Aralarında Ozan Yayıncılık'ın sahibi ve Yürüyüş dergisi çalışanlarının da bulunduğu üçü tutuklu 16 kişinin yargılandığı davada, Savcı Mehmet Özgür esas hakkındaki görüşünü açıkladı, sanıkların 22'şer yıla kadar hapsini talep etti.
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuklu yargılanan Yürüyüş dergisi çalışanları Cihan Gün, Naciye Yavuz, Kaan Ünsal, Musa Kurt ve Halit Güdenoğlu üçüncü duruşmada tahliye olmuştu.
Davada tutuklu yargılanan Gülsüm Yıldız, Nejla Can ve Mehmet Ali Uğurlu da 13 Ocak'taki ilk duruşmada tahliye olmuştu. Abdullah Özgün, Hatice Rüken Kılıç, Remzi Uçucu'nun ise dünkü son duruşmada da tutukluluklarının devamına karar verildi.
Hakim Dündar Örsdemir'in kabul ettiği, Savcı Kubilay Taştan'ın hazırladığı iddianameye göre, gazeteciler, Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 5. maddesine göre "örgüt üyeliğiyle" suçlanıyor.
Savcı, Terörle Mücadele Kanunu'nun 7/2 maddesi uyarınca yöneltilen "örgüt propagandası" suçlamalarının ise üçüncü yargı paketi kapsamında ertelenmesini talep etti.
Bazı sanıkların ayrıca, "Resmi belgede sahtecilik", 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun'a muhalefet" gibi bir dizi suçtan da cezalandırılması isteniyor.
İddianamede, "sanıkların Devrimci Halk Kurtuluş Partisi Cephesi (DHKP-C) örgütü üyesi olduğu ve Yürüyüş dergisinin, örgüt talimatları ve eylem çağrılarını yayınladığı" iddia ediliyor.
Sanık avukatlarından Evrim Deniz Karatana, savcının mütalaasını kabul etmediğini belirterek, "Savcılar işlerini polise devretmiş durumda. Neye göre suç isnat ediliyor belli değil" dedi.
Karatana ve diğer sanık avukatları, esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yapmak için süre talep etti. Mahkeme Başkanı Örsdemir, esas hakkındaki savunmalarını yapmaları için sanık avukatlarına süre verildiğini açıkladı.
Bir sonraki duruşma 14 Şubat 2013'te.
Yürüyüş dergisi çalışanları, 24 Aralık 2010'da dergi binasına yapılan baskınla gözaltına alınmıştı. Baskında, büronun kapısı kırılmış, yaklaşık 2 bin kitaba el konulmuştu.
Sincan F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan gazeteciler, ilk duruşmaya tutuklandıktan 13 ay sonra çıktı. Uzun tutukluluk nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) yapılan başvuru ise henüz sonuçlanmadı. (AS)