Erdoğan toplantıya işveren örgütlerinin yanı sıra Türkiye Liman, Dok, Gemi Sanayi İşçileri Sendikası'nı (DOK GEMİ-İŞ) çağırmış, ama işçi ölümlerini gündeme getiren Liman, Tersane Gemi Yapım-Onarım İşçileri Sendikası'nı (LİMTER-İŞ) davet etmemişti.
Acil eylem planı
Başbakanlık tersanelerdeki çalışma koşullarını iyileştirmek, verimliliği ve i güvenliğini birlikte artırmak için acil eylem planı oluşturulacağını açıkladı.
Dört kat büyüme temel neden
Resmi açıklamaya göre sektörün son beş yılda yüzde dört yüz büyümüş olmasıyla, denetimlerde, iş sağlığı ve eğitimi konularında yetersiz kalındı.
Açıklamanın temel yaklaşımı, iş güvenliğini artırırken "200 bin kişiye istihdam sağlayan, 200 bin kişiye daha ihtiyaç duyulan" tersanecilik sektörünü de zayıflatmamak, tam aksine güçlendirmek.
Gazetecilere ders
Başbakanlık medya organlarının sorumlu olması gerektiğini, "işçilerimizin hakları aranırken, sorunlar gündeme taşınırken işverenleri ve sektörü kötülüklerin sebebi gibi gösteren bir dil kullanmaktan kaçınılmalıdır" diye yazdı.
Yeni tersaneler, eğitim, müfettiş sayısının artırılması
Açıklamaya göre hızla uygulamaya konacak bazı tedbirler şöyle.
- Tuzla tersaneleri için endüstri bölgesi kararı alınması, bu konudaki mevzuat düzenlemelerinin acilen yapılması.
- İş sağlığı ve güvenliği konusunda bir acil eylem planı hazırlanması, yaz tatilinde bölgedeki okullarda iş sağlığı ve güvenliği eğitim programlarının uygulanması, tersanelerde çalışan vasıflı vasıfsız tüm çalışanların bu eğitimden geçirilmesi ve belgelendirilmesi.
- Tersanelerdeki alan sıkışıklığının ortadan kaldırılması amacına yönelik olarak tersanelerin yaptığı anlaşmaların da göz önüne alınarak üretim planlamalarının yapılması.
- Orta vadede alan sıkışıklığının giderilmesi için Yalova bölgesi başta olmak üzere diğer sahillerde yeni kurulan tersanelere kapasite kaydırılması üzerine çalışmalar yapılması.
- Tuzla tersane bölgesiyle entegre olarak çalışılabilecek, gemi yan sanayisi için organize sanayi bölgesi kurulması.
- Tamamlanan çekek, tekne imal ve tersane işletme yönetmeliğinin kısa sürede yürürlüğe sokulması.
- Sektördeki gelişen iş hacmine paralel olarak 2002'de 10 adet olan Denizcilik meslek lisesi sayısı son beş yılda 39'a çıkarılmıştır. Gemi inşa sanayisine ara eleman yetiştirmek üzere ilk etapta altı adet Gemi Yapım Meslek Lisesi'nin Tuzla ve Yalova bölgesinde 2008-2009 öğretim yılından başlamak üzere eğitim ve öğretime açılması.
- Gelişen sektörün ihtiyacına uygun olarak iş sağlığı ve güvenliği müfettişlerinin sayısının sektör ihtisasına uygun olarak artırılması. (TK/EZÖ)