Başbakan Binali Yıldırım, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in Türkiye hakkındaki açıklamalarına yanıt verdi, “Almanya racon kesiyor” dedi.
Tıklayın - Merkel: Türkiye ile Gümrük Birliği Güncellenmeyecek
Türkiye'nin Almanya'ya nota vermesinin ardından Gümrük Birliği Anlaşmasının güncellenmeyeceğini açıklayan Merkel’den sonra, Bakan Gabriel de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı kast ederek “Bazen belki de onu çok fazla dikkate almamak daha iyi” dedi.
“Türkiye de bir hukuk devleti”
Yıldırım bugünkü basın açıklamasında konuyla ilgili şunları söyledi:
“[Adil Öksüz'ün iadesi konusu] 15 Temmuz darbesine iştirak eden bütün FETÖ teröristlerinin yurt içinde dışında nerede olursa olsun bulup adalete teslim etmek boynumuzun borcudur. Eğer Almanya bunları korursa, bunlara imkan sağlarsa bu dostluğa yakışmaz.
“Almanya'dan darbeye karışmış bulunan FETÖ terör mensuplarının barındırılmaması müsamaha göstermemesini, yargılanmak üzere Türkiye'ye iadesini istiyoruz. Almanya nasıl hukuk devleti ise Türkiye de bir hukuk devleti. Hukukun içinde bunlar yargılanacak karşılığını görecek.”
“Almanya, bütün AB benden sorulur havasında”
“Gümrük birliği meselesi de Almanya'nın AB [Avrupa Birliği] adına tek başına karar vereceği bir konumu olmamalıdır.
“Almanya bütün Avrupa Birliği benden sorulur havasında, birlik adına racon kesiyor. Bu doğru değil birliğin kurumsal yapısına, ilkelerine de uymayan bir şey. Dayatma anlamına gelir.
“Gümrük Birliği tek taraflı bir anlaşma değildir. Türkiye aman aman bir an önce Gümrük Birliği'ni değiştirelim havasında da değildir. Türkiye'nin menfaatleri neyi gerektiriyorsa o yönde karar verecektir.
“Ne olursa olsun da bu Gümrük Birliği değişsin diye can atar bir halimiz de yok. Çok fazla endişelenmelerine, heyecanlanmalarına gerek yok.”
“Sanki biz de can atıyoruz”
Başbakan Yıldırım, Ankara’da, Kahramankazan yolu temel atma töreninki konuşmasında da yine Almanya ile ilişkilere değindi:
“Bazı Avrupa ülkeleri ne yazık ki, PKK ve FETÖ mensuplarına yaklaşımları konusunda Türkiye'nin hiç de hoşuna gitmeyecek bir tutum içindeler. Sayın Merkel, hiç şık olmayan açıklamalar yapıyor.
“Gümrük Birliği konusunda Türkiye'nin önünü açmayın diyor. Almanya adeta AB'ye talimat veriyor. 28 ülke var AB'de. Hani Avrupa değerleri. Hani Avrupa'daki hoşgörü. Bir ülkenin talimatı ile AB iş yapacaksa zaten o birlikten hayır gelmez.
“Gümrük Birliği güncellenmesin, diyorlar, sanki biz de can atıyoruz. Dur bakalım. Türkiye milletinin ülkesinin menfaati olmayan hiçbir şeyin peşinde olmaz. Ne yapacaksak, neye karar vereceksek. Önce size sorarız, millete sorarız ona göre karar veririz.
“Bu tip açıklamalar Avrupa'ya da zarar verir, Türkiye'ye de zarar verir. Onun için bir kez daha Almanya'yı sağduyulu olmaya davet ediyorum. Türkiye kimsenin parmak sallayarak hizaya getireceği ülke değildir. Türkiye uluslararası platformda konuşur görüşür konularını müzakere eder. Türkiye düşmanlığı üzerinden prim yapmak isteyenlere de müsamaha gösteremeyiz.”
Ne olmuştu? |
İstanbul Büyükada'da “insan hakları savunucularının korunması dijital güvenliği” konulu bir atölye çalışması için bir otelde biraraya gelen 10 insan hakları savunucusuna operasyon düzenlendi. Tutuklanan altı kişi arasında Almanya vatandaşı insan hakları eğitimcisi Peter Steudtner da vardı. Almanya, AB ve ABD, altı hak savunucusunun “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklanmasını eleştirdi. Almanya, Berlin Türkiye Büyükelçisi, Almanya Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Tıklayın - Türkiye Büyükelçisi Almanya Dışişleri Bakanlığı'na Çağrıldı Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel insan hakları aktivistlerinin tutuklanmasının ardından tatilini yarıda keserek 19 Temmuz’da Berlin'e döndü. 20 Temmuz’daki basın açıklamasında, Türkiye ile ilişkilerinde değişikliğe gideceklerini söyledi. Gabriel, aralarında Almanya vatandaşı Peter Steudtner’in de bulunduğu hak savunucularının, tutuklu gazeteci Deniz Yücel’in ve çevirmen Meşale Tolu’nun serbest bırakılmasını istedi. Türkiye’de hukuki güvencenin olmadığını belirten Gabriel, sosyal ve ekonomik ilişkilerin gözden geçirileceğini söyledi. Bu kapsamda Türkiye’ye yönelik Almanya ihracat kredileri, seyahat uyarısının sertleştirileceği ve Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye mali yardımları yeniden değerlendirilecek. Türkiye’ye sürekli sabır gösterdiklerini ve Türkiye'de mantığın yeniden ağır basacağını umduğunu söyleyen Gabriel, bu sabrın sonuna gelindiğini belirtti. Almanya Başbakanı Angela Merkel 19 Temmuz’da yaptığı açıklamada Steudtner’in serbest bırakılmasını istedi, her düzeyde girişimde bulunacağını belirtti. Başbakan Binali Yıldırım, Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel'in açıklamalarına dair dünkü konuşmasında “Ben Alman yetkililere buradan sesleniyorum; daha sakin, daha teenniyle hareket edelim” dedi. Tıklayın - Almanya Dışişleri Bakanından Türkçe Mesaj: Politikalar Değişecek Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, 22 Temmuz’da da Bild gazetesinden Almanya’da yaşayan Türkiyelilere seslendi, “Türkiye’de suçsuz Almanya vatandaşlarının tutuklandığını” belirtti. 17 Ağustos’ta Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel, “hükümetin Türkiye'ye takındığı tavrı sertleştirmesinin ilk sonuçlarını verdiğini” söyledi. Merkel de aynı gün, Türkiye ile Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmeyeceğini ifade etti. Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel, 18 Ağustos’ta da “Deniz Yücel hala tutuklu çünkü bana göre Türkiye onu rehin aldı” dedi. Gabriel, Almanya hükümetinin elinde Türkiye'yi, gazeteci Yücel'in serbest bırakılmasına zorlamak için sadece diplomatik ve ekonomik araçlar olduğunu belirterek “sonuçta hükümet Türkiye'yi işgal edecek değil” dedi. Gabriel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı da kastederek “Uzun süre ona karşı mantıklı bir tutum sergilemeye çalıştık. Bazen belki de onu çok fazla dikkate almamak daha iyi” dedi. |
"Terör listesi" gerginliği |
Die Zelt gazetesi, Türkiye'nin “teröre destek verdiğini” belirttiği 68 Almanya şirketinin listesini hazırladığını ve Almanya’ya gönderdiğini yazdı. Daha sonra Reuters haber ajansına konuşan bir Almanya güvenlik yetkilisinin verdiği bilgiye dayanarak şirket sayısını 680 olarak duyurdu. Bu habere göre Türkiye “teröre desteğinden” şüphelendiği 680'den fazla Almanya şirketinden oluşan listeyi Almanya'ya verdi. Almanya şirketlerinin Türkiye'de şu an var olan politik iklimde yaptırım yapmasının çok güç olduğunu belirten Almanya Ekonomi Bakanı Brigitte Zypries “Eğer Almanya şirketler kara listeye alınıyor ve terörün destekçisi olarak damgalanıyorsa, bu durum Türkiye'de yeni iş ve yatırım yapmayı son derece zorlaştırır” dedi. Tıklayın - Almanya İçişleri Sözcüsü: Türkiye Almanya Firmalarının Listesini Geri Çekti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan iddiaları yalanladı ancak Almanya İçişleri Bakanlığı sözcüsü Tobias Plate, Türkiye'nin, teröre destek verdiğinden şüphelendiği yaklaşık 700 Almanya şirketinden oluşan listeyi geri çektiğini açıkladı. Ardından Başbakan Binali Yıldırım Almanya şirketlerinin temsilcileriyle bir araya geldi, "birlik-beraberlik" mesajı verdi. Türkiye ile Almanya arasında da Mayıs ayında İncirlik Üssü konusunda anlaşmazlık vardı. Almanya askerlerini İncirlik'ten çekmeye karar verdi. |
(AS)