Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, "Küresel Terörizm ve Uluslararası İşbirliği Sempozyumu"nda yaptığı konuşmada, terör haberleriyle ilgili medyaya ders verdi.
Medyanın da askeri ve ekonomik eşitsizliğin giderilmesi gibi bir mücadele aracı olduğunu söyleyen Başbuğ, "Günümüzde güvenlik anlayışı küreselleşti. Elbette haber özgürlüğüne saygılıyız. Ancak haber ve yorumlar da topluma zarar verebilir" şeklinde konuştu.
"Haber yarar mı, zarar mı düşünelim!"
Başbuğ, kamuoyu hassasiyeti ve artan medya denetiminin de artık günümüzde stratejik bir boyutu oluşturduğunu söyledi; "bu verdiğim haber, bu tekrarla, bu süreyle topluma yararlı mı oluyor, zararlı mı oluyor" diye düşünülmesini istedi.
"Haberin kapsamı, süresi ve tekrarı da önemli"
Medyanın terörizmi kabul edilebilir bir araç haline getirebildiğini açıklayan Başbuğ, şöyle konuştu:
"Uluslar arası TV kanallarında terörist görüntülerinin yansıtılmasını aslında terör eylemlerinin medyada propagandasının yapılmasını sağlıyor. Haberin kapsamı ve verileceği süreler, tekrarlar çok önemli. Doğru bilgiye dayalı olarak verilmelidir. İki dakikada verilebilecek bir olayı lütfen 15 dakikada vermeyelim. Terör örgütlerinin maksadına hizmet ediyor."
Birkaç satır haber için de hapis tehdidi
Başbuğ, medya alanıyla ilgili bu "standartları" uygun görürken bazı haberciler ağır hapis cezalarıyla yargılanıyorlar.
Milliyet gazetesi muhabiri Namık Durukan'ın, PKK'nın yöneticilerinden Duran Kalkan'ın birkaç cümlelik demecini Fırat Haber Ajansı'nı (ANF) kaynak göstererek "Genel Af Çıksa da Silah Bırakmayız" başlığıyla haberleştirdiği için 7,5 yıl hapsi isteniyor.
Radikal gazetesi sorumlu müdürü Hasan Çakkalkurt ve muhabir Rıfat Başaran hakkında, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Mardin milletvekili Emine Ayna'nın verdiği röportaj bir röportaj nedeniyle de dava açıldı.
7 Aralık 2009'da yayımlanan "Ayna: Tabanımız dağa gidin diyor" başlıklı röportajda "PKK örgütünün propagandasının yapıldığı" iddiasıyla iki gazeteci, Nisan ayında Terörle Mücadele Yasası'nın 7/2 maddesi uyarınca yargılanacak.
22'si gazeteci 47 kişi 2009'da TMY'den sanıktı
Bağımsız İletişim Ağı (BİA) Medya Gözlem Masası'nın 1 Şubat'ta yayımladığı 2009 Medya Gözlem Raporu, geçen yıl 22'si gazeteci olmak üzere toplam 47 kişinin, "Terör örgütlerinin bildiri veya açıklamalarını basmak veya yayınlamak", "Terör örgütü propagandası yapmak" veya "Terörle mücadelede görev almış kamu görevlilerinin hüviyetini açıklamak veya yaymak veya bu yolla kişileri hedef göstermek" iddialarıyla yargılandığını ortaya koymuştu.(EÖ)