Başbakan Binali Yıldırım, Amasya’daki Yavuz Selim Meydanı'nda düzenlenen mitingde referandumla ilgili konuştu, “Tek adam seçiyoruz” dedi.
Binali Yıldırım, 16 Nisan’da yapılacak Anayasa değişikliği referandumuyla ilgili daha önce de “tek adam” vurgusu yapmıştı.
TIKLAYIN - YILDIRIM: TUTTURMUŞLAR “TEK ADAM”, BAŞKA NE OLACAK?
Yıldırım, Ankara’nın Kazan ilçesinde 26 Şubat’ta düzenlediği mitingde anayasa değişikliği referandumunda yeni anayasa için yöneltilen “tek adam rejimi” eleştirilerine şöyle cevap vermişti: “Bir de tutturmuşlar 'tek adam'. Başka ne olacak? Biz demiyor muyuz; bir direksiyon da iki tane kaptan olmaz.”
TIKLAYIN - ERDOĞAN AFRİKA’YA GİDERKEN KONUŞTU: "TEK ADAM, TEK ADAM" DEYİP DURUYORLAR
Başbakan Yıldırım bugün de özetle şunları söyledi:
Anayasa değişikliği
“Unutmayın anayasa değişikliği Erdoğan için değil, her doğan içindir. Türkiye'nin geleceği için bu değişikliği yapıyoruz.
“Bizim benlik davamız yok, hepimiz faniyiz. Az yaşa, çok yaşa, ölüm gelir başa. Onun için milletimizden saklayacağımız, gizleyeceğimiz hiçbir şey yok.
“Sizin gündeminizden başka bir gündemimiz yok. Ne yaparsak, millet için yaparız, milletin dediğini yaparız. Bugün de ne yapıyorsak, sizinle yapıyoruz ve birlikte yapıyoruz.”
Mevcut seçim sistemi
“Demokrasiyle yönetilen ülkelerde yasama ve yürütmenin gücünü milletten aldığını” vurgulayan Yıldırım, mevcut sistemde vatandaşın milletvekillerini seçtiğini ama hükümeti, hükümetin başında kimin olacağını seçemediğini anlattı.
Şu anki sistemde cumhurbaşkanının genelde en çok oyu alan partinin genel başkanına hükümeti kurma görevini verebildiğini ama bunun da bir şartı bulunmadığını, bazen tersi durumların yaşandığını da belirten Yıldırım, şöyle devam etti:
“Çünkü bir şart yok, eğer yukarıdaki o partinin genel başkanını seviyorsa başkasına görev veriyor. Olmadı mı? 90'lı yıllarda DYP, Refah koalisyon hükümetinde olmadı mı? Oldu. Sonra 28 Şubat krizi gelmedi mi?
“Sonra hükümet kuruldu, kurulmadı, güven oyu aldı, almadı. Bekle zaman akıp gidiyor, ortada sonuç yok. Kurulsa da maalesef en fazla 3 ay, 5 ay, bilemedin 1,5 yıl. Türkiye'de 1960'dan beri kurulan hükümetlerin ömrü 1,5 yılı geçmiyor.”
İki ayrı sandıkla seçim
“Şimdi neyi değiştiriyoruz?
“Vatandaş diyecek ki bu değişiklikle 'arkadaş ben öyle milletvekillerini seçeyim göndereyim, ondan sonrasını siz halledin. Ben hem milletvekillerini seçeceğim hem de Türkiye'yi bir dahaki seçime kadar yönetecek hükümeti ben seçeceğim. Sandıkta ben karar vereceğim, vekillere havale etmeyeceğim.'
“Bu daha iyi bir şey değil mi? Yani vatandaş işi sağlama alıyor. Bazen vekiller sizin istediğiniz gibi yapmayabilir, onun da telafisi yok, bir daha ki seçime kadar bekle.
“Zaman geçiyor, emekler boşuna gidiyor, beklentiler yerine gelmiyor. Onun için bu sefer iki tane sandık, burada bir sandık var, burada bir sandık var. Geleceksiniz birine cumhurbaşkanını seçecekseniz, en az yüzde 50, yüzde 50'den de fazla, birine de şehrin milletvekillerini seçeceksiniz.
“Tek adam seçiyoruz ama iki sandık arasında yetki veriyoruz. Cumhurbaşkanı tek ama daha güçlü olan da millet. Milletten güçlü hiç kimse yok. Sandıkla geliyor sandıkla gidiyor. Onun ötesi yok. Çünkü Türkiye'de milli irade var.” (AS)