Başbakan Binali Yıldırım, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) parti genel merkezinde, AKP Sivil Toplum ve Halkla İlişkiler Başkanlığınca düzenlenen Yılın Sivil Toplum Farkındalık Ödülleri Töreni’ne katıldı.
Yıldırım burada yaptığı konuşmada, Anayasa değişikliği başta olmak üzere gündemdeki konulara değindi.
Yıldırım, ABD Başkanı Donald Trump'ın mültecilerle ilgili kararnamesinden ise bahsetmedi.
ABD Başkanı Trump 27 Ocak’ta imzaladığı başkanlık kararnamesi ile Suriye'den mülteci kabulünü durdurdu, Irak, Suriye, Libya, Somali, Sudan ve Yemen vatandaşlarının mültecilik başvurularını ise dört aylığına askıya aldı.
TIKLAYIN - ABD'DE FEDERAL MAHKEME TRUMP'IN MÜLTECİ KARŞITI KARARINI ASKIYA ALDI
Trump’a Kanada, İngiltere, İran, Irak ve diğer birçok ülkenin yöneticilerinden ve ABD'lilerden tepki geldi. İsrail ise kararnameyi destekledi.
TIKLAYIN - ABD'DE MÜLTECİ KARŞITI KARARNAMEYE PROTESTOLAR SÜRÜYOR
Türkiye’deki yetkililerden ise bir kınama gerçekleşmedi, bugün sadece Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak konuyla ilgili, “ABD göçmenlerin teşkil ettiği bir devlettir, kendi tarihi böyle oluşmuştur. Kendi tarihini inkar olur. Bu yapılan, sadece belli ülkeler seçilmesi, bu ülkelerin vatandaşlarının belli ırka ya da belli dine mensup olması asla modern dünyanın üzerine bina edildiği değerlere yakışmaz” açıklamasını yaptı.
Hızlı tren ve en büyük havalimanı
Yıldırım, Trump ile ilgili şunları söyledi:
“Trump ilk toplantısında, ‘Yollar yapacağız, köprüler yapacağız, demiryolları yapacağız. Ülkeyi bir baştan bir başa imar edeceğiz’ dedi. Biz de dedik ki ‘Buyurun, tecrübe burada. Gerekli desteği veririz’.
“Türkiye'de hızlı tren olduğunu biliyorsunuz, Amerika'da olmadığını biliyor musunuz? Amerika'da hızlı tren yok, Türkiye'de var.
“Dünyanın en büyük havalimanını Türkiye yapıyor. Bu gürültülerin arkasında bir sebep var. Türkiye'nin etkin ülke olmasını geciktirmek.
“Bizim tarihi sorumluluğumuz var. Bu bölgede biz önemli bir emniyet unsuruyuz. Etrafımız ateş çemberi. Suriye'de 6 yıldır devlet yok, Irak'ta otorite yok. Buradan doğan bütün bedelleri ödeyen ülke Türkiye.”
TIKLAYIN - BİNALİ YILDIRIM DÖNEMİNDE ULAŞTIRMA BAKANLIĞI'NIN İLİŞKİLER AĞI
Binali Yıldırım ve hızlı tren
Yıldırım, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanıyken, 25 Şubat 2016’da Yozgat’ta Yüksek Hızlı Tren (YHT) tünelinin açılışında benzer bir açıklama yapmıştı:
“Bugün Amerika’da bile hızlı tren yok. İngiltere'de yok ama Türkiye’de hızlı tren hayali hükümetimiz döneminde gerçeğe dönüştü.”
Başbakan Yıldırım, Kayseri’deki bombalı saldırısı sonrası, 17 Aralık 2016’da yaptığı açıklamada da hızlı trenden bahsetmişti:
“Bu saldırılar bizim hızlı trenle buluşmamızı geciktirir ama engelleyemezler. Modern havalimanını geciktirir ama engelleyemezler.”
Sivil toplum örgütleri
Başbakan Yıldırım ayrıca şöyle konuştu:
"Bazı sivil toplum örgütleri, toplumun genel beklentisini değil de birtakım marjinal, ideolojik grupların sözcülüğünü yapıyor. Bunlar çoğunlukta değil, fakat bu gerçeği de bilmemiz lazım.
“Sayıları çok değil, ama bazen gürültüleri de haddinden fazla oluyor.
“Sivil toplum kuruluşlarımızın en önemli görevlerinden biri, çalıştıkları alanda toplumsal kucaklaşmayı, birlikteliği sağlamak, ülkenin her türlü sorununa karşı ilgisiz kalmamak. Sorunları, torunlara havale etmemek.
“Sorunları ele alıp çözümleri üretmek hepimizin, bu salonda bulunan ya da bulunmayan bütün sosyal gruplar, paydaşlar ve sivil toplum kuruluşlarının ana görevidir. ‘Efendim biz sandığa gittik, iktidarı seçtik, bizden daha ne istiyorsunuz?’ deyip kenara çekilmek yok.
“İktidar sizden yetki aldı, vadettiği işleri yapacak, şeytan taşlamaktan fırsat bulursa ama sizin göreviniz bitmiyor.
“İktidara yön vereceksiniz, öneriler üreteceksiniz, fikirlerinizi paylaşacaksınız, yanlış yapıyorsa da hukuk devleti ve demokrasi içinde uyarılarınızı da dostça yapacaksınız. Sadece oy vermekle iş bitmiyor.”
Anayasa değişikliği
“[Cumhurbaşkanlığı sistemi] Bunu yapmazsak ne olacak? Çift başlılık devam edecek. Bir yandan güçlü parlamenter sistem var bir yandan halkın doğrudan seçtiği cumhurbaşkanı. Olmaz.
“Bir koltukta iki kaptan olmaz. Kaptanın tek olması lazım. Kişiler gelip geçici, önemli olan memleket. Koltuk sevdasında olsak biz bu değişikliğin peşinde olmayız.” (AS)