Haberin İngilizcesi için tıklayın
Başbakan Binali Yıldırım gazetelerin genel yayın yönetmenleriyle bir araya geldi, gündeme ilişkin soruları cevapladı.
Yıldırım, Olağanüstü Hal (OHAL) Komisyonu’yla ilgili şu açıklamayı yaptı:
“17 Temmuz’da göreve başlıyor. Yargı yolunu açıyor. Şimdi yargı yolu kapalı. İşte bu açığa almalara, ihraçlara karşı yargı yolu kapalı.
“[Komisyonda] yedi tane yargıç var, bunların altında 200’e kadar uzman olacak ve bunlar çalışıp tek tek bu dosyaları incelemek suretiyle kararlarını verecek.
“Diyelim ki karar şöyle: İşe iade, tamam, 15 gün içinde bunu uygulayacak idare. Veya yok kardeşim, verilen karar doğru, pozisyonuna göre ya idare mahkemesine gidecek, üst düzey yöneticiyse Danıştay’a gidecek ve hakkını arayacak.
“Ta bu Anayasa Mahkemesi’ne, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) kadar gidecek yani.”
Yıldırım, OHAL ile ilgili ise "19'unda doluyor, prensip olarak bizim hükümet olarak kararımız, MGK'ya uzatılması yönünde teklif götürmek" dedi.
296 bin başvuru bekleniyor
Başbakan, OHAL Komisyonu'na başvuru sayısnın 296 bin 350 olduğunu söyledi.
"Bugün itibarıyla memuriyetten uzaklaştırma alan 38 bin 202, memuriyetten çıkarma 103 bin 844, toplam 142 bin 46. Bu arada 34 bin 320 kişi de iade edilmiş, ayrıca hakkında işlem yapılan şüpheli sayısı 168 bin 796, (OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonuna) itiraz başvuru sayısı 296 bin 350. Burada mükerrerlik olabilir, valiliğe de itiraz etmiş olabilir, Bakanlığa da Başbakanlığa da itiraz etmiş olabilir. Bunlar tasnif edilecek." dedi.
TIKLAYIN - OHAL KOMİSYONU ETKİLİ BİR HUKUK YOLU MU?
Yard. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, bianet’e OHAL komisyonuyla ilgili yazdığı yazıda, komisyonunu inceleyeceği başvuru sayısına dikkat çekmişti:
“15 Temmuz’dan sonra 24 Kasım 2016 itibarı ile 45 bin başvuru yapıldığı, başvuru sayısının yılsonuna kadar 100 bini bulacağı Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Prof. Dr. Engin Yıldırım tarafından ifade edilmiş ve ‘100 bin başvuruyu değerlendirmek gerçekten çok zor bir iş. Biz kara kara düşünüyoruz’ demişti.”
Hukukçu Fikret İlkiz de yine bianet’e yazdığı “OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu” başlıklı yazıda, şu değerlendirmeyi yapmıştı:
“Komisyon incelemelerini dosya üzerinden yapacaktır. İtiraz başvurularında savunma hakkının nasıl kullanılabileceği, suçlamalara ve delillere karşı nasıl delil sunulabileceği, incelemenin nasıl yapılacağı, tanık dinletme veya bir belge getirtilmesini isteme gibi hakların nasıl sağlanabileceği belirsizdir. Ama bütün bu hakların olmayacağı şimdiden anlaşılabiliyor.”
Komisyon Ocak’ta kuruldu
Komisyon'un kurulmasına 2 Ocak 2017'de düzenlenen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlık yaptığı Bakanlar Kurulu toplantısında karar verilmişti.
OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu, OHAL kapsamında çıkarılan 23 Ocak 2017 tarihli 685 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kuruldu.
Komisyonun görevleri
* OHAL kapsamında doğrudan KHK'lerle tesis edilen işlemler hakkındaki başvuruları değerlendirip karar verecek.
* Buna göre komisyon, kamu görevinden, meslekten veya görev yapılan teşkilattan çıkarma ya da ilişiğin kesilmesi, öğrencilikle ilişiğin kesilmesi, dernekler, vakıflar, sendika, federasyon ve konfederasyonlar, özel sağlık kuruluşları, özel öğretim kurumları, vakıf yükseköğretim kurumları, özel radyo ve televizyon kuruluşları, gazete ve dergiler, haber ajansları, yayınevleri ve dağıtım kanallarının kapatılması, emekli personelin rütbelerinin alınması gibi işlemler hakkında başvuruları değerlendirecek ve karar verecek.
* OHAL kapsamında yürürlüğe konulan KHK'lerle gerçek veya tüzel kişilerin hukuki statülerine ilişkin doğrudan düzenlenen ve birinci fıkra kapsamına girmeyen işlemleri görüşüp karara bağlayacak.
* OHAL Komisyonu'nun başkan ve üyeleri, komisyonun kurulmasından yaklaşık dört ay sonra 17 Mayıs 2017'de belirlendi. Komisyon başkanlığına Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahaddin Menteş getirildi.
* Komisyon üyeliğine ise şu isimler seçildi: Yargıtay Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Karagöz, Danıştay Tetkik Hakimi Murat Aytaç, Mülkiye Başmüfettişi Hasan Şıldak, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Daire Başkanı Esat Işık, Milli Eğitim Bakanlığı Atama Daire Başkanı Mustafa İkbal ile Devlet Denetleme Kurulu (DDK) üyesi Salih Tanrıkulu.
Komisyona ilişkin
* Komisyon, 685 sayılı KHK'nin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl süreyle görev yapacak. Bakanlar Kurulu, gerek görmesi halinde bu süreyi, bitiminden itibaren birer yıllık sürelerle uzatabilecek.
* Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu'na başvurular valilikler aracılığıyla yapılacak. Kamu görevinden, meslekten veya görev yapılan teşkilattan çıkarılanlar ya da ilişiği kesilenler, en son görev yaptıkları kuruma da başvurabilecek.
* Komisyonun başvuru almaya başladığı tarihten önce yürürlüğe konulan KHK'lerle ilgili olarak başvuru alma tarihinden itibaren 60 gün içinde, bu tarihten sonra yürürlüğe konulan KHK'lerle ilgili olarak ise Resmi Gazete'de yayımlanma tarihinden itibaren 60 gün içinde yapılmayan başvurular işleme alınmayacak.
* Komisyonun kararlarına karşı Hakimler Savcılar Kurulu (HSK) tarafından belirlenecek Ankara idare mahkemelerinde iptal davası açılabilecek. (AS)
* Fotoğraf: Doğan Haber Ajansı - Ankara