Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Taksim Gezi Parkı'na yeniden inşası öngörülen ancak Yenileme Kurulu'ndan onay alamayan Topçu Kışlası'nın "AVM ve otel" amaçlı yapılacağını açıkladı. Taksim Dayanışması, başından beri süreçten tedirgindi.
Başbakan konuyla ilgili şöyle dedi:
"Topçu Kışlası'nı yapacağız. Üst kurul reddetmiş. Biz de reddi reddedeceğiz. Rus mimarisi deniliyor, ona bakarsanız İstiklal Caddesi de barok mimari. Kışlanın bir bölümü müze olabilir, ortası yeşil alan. Diğer bölümünde İstiklal Caddesi'nin devamı niteliğinde alışveriş merkezi. Üstü rezidans ve otel. Yap-İşlet-Devret modelini düşünüyoruz."
"Kurul baskı altına alınıyor"
Şehir Plancıları Odası (ŞPO) İstanbul Şube Sekreteri Akif Burak Atlar, Başbakan'ın açıklamasının Koruma Kurulu'nu ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nı baskı altına aldığını söyledi.
"Bu açıklama ile projenin Başbakan'ın fikri olduğunu ve bunda ne kadar ısrarlı olduğunu anladık. Koruma Kurulu, önlerine konan Halil Onur projesini geri gönderirken iki noktaya dikkat çekmişti; Taksim Gezi Parkının korunması gereken bir park olduğu ve Taksim'in bütüncül bir kentsel tasarım projesine ihtiyacı olduğu.
"Kültür Bakanı Ertuğrul Günay da birçok kez 'Kışla'ya lüzum yok' demişti. Şimdi yerine başka bir bakan geldi; onun tutumu ne olacak göreceğiz. Bu açıklama hem Kurul'u hem bakanlığı baskı altına alacak."
Atlar, bugüne kadar Kışla'nın "AVM, otel" amaçlı kullanılacağı endişesinin hep reddedildiğini ancak Başbakan'ın ağzından bunun da doğrulandığını söyledi.
"Gezi Parkı gibi kamunun nefes aldığı parkın AVM'ye dönüşeceği iddialarını hep 'şehir müzesi, sergi salonu olacak' diye reddettiler. Ama başbakan asıl niyeti açıkladı."
Kurul'a 50 bin imza gitmişti
İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, mimar Halil Onur'un hazırladığı Topçu Kışlası projesinin 1800'lerde yapılan Topçu Kışlası'nın "özgün mimarisi"ne dair yeterli bilgi ve belge içermediğini belirtti.
Kararda Taksim Gezi Parkı'nı "dikkate alarak" hazırlanacak, meydan ve çevresi ile "uyum sağlayan" alternatif tasarım önerilerinin değerlendirilebileceği yazılı. Taksim Dayanışması, Kışla'ya kaşrı 50 bin imzayı Kurul'a iletmişti.
Bugünkü Gezi Parkı'nın yerinde bulunan Taksim Topçu Kışlası 1830'da inşa edilmeye başlandı. Aşama aşama işlevini yitirerek son olarak 1940'da Lütfi Kırdar döneminde meydan düzenlemeleri sırasında tamamen yıktırıldı. (NV)