Başbakanlık, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) üyesi Birleşik Metal-İş Sendikası'nın metal grevlerini ertelerken gösterilen "milli güvenlik" gerekçesine ilişkin olarak, Danıştay'ın "Milli güvenliği bozucu hususlar nelerdir?" sorusuna yanıt verdi.
Grev ertelemesinde yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay 10. Dairesi'nde dava açan Birleşik Metal-İş Sendikası açıklamayı paylaştı.
Başbakanlık 33 sayfalık yanıtında "Ekonomik menfaatlerin korunmasının doğrudan milli güvenliği ilgilendirdiğini” belirtti. Yürütmeyi durdurma talebinin reddini istedi.
TOMA fotoğrafları gerekçede
Birleşik Metal İş Sendikası 29 Ocak’ta 15 bin metal işçisiyle çıktığı grevin ertesi gün ertelenmesinin ardından erteleme kararında yürütmeyi durdurma talebiyle dava açmıştı. Danıştay ara kararında Başbakanlıktan 10 gün içinde vermek üzere savunma istemişti.
Başbakanlık savunmayı 23 Şubat tarihli yazısıyla Danıştay’a iletti.
Başbakanlık savunmasında İçişleri ve Ekonomi Bakanlıkları ile Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği'nin yazılarına da yer verdi.
İçişleri Bakanlığı'nın yazısında da, "Söz konusu grev ile ilgili olarak, kararın uygulanmasına başlamadan önce 21-30 Ocak 2015 tarihleri arasında 9 ilimizde 13 bin 944 kişinin katılımı ile 38 eylemin düzenlendiği" söylendi.
Bakanlık yazısında, erteleme kararının ardından da, Bakanlar Kurulu erteleme kararını protesto etmek amacıyla 27 ilde 69 eylem düzenlendiği belirtilerek, bu eylemlerde çeşitli afişlerin de asıldığına dikkat çekti.
Ekonomi Bakanlığı yazısında, "2014 yılı ihracatı 24 milyar dolar olan otomotiv ana ve yan sanayi, 9.6 milyar dolar olan makina ana sanayi, 2.7 milyar dolar olan beyaz eşya ve 2.4 milyar dolar olan kablo üretimi sektörlerinin olumsuz etkileneceği öngörülmektedir" denildi.
Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği yazısında, "savunma sanayiinde dışa bağımlılığının azaltılması ve yerli üretimin güçlendirilmesi" hedefine değinilerek, "Ertelenen grevin yapıldığı işyerlerinde üretilen malzemelerden kayda değer bir kısmının başta TSK olmak üzere güvenlik, istihbarat ve savunma sanayi kuruluşlarımızın ihtiyacının olduğu" belirtildi.
Savunmada yedi sayfa Birleşik Metal-İş Sendikası'nın grev kararı aldığı işyerlerinde üretilen TOMA ve benzeri zırhlı araçların fotoğraflarına, dört sayfa da bu araçların adlarının sıralandığı listeye ayrıldı. Listedeki birden çok firmanın TOMA ve zırhlı araç ürettikleri görüldü. (BK)