Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İmralı’daki görüşmenin notlarına ilişkin haberle ilgili “Böyle bir haberi yapamazsınız” sözlerine basın meslek örgütleri tepki gösterdi. Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) ve Basın Enstitüsü Derneği (IPI Türkiye) yaptıkları açıklamalarda Erdoğan'ın ifade özgürlüğünü ihlal ettiğini ifade ettiler.
"Sayın Eroğan görevinin sınırına çekilmeli"
IPI Türkiye "Milliyet'in yaptığı gazetecilik başarısıdır, Başbakan gazeteciliğin batmasını istemiştir" dedi.
"Başbakan Erdoğan, bu ifadeleriyle basın özgürlüğüne doğrudan hücum etmiş, onu baskı altına almış, oto-sansürün daha da ağırlaşmasına neden olabilecek bir korku atmosferi yaratmıştır.
"Gazeteciliğin temel kriteri doğru haberciliktir. Milliyet’in “İmralı zabıtları” haberi, görüşmeye katılanlar tarafından bugüne değin yalanlanmamıştır; ertesi gün neredeyse ülkenin tüm gazetelerinde haberin tamamı alıntılanmıştır, dolayısıyla doğrudur. Burada Başbakan’ın “batsın” dediği, gazeteciliktir; gazeteciliğin ta kendisidir.
"Medyanın iktidarın yanında olmak gibi bir misyonu yoktur ve olamaz. Medya gerçeğin yanında olmalıdır. Çözüm sürecine katkı, oto-sansürle, haber karartmasıyla değil, doğruların ve gerçeklerin yazılmasıyla olur.
"Devlet yönetmek başka, gazetecilik başkadır. Devleti yönetenler gazetecilere işini öğretmeye, gazetecilerin de devlet yönetmeye kalktığı ülkede demokrasiyi ayaklarının üzerine oturtmak mümkün olmaz.
"Başbakan tarafından bizzat oluşturulan bu baskı ortamında mesleklerini bihakkın yapma kararlılığını sergileyen gazetecileri selamlıyor, Sayın Erdoğan’ı görevinin sınırlarına çekilmeye davet ediyoruz."
"Haberci neyi haber yapacağını Başbakan'a sormaz"
“Gazeteciler neyi haber yapacaklarını Başbakan’a sormaz, sorarsa gazeteci olmaz” diyen ÇGD, Erdoğan’ın “Eğer böyle gazetecilik yapacaksan batsın senin gazeteciliğin” sözlerinin gazeteciliğin evrensel kurallarından bihaber ve düşmanca olduğunu belirtti.
ÇGD önemli olanın haberin “doğru” olup olmadığını belirterek, gazetecinin öncelikli görevinin kamuoyunu aydınlatmak olduğunu ifade etti.
“Demokrasinin olduğu ülkelerde Başbakanlar düşünce, basın, ifade özgürlüğüne, halkın haber alma hakkına müdahale edemez.
“Medyanın iktidarın yanında olmasını istemek demokrasi dışı bir taleptir. İktidarın yanında olan medya hükümetin medyasıdır. Özgür medya değildir. Meslek etiğinini dışına düşmüş, itibarı kalmamış medya demektir.
“Başbakanın gazetecileri hükümetin memurları, danışmanları gibi görmekten vazgeçmeye, basın ve ifade özgürlüğüne, halkın haber alma hakkına saygılı olmaya davet ediyoruz.”
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Balıkesir’de toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada BDP heyeti ile PKK lideri Abdullah Öcalan arasındaki görüşme zabıtlarının sızmasıyla ilgili medyayı suçlamıştı. Erdoğan sürecin hassas olduğunu söyleyerek “Attıkları başlıklarla gazetecilik yapıyorlarmış, böyle gazetecilik yapacaksan batsın böyle gazetecilik” demişti. (EA)