Daha önce kendisini hicveden karikatüristleri yargılatan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, şimdi de kendisi ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile ilgili fıkraya yer veren Milas Önder gazetesine daya açtı; gazete yazı işleri müdürü Melih Kaşkar'ın hapsini istedi.
"Basın yoluyla hakaret" edildiği iddiasıyla savcılığa başvuran Başbakanın avukatı Fatih Şahin ve Muammer Cemaloğlu, Kaşkar'ın Ceza Yasası'nın (TCK) 125. maddesinden mahkumiyetini talep etti.
Erdoğan, karikatürlerden Günlük Evrensel gazeteci çizeri Sefer Selvi, Cumhuriyet çizeri Musa Kart, Leman dergisinden Mehmet Çağçağ ve Penguen dergileri ile Eskişehir'de çıkan Sakarya gazetesine de tazminat davaları açmıştı.
Gazeteci Kaşkar 23 Eylül'de yargılanacak
Milas 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanan gazeteci Kaşkar, bir daha 23 Eylül'de hakim karşısına çıkacak. Gazete ortağı ve yayın yönetmeni Coşun Efendioğlu, haftada bir Cumartesi günleri okurlardan gelen fıkralara yer verdikleri hatırlatarak, "Aslında yayın politikalarımızda bu yok ve buna da dikkat ediyoruz. Dikkatimizden kaçarak da olsa yayımlanan bir fıkra için dava açılmasına gereken yoktu. Ancak fıkra tekniği açısından aslında güzel bir fıkra" dedi.
Efendioğlu, bianet'e yaptığı açıklamada, hükümet yetkililerinin bu tarz bir yayınla ilgili de olsa hapis talebiyle mahkemeye başvurmasını yadırgadıklarını kaydetti.
22 Ağustos'ta Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Milas İlçe Başkanı Hürol Ünlü'nün bir basın açıklamasıyla fıkrayı duyurduğu gün bir başka vatandaş savcılığa suç duyurusunda bulundu.
Gazete: Özel neden ya da kasıt yok
Ardından bir açıklama yapan gazete, "Duyarlılıklara ve tepkilere saygı duyuyoruz. Kuşkusuz bu fıkraları biz yazmıyoruz. Çeşitli kaynaklardan ve özellikle İnternet'ten derliyoruz. Özel olarak seçilerek yayınlanmamıştır. Hiç bir özel neden ya da kasıt yoktur" dedi.
Fıkra yoluyla Erdoğan ve Gül hakkında "şerefsiz" denildiği iddiasıyla açılan davada, Kaşkar'ın iki yıl 8 aya kadar hapsi isteniyor.
"Hakaret" başlıklı TCK'nın 125. maddesine göre "(1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden ya da yakıştırmalarda bulunmak veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır...(4) Ceza, hakaretin alenen işlenmesi hâlinde, altıda biri; basın ve yayın yoluyla işlenmesi hâlinde, üçte biri oranında artırılır."
Gazeteci Dursun Onur'a "hakaret" davası reddedildi
Ayrıca Giresun 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Bulancak İlçesi'nde yayımlanan Yıldız gazetesi yazı işleri müdürü ve yayın yönetmeni Dursun Onur hakkında "hakaret" iddiasıyla açılan davayı Yargıtay'ın bozma kararına uygun olarak reddetti.
Fiskobirlik Yönetim Kurulu eski Başkanı A. Salih Erdem'in açtığı davada Yargıtay 4. Ceza Dairesi'nin bozma istediği yargılamada mahkeme, "eceli gelen köpek cami duvarına işer" dediği gerekçesiyle yargılanan Onur ile ilgili davayı düşürdü. (EÖ/EZÖ)