma istediği belirtti.
ÇGD konuyla ilgili yapğtığı açıklamada "Yeni Basın Kartı Yönetmeliği'nin, toplumsal özgürlükleri, halkın gerçekleri öğrenme ve haber alma hakkını doğrudan etkileyecek bir düzenleme içerdiği unutulmamalıdır" ifadelerini kullarak, son 3 yılda 2 bin 397 gazetecinin basın kartının iptal edildiğini, 2019'un Mayıs ayına kadar geçen dört aylık süreçte ise kartı iptal edilen gazeteci sayısının 682 olduğunu aktardı.
Yılda en az üç kez toplanması gereken basın kartı komisyonunun bir yılı aşkın süredir toplanmadığını belirten ÇGD, basın kartı almayı hak etmiş gazetecilerin bir yılı aşkın süredir bir imza için bekletildiğin ve bu sayının 21 Mart itibariyle 997 olduğunu belirtti. ÇGD yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
"Cumhurbaşkanlığı basın kartı dağıtma işini bile ciddiye almadı"
"Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı, uzun yıllardır sorunsuz biçimde yapılan basın kartı dağıtma işini bile ciddiye almamıştır. Tüm işlerin başında tek yetkili olarak bulunması sistemi kilitlemiştir. Bürokratik gerekleri yerine getirmeyi küçümseyip ihmal ederken, hükümetin algı operasyonlarını yönetmeye odaklanmıştır.
"Sarı basın kartı, sistematik olarak gazeteciliği itibarsızlaştıranlar tarafından gazeteciye somut hiçbir faydası olmayan bir kart haline getirilmiştir. Bununla birlikte devlet kurumları son yıllarda gazetecileri basın kartı olup olmaması üzerinden ayırmaya başlamıştır. Gazeteciler, hem hak ettiği kartı vermeyen hem de ona kart soran bir bürokratik yapıyla karşı karşıyadır.
"Türkiye'de basın kartının gazeteciliğin göstergesi değil"
"Geldiğimiz aşamada Danıştay'ın basın özgürlüğünü esas alarak karar vereceğini umuyoruz. Bununla birlikte asıl sorumlu Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığına bir kez daha çağrı yapıyoruz. İletişim Başkanlığı, basın meslek örgütlerinin itirazlarını dikkate alarak, yeni bir yönetmelik hazırlamalı, basın kartı komisyonu yapısını değiştirmeli ve bir an önce toplayarak gazetecilere basın kartlarını vermelidir."
Açıklamalarını "Basın kartı yönetmeliği iptal edilmelidir" sözleriyle sonlandıran ÇGD, Türkiye'de basın kartının gazeteciliğin göstergesi olmadığını belirterek basın kartlarını verecek komisyonun basın meslek örgütleri temsilcilerinden oluşması gerektiğini ifade etti.
Başbakanlık'tan alınıp Cumhurbaşkanığı'na devredilmişti
Daha önce Başbakanlık'a bağlı olan ve Sarı Basın Kartı'nın verildiği Basın Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün görev ve yetkileri 10 Temmuz 2018'de 703 numaralı Kanun Hükmünde Kararname ile Cumhurbaşkanlığı İletişim Bakanlığı'na devredilmişti. (HA)