Basın İlan Kurumu (BİK), çoğunluğunu müdür ve yöneticilerin oluşturduğu 57 kişi ile internet medyasını görüşmek üzere 21-24 Eylül’de Afyon Akrones Thermal & Spa Hotel’de toplanacak.
Ancak resmi ilan ve reklamların internet haber sitelerinde BİK aracılığıyla yayınlatılmasına ilişkin dijital dönüşüm süreçlerinin konuşulacağı organizasyon, maliyeti nedeniyle gazetecilerin ve milletvekillerinin eleştiri odağında.
Toplantıyı Evrensel’deki köşesine taşıyan gazetenin genel yayın yönetmeni Fatih Polat, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tasarruf genelgesi hatırlattı. "Tasarruf genelgesi Basın İlan Kurumunu bağlamıyor mu?" diye sordu.
Yazıda, genelgeyle ‘Deprem kaynaklı maliyetler haricinde tüm harcamaların yeniden gözden geçirilmesi’ istendiğini belirten Polat, maliyetin otel, ulaşım ve diğer masraflarla birlikte yüz binlerce lirayı bulduğunu ifade etti. Polat yazıda şu hesaplamayı yaptı:
Toplantının maliyetini anlayabilmek için önce toplantının gerçekleştirileceği oteli normal bir müşteri gibi arayarak ne kadar ödememiz gerektiğini sordum. Verilen fiyat, üç gece için kişi başı toplam 10 bin 125 TL. Toplantıya 57 kişi katılacağı düşünüldüğünde toplam ödenecek fiyat 577 bin 125 TL oluyor. Kamu kurumlarına yüzde 10’luk indirip yapılabileceğini tahmin ederek bu fiyatın 500 bin liranın üzerinde olacağını öngörebiliriz.
Buna brüt aylık ücretlerinin yüzde 4’ü oranında yolculuk ve oturma gündeliğini ekleyelim. Dört günlük toplantı için kişi başı 4 bin lira da böyle eklersek, 228 bin lira da buradan bir gider kalemi söz konusu oluyor. Oteli 500 bin TL olarak varsaydığımızda bu gündelik ödeme ile birlikte 728 bin TL ediyor. Buna da uçak ya da özel araçlarla gelenler için yapılan ulaşım giderini eklediğinizde 1 milyon TL’ye yakın bir masraf kalemine ulaşıyorsunuz.
Konuyu BİK Genel Müdürü Cavit Erkılınç’a sorduğunu da belirten Polat, Erkılıç’ın “Müdürlüklerimizle yaptığımız fiyat araştırması sonucunda en verimli yer, en ekonomik yer orası çıktı. Merkezde olması dolayısıyla arkadaşlarımızla internet medyasına geçiş süreci, dijitalleşme sürecine geçiş süreciyle ilgili bir istişare toplantısı yapacağız” açıklamasına da yazıda yer verdi.
İskender Bayhan'dan soru önergesi
Yazının ardından bugün Emek Partisi (EMEP) İstanbul Milletvekili İskender Bayhan toplantıyı Meclis gündemine taşıdı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın cevaplaması istemiyle bir soru önergesi verdi.
Bayhan maliyet hesaplaması yaparak “İnternet medyasının görüşüleceği bir toplantının, 7-8 saatlik bir çevrim içi toplantı şeklinde yapılmasının önünde ne gibi engeller vardır? Ya da yüz yüze toplantının belli gerekçelerle daha işlevli olduğu savunulsa dahi toplantı yeri olarak kamu kurumlarının tesislerinden biri neden kullanılmamıştır?” diye sordu.
Polat gibi Mehmet Şimşek’in tasarruf genelgesini hatırlatan Bayhan, “Buna rağmen bir kamu kurumunun hükümetin ek bütçe arayışında olduğu bir ekonomik darboğaz döneminde böylesi lüks bir harcama kalemi çıkarması kabul edilemez” dedi.
Asgari ücret ile geçinen bir emekçinin, maaşının tamamını ayırsa dahi uçak parası ve diğer masrafları da ekleyince ilgili otelde üç gece kalmayı hayal dahi edemeyeceğine dikkat çeken Bayhan, “Toplantı için ‘en ekonomik’ yer nasıl böylesi lüks bir termal otel olabiliyor?” ifadelerini kullandı.
Bayhan, “Kamu kurumlarında üst düzey yöneticilerin lüks otellerde konaklamalı olarak kaldığı bu toplantıların amacı gerçekten eğitim midir? Yoksa işçi ve emekçilerin ödediği vergiler, bürokratların eğitim adı altında tatil yapması için mi harcanmaktadır?” dedi.
Aynı otelde ikinci toplantı
Basın İlan Kurumu Kasım 2022’deki Genel Kurul toplantısını da Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’nın daveti üzerine söz konusu otelde yapmıştı. Güran Yiğitbaşı, 3 gün süren toplantının ilk oturumuna katılmıştı.
Fotoğraf: Afyonkarahisar Valiliği
Kendi oteli kiralık
Basın İlan Kurumu, resmi ilan ve reklamların süreli yayınlara fikir ve içtihat farkı gözetilmeksizin dağıtımının sağlanması amacıyla Ocak 1961’de kurulan bir kurum. Kamu tüzel kişiliğini haiz ve özel bütçeli bir idare.
Kurumun Kocaeli Darıca’da Marmara Denizi kıyısında gazetecilere hizmet vermek için yapılan içinde otelin de bulunduğu bir sosyal tesisi var.
Yaklaşık 45 dönümlük bir alana yayılan tesiste 22 odalı otel binası, 6 bloktan oluşan 76 odalı konaklama tesisleri, lokanta, sosyal tesis, 3 adet tek katlı 24 odalı prefabrik personel konutu, açık havuz, basketbol, voleybol ve futbol sahaları yer alıyordu. Ancak tesis 2018’in Kasım ayında mevsim koşulları gerekçe gösterilerek hizmet vermeyi durdurdu bir daha da açılmadı.
Bu tarihten üç yıl sonra Ekim 2021’de tesis 10 yıllığına Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne kiralandı. Belediye de tesisi gençlik merkezi ve gençlik kampı olarak değerlendirdi.
Fotoğraf: Kocaeli Büyükşehir Belediyesi
(HA)