Hakim değişikliği nedeniyle Mutlu Çat'ın başkanlık ettiği Gaziantep 2. Asliye Ceza Mahkemesi, "Sanıkların üzerine atılı suçun sabit olması halinde 5237 Sayılı Yasanın lehte düzenleme getirdiği, bu durumun sanıkların hukuki durumunu etkileyeceği göz önünde alınarak yasanın yürürlüğe gireceği tarihe kadar beklenmesine" ve davaya 10 Haziran'da devam edilmesine karar verdi.
Gazetecileri, avukatları Metin Kaynak ve Hüseyin Özsözler'ın temsil ettiği ve medyanın büyük ilgi gösterdiği duruşmaya Başbakanın avukatlarından hiç biri katılmadılar.
Görüşlerine başvurulan gazeteciler, suçlandıkları yazıda suç unsuru bulunmadığını, noktası virgülüne dikkat edilerek okunduğunda bunun anlaşılacağını savunarak beraatlerini istediler.
"Kıbrıs'tan sonra Kürdistan mı?" başlıklı yazı nedeniyle gazetecilerin TCK'nın 480. maddesi uyarınca 3 yıldan 8 yıla kadar hapisleri isteniyor.
Yeni TCK'da ceza azalıyor
1 Nisan'da yürürlüğe girecek olan Yeni TCK'da "hakaret" fiili, "Şerefe Karşı Suçlar" paragrafında yer alıyor.
Yasanın 125. maddesine göre, "Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden ya da yakıştırmalarda bulunmak veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır (1). Ceza, hakaretin alenen işlenmesi hâlinde, altıda biri; basın ve yayın yoluyla işlenmesi hâlinde, üçte biri oranında artırılır" (4).
Tazminat davası bekliyor
Aynı yazı nedeniyle Gaziantep 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açılan tazminat istemli dava, ceza davasının sonucuna göre sonuçlanacak. Bu davadan da Eyüboğlu, Konukoğlu ve gazete sahibi İsmet Atar'dan 10 milyar lira (10 bin YTL) manevi tazminat isteniyor.
Gazetenin 14 Nisan 2004 tarihinde "Karakalem" köşesinde Başbakanı eleştiren gazeteci Eyyüboğlu, Başbakanın referandum öncesi Türkiye'ye gelerek açıklama yapmak isteyen KKTC Cumhurbaşkanı Dentaş'a "Git ne konuşuyorsan KKTC'de konuş" demesine tepki göstermişti. (EÖ/BB)