Yeni Basın Kartı Yönetmeliği, 25 Ağustos 2015 günü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yeni yönetmelikle gazetecilerin Sarı Basın Kartı alma süreleri kısaltıldı, engellilere bekleme süresi aranmadan basın kartı verilebilmesine imkan sağlandı.
Yönetmelik de ne var?
Komisyonun oluşumuBasın Kartı Komisyonu’nun yeni yapısı gazetecilik örgütlerinin tepkisine neden oldu. Komisyonun oluşturulmasında Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün etkisi yeni yönetmelikle artırıldı. 15 üyenin 5'ini Genel Müdürlük seçiyor Genel Müdürlük komisyona kendi temsilcisi olarak iki üye verecek. Ayrıca sürekli basın kartı sahiplerinden ve basın kartı sahiplerinden birer üye seçecek. İletişim Fakültesi dekanları arasından alınacak bir üye da yine Genel Müdürlükçe seçilecek. Böylece komisyonda beş üye Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından belirlenmiş olacak. Komisyonun diğer 10 üyesi şöyle belirlenecek: * En fazla basın kartı üyesi bulunan iki meslek kuruluşu üç üye verecek * Anadolu gazete sahiplerinden üç üye * Radyo-televizyon kuruluşlarının sahipleri veya çalışanlarınca kurulun meslek kuruluşlarından en fazla üyesi olandan belirlenecek bir üye; * Televizyonları temsil eden meslek kuruluşlarından en fazla üyesi bulunandan belirlenecek bir üye * En çok üyesi olan iki sendikadan iki üye Eski yönetmelik de komisyonun oluşumu? Eski yönetmeliğe göre genel müdürlük sadece iki üye belirliyordu. Komisyonun kalan tüm üyeleri Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Gazeteciler Cemiyeti, İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Gazeteciler Federasyonu ve Türkiye Gazete Sahipleri Birliği’nin seçtiği isimlerden oluşuyordu. |
Yeni yönetmelikte getirilen değişikliklere göre,
* Basın Kartı almak için beklemeleri gereken süreler kısaltıldı.
* Medya sektöründe çalışan engellilere bekleme süresi aranmadan basın kartı verilebilmesi imkanı getirildi.
* Basın İş Kanunu kapsamında en az beş yıl çalıştığını belgelendiren gazetecilere bekleme süresi uygulanmadan Basın Kartı verilebilmesi imkanı getirildi.
* Ünvanlar ve kontenjanlarda standardizasyon sağlanarak unvan ve kontenjan karmaşasına son verildi.
* Basın Kartı Komisyonunun yapısı değiştirildi.
* Yerleşik uluslararası basın mensuplarına verilecek Basın Kartı kontenjanı artırıldı.
* TRT ve Anadolu Ajansı (AA) bünyesinde Basın Kartı alabilecek ünvanlar artırıldı. İlgili kurumlarda çalışan uluslararası basın mensuplarının kontenjan sınırlaması sona erdirildi. Ayrıca bu kurumlarda Basın İş Kanunu’na tabii çalışmayan basın mensuplarının da Basın Kartı alabilmelerinin önü açıldı.
* Basın Kartına uluslararası standartlara uygun olarak üç yıllık geçerlilik süresi getirildi.
İGC: Yangından mal kaçırır gibi değiştirdiler
Gazeteciler ise yapılan değişikliklerden memnun değil. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti konuyla ilgili Cumartesi günü basın toplantısı yapmaya hazırlanıyor.
İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) ise yönetmeliğin “apar topar, basın örgütlerine danışmadan, yangından mal kaçırır gibi” yürürlüğe sokulduğunu söyledi.
"Komisyondaki gazeteci temsiliyeti azaltıldı"
Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinin ardından basın açıklaması düzenleyen İGC Başkanı Misket Dikmen, Basın Kartı Komisyonu’nun 13’ten 15’e çıkarıldığını ancak komisyondaki gazeteci temsil oranının üçte bire düşürüldüğünü belirterek “Bunun yanında bütün komisyon üyelerinin belirlenmesi de BYEGM Genel Müdürü’nün iki dudağı arasına bırakılmıştır” diye konuştu.
Dikmen, yapılan değişikliklerle 15 kişilik komisyonun bir kişiye bağlandığını, bu şekilde BYEGM’nin ve onun Genel Müdürü’nün “tekeline” soktuğunu belirterek “Basın Kartları Komisyonu’nun yeniden basın meslek örgütlerinin ve gazetecilerin temsil edildiği özerk bir yapıya kavuşması için de gerekli yasal ve örgütlü mücadelemizi de sonuna kadar sürdüreceğiz” dedi. (EA)