Marksist Leninist Komünist Partisi'ne (MLKP) yönelik operasyonlar kapsamında 21 Eylül 2006'da gözaltına alınıp tutuklanan ve aralarında radyo çalışanlarının da bulunduğu 16 kişi 13 Nisan'da İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne çıkarılacaklar.
Dava kapsamında, haftalık "Atılım" gazetesi çalışanı Özge Kelekçi ve yazarı olduğu belirtilen Emin Orhan da bulunuyor.
"TMY'nin kaderi bu davaya bağlı"
Davaya katılım çağrısı yapan aydınlar arasında araştırmacı-yazar Haluk Gerger, gazeteci-yazar Varlık Özmenek, yazar Perihan Mağden, yazar Ece Temelkuran, Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu Başkan Yardımcısı ve yazar Akın Birdal, Uluslararası PEN Türkiye Merkezi Başkanı Vecdi Sayar, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Ercan İpekçi, Düşünce Suçuna Karşı Girişim Sözcüsü Şanar Yurdatapan, Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay, İngiltere PEN Merkez müdürü Jonathan Heawood, romancı Eugene Schoulgin, gazeteci-yazar Celal Başlangıç ve yazar Abdurrahman Dilipak da bulunuyor.
Operasyonun başladığı günlerde İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ın da katıldığı bir basın toplantısında, değişik illerde takip edilen "örgüt üyelerinin" kongre hazırlığı yaptıklarını, "Gaye" operasyonuyla MLKP örgütünün çökertildiğini açıklamıştı.
İstanbul Özgür Radyo yetkilileri, dosya kapsamında radyolarının "haberler ve programlarla yer verdiği gündemlerin yasadışı bir örgütün gündemleriyle paralellik arz ettiği, dolayısıyla radyonun yasadışı örgütün uzantısı olduğu"nun iddia edildiğini açıkladılar. Radyo yetkilileri, Kelekçi, Orhan, Dinç ve diğer kişilerin "örgüt üyeliği" ile suçlandıkları bildirildi.
Radyodan yapılan açıklamada, davanın "Terörle Mücadele Yasası'nın yürürlüğe girmesinden hemen sonra görülen en kapsamlı dava" olacağını ve "özgürlükleri hedef alan bu anti-demokratik yasanın kaderi biraz da bu davaya bağlı olduğu" belirtildi.
Erdoğan ve Çiçek hala mahkemeye çıkarılmadı
Aynı dönemde tutuklanan radyonun yayın Yönetmeni Füsun Erdoğan ve "Atılım" gazetesi Yayın Yönetmeni İbrahim Çiçek'in aralarında bulunduğu çok sayıda kişiyse, mahkeme gününün tebliğini bekliyorlar.
Bulunduğu Gebze M Tipi cezaevinden bir mektup gönderen Erdoğan, dahil edildiği dosyaya konulan "gizlilik kararı" nedeniyle hakkındaki iddialarla ilgili herhangi bir bilgiye sahip olmadığını yazdı.
8 Eylül'de başlayan ancak daha sonra da süren polis operasyonlarında, "Özgür Radyo" ve "Atılım" gazetesi ve birçok başka büroda arama yapılmış, radyoda 16 bilgisayar kasası ile CD, disket, ajanda ve telefon rehberlerine el konmuştu. Radyo, yedi saat süreyle yayınına ara vermek zorunda kalmıştı. (EÖ/TK)