Türk-İş Basın Danışmanı Hasan Benli, bianet'e yaptığı açıklamada, "SEKA çözümsüz görünüyor. Başbakan geri adım atmıyor. İşçiler geri adım atmıyor. Başbakan, SEKA'nın kapatılmış bir işletme olduğunu, bunun mahkeme kararıyla tescillendiğini söylüyor. Ancak alternatif bir çözüm de getirmiyor. Eylem bitsin diyor" dedi.
Sorunun, görüşmeler sonunda ortada kaldığını belirten Benli, fabrikalarından çıkmayan işçilere yönelik bir müdahale olasılığıyla ilgili de, "Başbakanın açıkça dile getirdiği bir müdahale yok. Ama bu ihtimal mevcut" diye konuştu.
Türk-İş Başkanlar Kurulu, 1 Mart Salı günü İzmit'te toplanacak. Toplantının gündemini SEKA oluşturacak. Hasan Benli, herhangi bir eylem kararının bu toplantıda alınabileceğini söyledi.
İşçi hareketinin tavrını koyması gerek
bianet'e konuşan Türkiye Selüloz, Kağıt ve Mamulleri İşçileri Sendikası (Selüloz-İş) İzmit şube başkanı Adnan Uyar da, "Buradaki 700 kişinin sesi işçilerin sesidir. Türk-İş bu fırsatı kullanmalı. Türkiye işçi hareketinin tavrını koyması gerek" dedi.
Selüloz-İş Sendikası Hukuk Danışmanı Murat Özveri'yse, Özelleştirme İdaresi'nin SEKA işçilerinin fabrikalarından çıkmamalarına dair yargıya başvurusunda, henüz hazırlık soruşturması aşamasında bulunulduğunu söyledi. Özveri, İdare'nin "işgal" iddiasına karşılık, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) kararını anımsatıyor:
"ILO Örgütlenme Özgürlüğü Komitesi'nin Türkiye'yle ilgili şikayet üzerine aldığını bir karar var. TC Anayasası ve 2822 sayılı Toplu Sözleşme, Grev ve Lokavt yasasının konu edildiği şikayet üzerine alınan kararda (260. rapor, 39. paragrafta), 'Kurallara tamı tamına uyarak, iş yavaşlatma, işyerinin işgal edilmesi, işbaşında oturma grevine, ancak bu eylemlerin barışçıl olmaması halinde kısıtlama getirilebilir' diyor."
Özveri, Ankara 9. İdare Mahkemesi'nin esastan görüşeceği işletmenin kapatılmasıyla ilgili davanın aleyhlerinde sonuçlanması halinde de Danıştay'a başvuracaklarını belirtti. (TK/BB)