Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Suriyelilere vatandaşlık verilmesi konusunun 16 Nisan'dan sonra değerlendirileceğini açıkladı.
Kaynak "16 Nisan'ı gölgede bırakmak istemiyoruz" dedi.
Kaynak Suriyelilere vatandaşlık için yapılan çalışmalarda ilk etapta farklı illerden 20 bin ailenin belirlendiğini, bunun da yaklaşık 80 bin nüfusa denk geldiğini söyledi. Valiliklerin bu aileleri İçişleri Bakanlığı'na ilettiğini belirtti.
Vali: Dosya Ankara'da
İstanbul Valisi Vasip Şahin ise İstanbul'da Suriyelilere vatandaşlık verilmesine başlandığını söyleyerek iki bin kişi hakkında dosyanın hazırlanarak Ankara'ya gönderildiğini duyurdu.
"İstanbul'da yaklaşık 540 bin Suriyeli ikamet ediyor. Bunlardan nitelikli olanlardan iki bin kadar ailenin vatandaşlığa alınması için hazırlık dosyaları bakanlığa gönderildi.
"Tabii bundan sonra bakanlığımızın takdiriyle bunların ne kadarına vatandaşlık verilecek veya verilmeyecek buna karar verilecektir.
"Bu dosyalar, rutin olarak hazırlanıyor. Daha önceden başlamış bir çalışmaydı. Zaten referandum için seçmen listeleri askıya çıkmış durumda. Böyle bir şey hukuken de mümkün değil.
"Kaldı ki bu dosyaların işlem süreci de Sayın Başbakan Yardımcımız Veysi Kaynak'ın açıkladığı gibi bir müddet zaman alacak gibi duruyor. Bu ne zaman olacak tabii bunun takdiri bakanlığımıza ait."
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Temmuz 2016'da, Suriyeli mültecilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaları için çalışma yapıldığını söylemişti. (YY)
Türkiye vatandaşlığını almanın koşulları |
5901 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu Yetkili makam kararı ile Türk vatandaşlığının kazanılması MADDE 10 – (1) Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen bir yabancı, bu Kanunda belirtilen şartları taşıması halinde yetkili makam kararı ile Türk vatandaşlığını kazanabilir. Ancak, aranan şartları taşımak vatandaşlığın kazanılmasında kişiye mutlak bir hak sağlamaz. Başvuru için aranan şartlar MADDE 11 – (1) Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancılarda; a) Kendi millî kanununa, vatansız ise Türk kanunlarına göre ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmak, b) Başvuru tarihinden geriye doğru Türkiye'de kesintisiz beş yıl ikamet etmek, c) Türkiye'de yerleşmeye karar verdiğini davranışları ile teyit etmek, ç) Genel sağlık bakımından tehlike teşkil eden bir hastalığı bulunmamak, d) İyi ahlak sahibi olmak, e) Yeteri kadar Türkçe konuşabilmek, f) Türkiye'de kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin geçimini sağlayacak gelire veya mesleğe sahip olmak, g) Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak, şartları aranır. (2) Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancılarda, yukarıda sayılan şartlarla birlikte, taşıdıkları devlet vatandaşlığından çıkma şartı da aranabilir. Bu takdirin kullanılmasına ilişkin esasların tespiti Bakanlar Kurulunun yetkisindedir. Türk vatandaşlığının kazanılmasında istisnai haller MADDE 12 – (1) Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak şartıyla Bakanlığın teklifi, Bakanlar Kurulunun kararı ile aşağıda belirtilen yabancılar Türk vatandaşlığını kazanabilirler. a) Türkiye'ye sanayi tesisleri getiren veya bilimsel, teknolojik, ekonomik, sosyal, sportif, kültürel, sanatsal alanlarda olağanüstü hizmeti geçen ya da geçeceği düşünülen ve ilgili bakanlıklarca haklarında gerekçeli teklifte bulunulan kişiler. b) Vatandaşlığa alınması zaruri görülen kişiler c) Göçmen olarak kabul edilen kişiler. |