Tunus Başbakanı Hammadi el-Cibali ile dün Başbakanlık Merkez Bina'daki görüşmesinin ardından düzenlediği ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ODTÜ'lülere destek olan öğretim elemanlarına mesleği bırakmalarını söyledi.
Birçok öğrencinin yaralandığı ve bir öğrencinin beyin kanaması geçirdiği müdahaleyi gerçekleştiren polisleri ise tebrik etti.
Erdoğan açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Bunu söyleyen profesörler veya doçentler bana göre o mesleği bıraksınlar, aynen onlara katılmak suretiyle şiddetten gücünü alan kişiler olarak meydanlara düşsünler. Güvenlik güçlerimiz görevlerini yapmışlardır. Ben de bu görevlerindeki başarıları sebebiyle onları kutluyor, tebrik ediyorum. Akademisyenleri, bu tavırlarını bu şekilde devam ettirmeleri halinde kınıyorum, kusura bakmasınlar."
Peki İki haftadır Türkiye'nin gündeminde olan "ODTÜ olayları"nda ne olmuştu?
18 Aralık
* Göktürk 2 uydusunun fırlatılmasını canlı yayından takip etmek amacıyla, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü'nde yapılacak törene katılmak için Ortadoğu Teknik Üniversitesi'ne (ODTÜ) giden Başbakan Erdoğan'ı ve kampüse üç bin polis ve sekiz TOMA'nın gelmesini protesto eden öğrencilere polis gaz, tazyikli su ve ses bombalarıyla müdahale etti.
* Çıkan olaylarda birçok öğrenci yaralanırken, polisin attığı gaz bombası kafasına gelen bir öğrencinin kafatası kırıldı, beyin kanaması geçirdi.
19 Aralık
* ODTÜ Rektörlüğü, yazılı bir açıklamayla önceki gün kampüste yaşanan polis şiddetini kınadı.
* Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Başbakan Erdoğan'ın yanıtlaması üzere verdiği soru önergesinde ODTÜ'ye neden bu kadar çok polisle gittiğini, polis şiddetine soruşturma açılıp açılmadığını, öğrencilerin yaralanmasına neden olan polis müdahalesinin emrini kimin verdiğini ve ambülansların kampüse sokulmadığı iddialarını sordu.
* Adana, Mersin, Eskişehir, Ege, Karadeniz Teknik ve Kocaeli Üniversitelerinde ODTÜ saldırısını protesto yürüyüşleri gerçekleştirildi. Eylemciler yine polis şiddetiyle karşılaştı.
20 Aralık
* ODTÜ Öğretim Elemanları Derneği, ODTÜ Mezunları Derneği ve Eğitim-Sen Ankara Üniversiteler Şubesi, polis şiddetini kınayan ortak bir mesaj yayımladı.
* "Polis varsa, Ders Yok" çağrısıyla, ODTÜ'de dersler boykot edildi.
* Akşam saatlerindeyse, Ankara Emniyet Müdürlüğü yazılı bir açıklama yaparak ODTÜ olaylarında Rektörlüğün açıklamasının gerçeği yansıtmadığını ve "Güvenlik güçlerinin soğukkanlılığı ve orantılı müdahalesi sayesinde eylemcilerin saldırılarının bertaraf edildiğini" söyledi. Ayrıca protestoya katılan öğrencilerin yüzlerinin açık olarak göründüğü sekiz dakikalık bir videoyu youtube'a yükledi, Emniyet web sitesinde ise onlarca fotoğraf yayınladı.
21 Aralık
* Terörle Mücadele Ekipleri, ODTÜ'deki protestolara katılan 12 öğrenciyi ev baskınlarıyla gözaltına aldı. Gözaltılara karşı Ankara ve İstanbul'da eylem yapıldı.
* Boğaziçi Üniversitesi'nden 134 öğretim üyesi ODTÜ'de öğrencilere uygulanan polis şiddetini kınayan bir metin yayınladı.
* Uluslararası Af Örgütü, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Ankara Şubeler Platformu da basın açıklamalarıyla polis şiddetini ve öğrencilerin gözaltına alınmasını eleştirdi.
22 Aralık
* Başbakan Erdoğan, canlı yayında öğretim üyeleri ve ODTÜ'ne "Siz ne biçim öğretim üyesisiniz, sizin yetiştirdiğiniz öğrenciler bunlarsa bizim ülkemiz batmış, bitmiş" derken, öğrencileri "terör grupları"nın üyesi olmakla, muhalefeti de öğrencilere destek olmakla suçladı.
* ODTÜ Rektörü Ahmet Acar ise "Polis inanamadığımız ölçüde güç kullandı. Kreşlerin olduğu bölge dahil, kampüsün orta yerinde gaz ve ses bombaları atıldı. Öğrencilerin dövüldüğü bilgileri var. Biz öğrencilerden nasıl protestolarını barışçıl şekilde yapmasını istiyorsak bunu da kabul edemeyiz" dedi.
23 Aralık
* 21 Aralık'ta gözaltına alınan öğrenciler yurtdışı yasağı ve adli kontrol uygulanması kararıyla serbest bırakıldı.
24 Aralık
* Ankara Üniversitesi'nden 93 öğretim üyesi, öğrencilerin eylemlerinin "terörizmle ilişkilendirerek kriminalize edilmeye" çalışılmasını eleştirdi.
25 Aralık
* Yüksek Öğrenim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, ODTÜ'de yaşanan olayları incelemek için Denetleme Kurulu'nu görevlendirdi.
* 14 üniversitenin rektörleri ODTÜ'de öğrencilerin uzaya uydu gönderilmesini gölgede bırakmak için şiddet eylemleri yaptığını iddia ederek öğrencileri kınadı. (Marmara Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi, Mimar Sinan Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Uşak Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Bingöl Üniversitesi, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Bezmialem Üniversitesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi)
* Rektörlerin açıklamasına karşın öğretim görevlileri ise üniversite yönetimlerini eleştirdi ve üniversite öğrencilerine sahip çıktı. Ayrıca öğretim elemanlarının başlattıkları "ODTÜ'ye Sahip Çık: Öğrencime Dokunma" kampanyasıyla 8 bin imza toplandı.
* ODTÜ öğrencileriyle dayanışmak için Beyazıt Meydanı'nda "Üniversite A.Ş.'ye, YÖK'e, Yasasına Geçit Yok" pankartıyla eylem yapıldı. Eyleme araştırma görevlileri, öğretim görevlileri, sendikalar ve sivil toplum örgütlerinin yanı sıra milletvekilleri Sebahat Tuncel, Ertuğrul Kürkçü, Levent Tüzel de katıldı.
* Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fındıklı Kampüsü'nde eylem yapan öğrenciler, Rektör Karayağız'dan ODTÜ öğrencilerini kınayan açıklamadan imzasını çekmesini istedi.
26 Aralık
* Öğrenciler, ODTÜ mezunları ve akademisyenler "Üniversiteyi terk etmiyoruz" diyerek 48 saat boyunca U3 Nejdet Bulut Amfisi'ni terk etmeyeceklerini açıkladı. Dün başlayan eylem amfide düzenlenen paneller ve belgesel gösterimleriyle sürüyor. Direniş 27 Aralık Perşembe günü Devrim Stadyumu'nda Beyoğlu Kumpanya, Gülsen Tuncer, Grup Gündoğarken, Marsis, Pınar Aydınlar, Sevinç Eratalay, Redd'den Güneş Duru ve Nejat Yavaşoğulları'nın katılacağı konserle sonlanacak. (ÇT)