Başbakan Binali Yıldırım, Afrin’e düzenlenen operasyonla ilgili olarak İstanbul’da Vahdettin Köşkü’nde medya temsilcileri ile yaklaşık 1,5 saat süren toplantıda konuştu.
Harekatın dört safhada yapılacağını söyleyen Yıldırım, harekat başlamadan önce diplomatik bütün görüşmelerin yapıldığını belirterek ABD’den an itibariyle muhalif bir tutum olmadığını, İran’ın harekata karşı çıkmadığını ancak bazı endişelerini belirttiğini söyledi. Yıldırım, Rusya ve İran üzerinden Suriye rejimine de bilgi verildiğini ekledi.
Kara birliklerinin saat 11.05 itibariyle Gülbaba mevkiinden sınır ötesine giriş yaptığını duyuran Başbakan, 30 kilometre derinlikte güvenli bir alan oluşturulacağını da ifade etti. Yıldırım, harekatın Soçi ve Astana sürecini de etkilemeyeceğini söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Harekat çok seri şekilde yapılacaktır. Medyayı kontrollü şekilde sınır ötesine götüreceğiz. Afrin’deki teröristlere yapılacak her destek bu operasyonun hedefi olur.
“Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) Fırat Kalkanı Harekatı'nda önemli görevler yaptı. Şimdi de gönüllü olarak bu birliklerden gelenler de kendi ülkelerini korumada gayret gösteriyorlar.”
"700'ün üzerinde saldırı oldu"
Yıldırım, suriye'ye asker sokmalarını meşru müdafa diye açıklarken saldırılar hakkında şu bilgiyi verdi:
"700'ün üzerinde taciz oldu sınırlarımızda. Sınırın ötesinden 6 tane roket Kilis'e attılar. Allah'tan can kaybı yok, 2 vatandaşımız hafif yaralı. Arkasından topçularımız gereken karşılığı verdi."
Neden Zeytin Dalı adı verildi?
Binali Yıldırım operasyona neden "Zeytin dalı" isminin verildiği sorusuna şöyle yanıt verdi:
"Afrin’de yaşayan hiçbir suçu, günahı olmayan masum insanlara zeytin dalı uzatıyoruz. Suriye’nin barışı, geleceği için, toprak bütünlüğü için, terörün sona erdirilmesi için Türkiye zeytin dalını uzatıyor. Zeytinleri masum insanlara, dalları da terör örgütlerine veriyoruz."
Medyaya 15 "tavsiye"
Yıldırım, medya temsilcilerine operayon öncesinde yayınlanacak haberlerden endişe duyduklarını belirterek "Gördüm ki bütün yayınlar aynı noktada buluştu. Bu bizi çok memnun etti” dedi.
Ayrıca medyaya 15 maddelik tavsiye listesi verdi. Bu “öneriler” arasında “haberlerde milli menfaatlerin gözetilmesi”, “TSK’nin siviller konusundaki hassasiyetinin hatırlatılması”, “Türkiye’ye karşı olumsuz yorum yapılabilecek insanlardan görüş alınmaması” gibi maddeler de var.
Cumhuriyet, OdaTV, Aydınlık temsilcileri de çağrıldı
Vahdettin Köşkü’nde düzenlenen toplantıya uzun süredir "akreditasyon ambargosu" uygulanan basın yayın organlarından üçünün temsilcileri de ilk kez çağrıldı.
T24’ün aktardığına göre CNN Türk canlı yayınında verilen bilgiye göre, davet gönderilen kuruluşlar arasında OdaTV, Cumhuriyet ve Aydınlık da yer aldı.
Başbakan Binali Yıldırım’ın 15 maddelik listesi* Haber ve yorumlarda bu harekatın tamamen terör örgütlerine yönelik olduğu ve terör örgütlerini etkisiz hale getirmeyi amaçlayıp sivil halkı koruduğunun ön plana çıkarılması, * Yabancı haber kaynaklarının özellikle PKK, PYD, YPG, DEAŞ kaynakları üzerinden Türkiye aleyhine yapacağı haberler konusunda dikkatli olunması, * Uluslararası haber kaynaklarının Türkiye aleyhine yapacağı haberleri yansıtırken Türkiye’nin milli menfaatlerinin gözetilmesi, * Sivillere yönelik saldırı konusunda silahlı kuvvetlerin gösterdiği hassasiyetin hatırlatılması, * TSK’nın Afrin’de yaptığı operasyon sadece PKK/PYD’ye yönelik değil DEAŞ’a yönelik olduğunun da ön plana çıkarılması, * Özellikle görsel medyada sıcak çatışma bölgesine girerek askerlerin can güvenliğinin ateşe atılmaması, * Operasyonun Türkiye’nin yerli ve milli silah üretimi ve kabiliyetiyle olduğunun hatırlatılması, * Mehmetçiğin can güvenliğini tehlikeye sokacak görsellere yer verilmemesi, TSK’nın taktik bilgilerinin paylaşılmaması, * Karşı taraf adına istihbari bilgi içeren detaylara girilmemesi, * Yurt içinde PKK ve uzantılı siyasi oluşumların Afrin operasyonuna karşı düzenleyeceği eylemler ve açıklamaların ön plana çıkarılmaması, * Olası şehit haberleri verilirken titiz davranılması, * Yabancı basında yapılan operasyon haberlerinin ulusal basına aynen taşınmaması, * PKK/PYD’nin moralini yükseltecek haberler yapılmamasını önerdi. * Bu operasyona karşı PKK ve PYD’nin TSK’yı ‘işgalci’ gösterme gayreti olduğunu ifade eden Yıldırım, ‘Bilgisi ve tecrübesi olan insanlardan görüş alınabilir’ dedi. Türkiye’ye karşı olumsuz algı yaratacak kişilerden görüş alınmamasını önerdi. * Operasyon süresince kamuoyunu bilgilendirmek için hem hükümetin hem AKP’nin görevlendirmiş olduğu Bekir Bozdağ ve Mahir Ünal’la her türlü kanaldan temas kurularak basının doğru bilgiye ulaşması gerektiğini vurguladı. |
(EKN/EA)