Görev süresi dolan Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, görevini Işık Koşaner'e törenle devretti. Törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de katıldı.
Başbuğ'un konuşmasından satır başları:
"Siber savaş tehdidi"
- Günümüzde önemli bir güvenlik sorunu, siber savaştır. Son yıllarda bilişim teknolojisinin kontrol edilemeyen bir hızla gelişmesi, yayılması ve derinleşmesi, beraberinde hukuk dışılığı, görülmezliği, kötü niyetli gruplar arasında koordinasyon yeteneğinin artmasını ve bilginin kontrol edilebilme yeteneğinin zayıflamasını getirdi. Son yıllarda TSK'de benzer bir tehditle karşı karşıyadır.
"Sivil otorite sağduyulu davranmalı"
- Milli güvenlikte sivil liderler de elbette güce ve otoriteye sahiptir. Ancak sivil otoritenin askeri konulara müdahalesinde, tespit edilmiş katı prensiplerden ziyade sağduyulu davranışlar öne çıkmalıdır.
- Çağdaş ortamlarda askerler sivil otoriteye tavsiyelerde bulunurken, bu tavsiye ve tekliflerin dinleneceği ve değer verileceğini düşünürler.
Terörle mücadelede kararlılık
- Günümüzün en büyük risk ve tehdidini terör, terörizm oluşturmaktadır. Terörizmin kaynağı, hedefi, amacı ne olursa olsun hiçbir şekilde meşruluğu olmayan, insanlık dışı eylemlerin bütünüdür.
- Terör karşısında boyun eğemeyiz. Kararlılıkla mücadele etmeliyiz. Demokrasinin sunduğu fırsat alanlarını kullananlar, bireylerin en temel hakkı olan yaşama hakkını hedef alanların faaliyetlerini hoş göremeyiz. Terör ve terörizm desteklenmez, hoş görülemez, görmezden gelinemez. Karalıktaki en küçük zafiyet terörizmle mücadelede büyük yara açar.
- Türkiye, terörizmle 30 yılı aşkın süredir mücadele etmektedir. Bu süre zarfında büyük acılar yaşadık, bedeller ödedik. Devletler ve milletler gereken durumlarda bedel ödemeye de hazır olmalıdır.
- Terörle mücadelede topluma gerçekçi olmayan beklentiler verilmesinden kaçınılmalıdır.
- Terör örgütünün elimine edilebilmesi için, örgüte katılımların, para ve finans kaynağının kontrol altına alınması ve Irak'ın kuzeyindeki varlığının etkisiz hale getirilmesi zorunludur.
"Medya TSK'nin yanında mı, karşısında mı?"
- İç güvenlik harekâtının icrası esnasında zaman zaman bu zorlu mücadele ile ilgili çeşitli iddialar ortaya atıldı.
- TSK'nin veremeyeceği hiçbir hesap yoktur. Önemli olan bu tip olaylarda ihmal, suç unsuru var mıdır sorularına cevap vermesidir. Bu tür olaylar mutlaka soruşturulur. Neticesi paylaşılır. Soruşturması süren olaylarla ilgili açıklama yapılmasını beklemek, hukuk sistemine saygısızlıktır.
- Düşündürücü olan, Türkiye'de ülke güvenliğinden sorumlu ordusundan önce, art niyetli haberlere ve kişilere inanmayı tercih eden insanların var oluşudur.
- Yapılan ve yapılabilecek hataların gündeme taşınmasına hiçbir zaman rahatsızlık duymayız. Bizi asıl rahatsız eden iç güvenlik harekatında mücadele eden TSK'nin art niyetle ve önyargıyla günlerce, aylarca medyada gündeme getirilmeye çalışılmasıdır.
- TSK'nin bölücü terör örgütüne ağır darbeler vurduğu operasyonların medyada yeterince yer almaması anlamak da mümkün değildir.
- Medya TSK'nin yanında mı karşısında mı sorusunu aklımızdan geçirmek bizim için gerçekten acı bir deneyim. Kişisel ve kurumsal hafızalarımız da yer alan bir soru.
"TSK, kendisine karşı yürütülen psikolojik harekâtta zorlandı"
- 26 Haziran 2009'da TSK'ye karşı asimetrik ve psikolojik harekât yürütülmekte olduğunu açıkça ifade ettim.
- TSK, kendisine karşı yürütülen bu psikolojik harekâtta zorlanmıştır. Çünkü ortada büyük bir eşitsizlik söz konusudur. Psikolojik harekâtın en önemli aracı medyadır. TSK'nin kendisine bağlı medyası yoktur. Psikolojik harekât yürütenlerin elinde ise üstün bir medya gücü bulunmaktadır.
- TSK bütün faaliyetlerini yasalar çerçevesinde yürütmek ve etik kurallara uymak zorundadır. Diğer taraf ne yasalara ne de etik kurallara uymak zorunluluğu vardır.
- TSK'nin kamuoyunu bilgilendirme konusunda zamanlamaya ilişkin sorun ve kısıtlamaları vardır. Doğru bilgilendirme için araştırma yapmak, soruşturma safhasının gizliliğine uymak gerekir.Bu süreçte kamuoyunda gelişen algının değiştirilmesi ise kolay değildir.
"Medya psikolojik harekata katkı sağlıyor"
- Medya, kendisine ulaşan bilgi ve haberleri gazeteciliğin temel kriterleri olan haberi doğrulama zahmetine katlanmadan kullanıyorsa, psikolojik harekât faaliyetine bilerek veya bilmeyerek katkı sağlıyor demektir.
- Toplumda yargı karar vermeden karar oluşturmak hedeflenmektedir.
"Yargı sistemi, psikolojik harekâta katkı sağlıyor"
- Yargı sisteminde illegal elde edilen görüntü ve belgeler delil olarak kabul edilemezse de kabul edilmektedir.
- Elde edilen dinleme ve görüntülerle psikolojik harekât yürütülmekte ve çoğu zaman bunu yapanlar bulunamamaktadır.
- 26 Haziran 2009'da, askeri savcının elindekinin bir fotokopi olduğunu, bir hukuki anlam ifade etmediği gerekçesiyle kağıt parçası olduğunu söylemiştim. Bu notun doğru olduğuna ilişkin delil, bilgi, temayül çıkarsa elbette bu soruşturma tekrar açılır da demiştim. Poyrazköy'e ilişkin açıklamamızda da benzer durum yaşandı.
"Hedef, TSK'yi yıpratmak"
- Psikolojik harekâtın asıl amacı, Türk halkının TSK'ye güven duygusunu zedelemek ve ordunun itibarına zarar vermektir. Ancak sağduyulu halkımız gerçekleri görmeye başlamıştır.
- Yanılgıdan dönülmediği sürece önümüzdeki günler bir hayli zor geçebilir. Durum ve sonuç ne olursa olsun sonuçta kazanan TSK ve Türk ordusu olur. (BB)