Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la ilgili 2005 ve 2006 yıllarında yazdığı iki yazı sebebiyle tazminat cezasına çarptırılan gazeteci yazar Erbil Tuşalp'in ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi.
Erdoğan, Tuşalp hakkında Birgün gazetesinde yayımlanan "İstikrar" ve "Geçmiş Olsun" başlıklı iki yazısı nedeniyle dava açmıştı. "Şahsi haklarının ihlal edildiği" iddiasıyla iki ayrı tazminat davası açan Erdoğan tazminat davasını kazanmıştı.
Tuşalp'in Başbakan Erdoğan'a toplam 10 bin Türk Lirası ödemesine karar veren Türkiye mahkemeleri Tuşalp'in "kabul edilebilir eleştiri sınırının aştığını" belirtmişti.
AİHM, Türkiye hükümetini haksız buldu
Yargıtay'ın 2008'de onayladığı mahkeme kararlarını AİHM'e götüren Tuşalp davayı kazandı.
Dava sırasında Türkiye hükümeti tazminat kararını ifade özgürlüğünün bazı durumlarda kısıtlanmasının demokratik toplumdaki gerekliliğini savunmuş ve yazarın ifadelerinin iftira içerdiğini, Erdoğan'ın "onur, şeref ve haysiyetine saldırı" niteliğinde olduğunu söylemişti.
AİHM, bugün aldığı kararda Türkiye hükümetini haksız buldu.
AİHM, Tuşalp'in bir gazeteci olduğunu ve basın özgürlüğünün "abartı ve hatta tahrik" içerebileceğini, gazetecilerin eleştiri sınırının sıradan bireylere oranla daha geniş olduğunu ve bunun özellikle siyasiler için geçerli olduğunu belirtti.
AİHM, "Başbakan Erdoğan daha hoşgörülü davranmalıydı" değerlendirmesini yaptı; Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) ifade özgürlüğüyle ilgili maddesinin "incitici, şok ve rahatsız edici" ifadeleri de kapsadığını vurguladı.
Oy birliğiyle alınan AİHM kararında, demokratik bir toplumun gerekleri içinde "çoğulculuk, hoşgörü ve geniş fikirliliğin olduğunu" hatırlattı.
Tuşalp'in yazıları nedeniyle Başbakan Erdoğan'ın siyasi kariyeri, mesleki ya da şahsi yaşamının olumsuz etkilendiğine karar veren AİHM, Ankara'nın Tuşalp'e manevi tazminat olarak 5 bin Euro ceza ödemesine hükmetti.
Tuşalp ne demişti?
Başbakan, Birgün gazetesi yazarı Erbil Tuşalp'e, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın'a açılan davayı eleştirdiği için 10 bin TL'lik tazminat davası açmıştı.
Erdoğan'ın avukatı Fatih Şahin, Tuşalp'in yazısı nedeniyle, Erdoğan'ın "toplumun kin ve nefret duygularına maruz kaldığını" savunmuş; "manevi şahsiyetinde telafisi güç zararlar meydana gelmiştir" demişti.
Tuşalp dava konusu edilen yazısındaki ifadeler şöyleydi:
"Ama hiç kimse meraklanmasın. İstikrar devam ediyor. Başbakan ve adamları istikrarlı bir biçimde saçmalıyor. Ergenlik yaşında 'imam hatipte yaladığı mürekkeple beynine kazınan İslam hukukunu', ne yaparsa yapsın modern hukukla örtüştüremiyor. İstikrar devam ediyor. Tasalanmayın, Başbakan ve adamları istikrarlı bir biçimde küfretmeyi sürdürüyor.
Telaşlanmayın... Van 100.Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın'a destek verenler için suç icat edip, suç duyurusunda bulunuyor. Dışarıda 'memuru olduğu' Amerika'yı, içeride 'memuru olan' savcıyı tahrik ediyor...İnsanların gözünün içine baka baka yalan söylemenin adı ülke yönetmek oluyor." (IC)