Habertürk'ten Balçiçek Pamir, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'le yaptığı röportajda Türkan Saylan'ın cenazesini, hükümetin katılımına dair tartışmaları, Zahit Akman'ın istifasını, Büyükanıt'ın açıklamalarını konuşuyor.
"DTP Iğdır'ı da aldı, Ermenistan sınırına dayandı" sözleriyle tartışma yaratan Çiçek'in Kürt sorununa dair görüşlerinin olduğu bölümü bugün yayınlanan röportajdan alıntılıyoruz.
Yerel seçimler sonrası yaptığınız Iğdır açıklaması son zamanların en büyük gafı olarak değerlendirildi. Sizi tanıdığım kadarıyla siz gaf yapmazsınız, bilerek söylersiniz. Bu açıklamanızın da arkasında mısınız?
Gaf değildi. Ben bazı bilgilere dayanarak onu söyledim. Ben bu ülkenin birliğinden yanayım. Ben kimlik siyasetinin oraya kadar dayandığını söyledim. Bir kısım terör örgütü unsurlarının ne tarafta nasıl faaliyet gösterdiklerini biliyoruz. İnan bu konuda yüzde bir milyon yanılmayı arzu ederim.
Ama yanılmadığınızı mı düşünüyorsunuz?
Yanılmadım. Ve Iğdır açıklamasıyla ne kadar haklı olduğum kanıtlandı. "Kürdistan'ın sınırlarını çizdik" dediler.
DTP Iğdır milletvekili Pervin Buldan'ın açıklamasından bahsediyorsunuz.
Kimse kimseyi kandırmasın. Birilerinin bunları söylemeye hakkı varsa benim de bir şeyler söylemeye hakkım var.
Peki o zaman Başbakan sizi niye eleştirdi?
Başbakan o anlamda söylemedi.
Nasıl söylemedi? "Ne demek sınıra dayanmak? Bu yaklaşım hoş" dedi.
O iki açıklamanın ortasına geldi. Başbakan eleştirdi mi bilemiyorum.
AKP'nin "Kürt açılımı" ya sev ya terk et noktasına mı geldi gerçekten de? Dengir Mir Mehmet Fırat bu yüzden istifa etti diyenler çoğunlukta. Ayrıca kendisi benim istifam en azından TRT Şeş'in erken açılmasını sağladı diyor. Şimdi Cumhurbaşkanı olumlu mesajlar veriyor. Neler oluyor?
Bu sorun Türkiye'nin sorunudur. Doğru çözecek olan da bu ülkenin aydınları, siyasetçileridir. Bu sadece bu hükümetin meselesi değildir, önünde bulduğu bir konudur.
MİT bir Kürt Raporu hazırlamış.
Onu bilemem.
Peki somut gidelim, pişmanlık yasası işe yaradı mı?
Hayır. 8 kez çıkarılmış. Kısmen, çok sınırlı etkili olmuş. Bu projelerde halk destek anlayış göstermezse sorunu çözemezsiniz.
Kürt sorunu konusunda halk desteğinin peşinde mi AKP?
Bu sorunu çözmek istiyorsak önce birbirimizin vatanseverliğinden şüphe etmeyeceğiz ve bu konuyu siyasete alet etmeyeceğiz.
TRT Şeş önemli bir adım mı?
Çok geç kalmış bir adım. Şaşırdınız bunu duyduğunuza. Ama öyle. Rahmetli Özal "GAP televizyonunda 2 saat Kürtçe yayın yapalım" dedi diye kıyamet kopmuştu. Oysa zamanı o gündü. 18-19 yıl kaybettik o tepkiler yüzünden.
Özal niye aklındakini uygulayamadı?
1991 Mayıs ayında Özal'a Kürt sorunu hakkında bir rapor vermiştim. "Kürtçe bilen kamu görevlileri yetiştirmeliyiz" diye yazmıştım. Bugün Kürtçe bilen doktorlar tartışılıyor. Demirel "Ben Kürt kimliğini tanıyorum" dedi arkasını "getirmedi. Mesut Yılmaz "AB yolu Diyarbakır'dan geçer" dedi başına neler geldi. Demek ki bu sorun öyle kolay halledilecek sorun değil. Yani konuşmak ayrı mesele, gereğini yapmak ayrı mesele.
Kürt sorunu hakkında en son ne söylemek istersiniz?
Fiyakalı bir cümle var. Herkesin kimliği şerefidir, onurudur diye.. İnsanın etnik kökenini kim tayin eder? Allah tayin eder. Bu ne bir şeref meselesidir ne de ayıptır. Önce bu zihniyetin değişmesi lazım bence. (BP/EZÖ)