DİSK Genel Sekreteri Dr. Arzu Çerkezoğlu Başbakan Erdoğan’ın Meclis’teki bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada asgari ücretlilere dair çizdiği tablonun gerçeği yansıtmadığını söyledi.
“Başbakan bugün bir asgari ücretlinin belirli gıda maddelerini 2003’e göre daha çok alabildiğini ifade etmiştir. Evet, işçiler pirinç, süt, mercimek ve toz şekerle beslenirlerse alım güçleri artmıştır. Hatta biz ekleyelim; makarna, bulgur ve patates için de alım gücü yükselmiştir.
“Ancak başbakan verilerin bir kısmını görürken bir kısmını görmezden gelmekte, bugün bir asgari ücretlinin birçok gıda maddesini 2003’e göre daha az tüketebildiğini söylememektedir.
“Bir asgari ücretli 2003 yılına göre 2012 yılında yaklaşık 9 ekmek (1,8 kg), 1 kg dana eti, 10 kg beyaz peynir, 2,3 kg koyun eti, yarım kg tavuk, 80 yumurta, 6,6 kg kuru fasulye, 26 kg nohut, 300 gram çay, 2 kg bal daha az alabiliyor.”
Simit kaç lira?
Erdoğan’ın ''Beş kişilik bir aile, üç öğün çay simit tüketse ayda 450 lira eder'' sözlerini hatırlatan Çerkezoğlu gerçekte beş kişilik ailenin çay hariç sadece üç öğün simit parasının ayda 630 lira tuttuğunu ifade etti.
“Bir başbakanın işçi ailesinin simitle beslendiğinde bile ücretinden yarısından fazlasını gıdaya harcamasıyla övünebilmesi dikkatlerden kaçmamıştır.
“Ancak bunun da ötesinde Başbakan Erdoğan simidi 1 TL zannetmektedir. Tüm çalışanlar bilir ki simit 1 lira 40 kuruştur.
“Buna göre 5 kişilik ailenin çay hariç sadece üç öğün simit parası, 450 lira değil ayda 630 lira tutmaktadır.”
“Tek harcama gıda mı”
Asgari ücretlinin alım gücünün pek çok temel gıda maddesi için gerilediğini belirten Arzu Çerkezoğlu, Erdoğan’ın asgari ücretlinin alabileceği gıda maddelerini sıralarken asgari ücrete göre hesap yaptığını ancak işçilerin ücretlerini sadece beslenme ihtiyacı için kullanmadığını da vurguladı.
“2003’te gelirinin yüzde 40,6’sını gıdaya ayırabilen asgari ücretliler, 2012’de toplam tüketim harcamalarının sadece yüzde 29’unu gıda harcamaları için yapabildi.
“Bunun nedeni barınma, ısınma ve ulaştırma gibi zorunlu harcama kalemlerine yaptığı harcamalara daha fazla kaynak ayırmak durumunda kalmış olmalarıdır.
“Örneğin asgari ücret kaba hesapla yaklaşık 3 kat artarken, asgari ücretlinin kira ve konut harcamaları 3,4 kat, ulaştırma harcamaları 6,5 kat artış göstermiştir.”
Çerkezoğlu açıklamasında DİSK-AR'ın Alım Gücü Raporu'na referans verdi. (YY)