Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Şanlıurfa il kongresinde yaptığı konuşmada, Türk Silahlı Kuvvetleri içinde "AKP ve Fethullah Gülen'i bitirme planı" yapıldığına dair haberleri araştırdıklarını, gerekirse dava açacaklarını söyledi.
Öte yandan, Anadolu Ajansı (AA), askeri savcılığın, emekli teğmen Serdar Öztürk'te ele geçirildiği söylenen belgenin Genelkurmay içinde hazırlanmadığını açıkladığını aktardı. Bu sabah verilen habere göre savcılık şöyle dedi:
''Yapılan soruşturmada şu ana kadar elde edilen deliller değerlendirildiğinde, ele geçirildiği iddia edilen belgenin, Genelkurmay Başkanlığının herhangi bir biriminde hazırlanmadığı kanaatine varıldı."
Genelkurmay: Bünyemizde barındırmayız
Sitesinde bir açıklama yapan Genelkurmay ise, "Türk Silahlı Kuvvetleri, hukuk devleti ilkelerine, hukukun üstünlüğüne bağlıdır ve bu konulara ilişkin en ufak bir çekincesi de bulunmamaktadır. Ayrıca, bugüne kadar bağımsız Askeri Yargının uyguladığı hukuki süreçler de ortadadır. TSK, daha önce de ifade edildiği üzere, demokrasi ve hukuk devleti ilkeleri ile bağdaşmayan davranış ve düşüncelere sahip bulunan personelini bünyesinde barındıramaz" açıklaması yaptı.
"Milli güvenlik" gerekçesiyle yayın yasağı
Belgeyi yayınlayan Taraf gazetesi, 12 Haziran 2009 tarihli sayısında dile getirdiği iddialarla ilgili askeri mahkemece getirilen yayın yasağına itiraz etti. Gazete avukatı Ergin Cinmen, askeri savcılığın yayın yasağı kararı almaya yetkili olmadığını, yasağın niteliğinin de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ifade özgürlüğü hakkını düzenleyen 10. maddesine aykırı olduğunu bildirdi.
Genelkurmay Başkanlığı Askeri Mahkemesi, 12 Haziran akşamı, "habere konu iddia edilen belgeyle ilgili haberler, milli güvenliği, kamu düzenini ve kamu güvenliğini ilgilendirdiğinden, ayrıca Genelkurmay Harekât Başkanlığı'nca hazırlandığı iddia edilen gizli belgenin sızdırılması ve yayımlanması hususlarında soruşturma yapıldığından..." ifadeleriyle yayın yasağı kararı çıkarmıştı.
Erdoğan: Seyirci kalamayız
Anayasada açıkça ifade edilenin demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti yolu olduğunu belirterek, tek gayelerinin ülkenin dört bir yanına adaleti yaymak olduğunu ileri süren Başbakan, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) üzerinde oyun oynandığını söyledi ve ekledi:
"...AK Parti üzerinde oynanması düşünülen oyunları görüyorsunuz. Şu anda bizler de bunları araştırıyoruz. Gerekirse biz de ilgililerle onlara yönelik olarak davaları açacağız. Bunlardan geri duramayız. Demokratik bir ortamda AK Parti'ye karşı yapılan bu gayri hukuki sürece seyirci kalamayız. Gereken ne ise bunların hepsi yapılacaktır.''
Arınç: Yayın yasağı uygun değil
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da, yayın yasağını uygun bulmadığını belirtmiş, bu konudaki kararın "sivil ya da askeri mahkemelerce verilip verilmeyeceğinin tartışılması" gerektiğini söylemişti. Arınç, basın kuruluşlarının bu olaya sahip çıkmaları gerektiğini ifade etmişti.
Emekli orgeneral: Başbuğ biliyordu
Gazete, bugünkü sayısında da, "Genelkurmay olabilecekken emekliye ayrılan" bir Orgenerale dayanarak Orgeneral İlker Başbuğ'un "AKP ve Gülen karşıtı eylem planını hazırlayan ekip" konusunda uyarıldığını, Başbuğ'dan da Müsaade etmem" yanıtı aldığını yazdı.
Altan: Gazete sahibi üzerine kayıtlı telefon dinleniyor
Taraf gazetesi yayın yönetmeni Ahmet Altan, önceki gün (13 Haziran) yayımlanan yazısında, gazete sahibi Başar Arslan'ın adına kayıtlı ancak ailesinden genç bir kadının kullandığı telefon hattının Genelkurmayca dinlenildiğini savunarak, ", Biz askerin siyasetten çekilmesini isteyen bir gazeteyiz. Bunun bedelini de öderiz. Gerekirse gider yargılanırız. Ama her işin bir raconu var. Aile bu tür işlere karıştırılmaz, ayıptır" demişti.
Altan'a göre, Genelkurmay Askerî Savcılığı, Taraf'a yazı yazarak, Arslan adına kayıtlı bir telefonu kullanan kişi tespit edilmesi ve savcılıkta ifade vermesi isteniyor.
Gazeteye konuşan kaynak, plan hazırlığının Ocak 2009'da başladığını, hazırlayan ekibin bu konuyu Şubat ve Mart aylarında üstlerine rapor ettiklerini iddia ediyor. (EÖ)