Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı olan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarının montaj olduğunu açıkladı.
TÜBİTAK’ın raporunda "Konuşma bütünlüğünü sağlamak için kelimelerin dahi parça hecelerden oluşturularak, istenen yeni kelimenin türetilerek ortaya çıkarıldığı ilginç bir uygulama ortaya konmuştur" denildi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Başbakan Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen telefon konuşmasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında TÜBİTAK’tan rapor istemişti.
“Geniş konuşma havuzu”
Hürriyet’te yer alan habere göre raporda şu ifadelere yer verildi:
"Yapılan spektrum incelemesi sırasında tespit edilen, kaydın içinde gözlemlenen çok sayıda 'çıkıntı' bu kaydın çok sayıda farklı kayıttan yararlanılarak oluşturulmuş bir montaj olduğunu ortaya koymaktadır.
Montajda dikkat çeken bir husus, konuşma bütünlüğünü sağlamak için sadece tüm kelimelerden oluşan bir montajdan farklı olarak, kelimelerin dahi parça hecelerden oluşturularak, istenen yeni kelimenin türetilerek ortaya çıkarıldığı ilginç bir uygulama ortaya konmuştur.
Bu montajın ortaya koyduğu diğer önemli bir husus, montajı gerçekleştirenlerin elinde Sayın Başbakan'a ve ailesine ait geniş bir konuşma havuzu (gerek telefon dinlemelerinden elde edilmiş veya gerekse diğer yöntemlerle legal/illegal yollarla elde edilmiş) bulunduğudur."
Altı TÜBİTAK çalışanı işten çıkarılmıştı
Erdoğan’ın “Devletin kriptolu telefonlarını bile dinliyorlar” demesinin ardından 26 Şubat 2014’te TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi'nden (BİLGEM) beş kişi ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Başkanı Prof. Dr. Murat Aydın görevden alınmıştı.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık şunları söylemişti:
“TÜBİTAK, maalesef, paralel yapının sızma girişiminde bulunduğu kurumlardan birisi. Bu sistemin güvenliğini donanımını ve yazılımını incelemeye alacağız.
“Bu sabah BİLGEM’deki kriptolu telefonlara bakan beş kişi izne ayrıldı ve çalıştıkları mekanla irtibatları kesildi.
“Başbakanlık TÜBİTAK’tan teknik inceleme isterse yaparız ama teknik incelemeye gerek duymayacak kadar açık bir montaj.” (EKN)