Başbakan Binali Yıldırım, ekonomik göstergelerin iyiye gittiğini, büyüme oranının da yükseldiğini söyledi.
Binali Yıldırım, Ankara'da 22-26. dönem milletvekilleriyle bir araya geldiği iftarda konuştu.
"Her şey çok daha güzel olacak, yarınımız bugünden güzel olacak, hiç kimsenin endişesi olmasın" diyen Yıldırım, 15 Temmuz darbe girişimi ve IŞİD’in eylem sürecine son verdiklerini, ekonominin de bu durumdan olumlu etkilendiğini ifade etti.
Yıldırım’ın konuşmasından satırbaşları şöyle:
“Alınan kararların olumlu sonuçları bugün ekonomide görülüyor. Eğer o kararları almasaydık bugün ciddi anlamda bankalarımız da iş çevrelerimiz de sıkıntıya düşecekti, iflaslar aratacaktı, bankalardaki kredilerin takip oranları yükselecekti, ekonomimiz olumsuz yönde etkilenecekti.
“Allah'a şükür bugün ekonomik göstergeler de büyüme oranımız da iyiye gidiyor. Enflasyon da düşme eğilimine girdi. Her şey çok daha güzel olacak, yarınımız bugünden güzel olacak hiç kimsenin endişesi olmasın. Milletimiz rahat olsun."
Gıda enflasyonu 2010’dan beri en yüksek seviyede
TIKLAYIN - YILLIK ENFLASYON MAYIS'TA YÖNÜNÜ AŞAĞIYA ÇEVİRDİ
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, yıllık enflasyon Kasım 2016’dan bu yana ilk kez düşerek mayısta yüzde 11.87’den yüzde 11.72’ye gerilese de, manşet enflasyondaki düşüşe karşın, gıda enflasyonu yüzde 16.91 ile Ekim 2010’dan beri en yüksek seviyede.
Öte yandan tüketici fiyatlarında bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 6,18; 12 aylık ortalamalara göre yüzde 9,09 artış gerçekleşti.
Yoksulla zenginin enflasyonu farklı
Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre, Birleşik Metal-İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM) tarafından hazırlanan Enflasyon ve Hayat Pahalılığı Mayıs 2017 Dönem Raporu’nun sonuçlarına göre TÜİK tarafından yüzde 11.72 olarak açıklanan aylık Tüketici Fiyat Endeksi’ndeki artış, kendi hesabına çalışanlar için yüzde 12.55, yevmiyelilerde yüzde 12.16 oldu.
En yoksul yüzde 20’lik dilim için yıllık enflasyona yüzde 12.2 olurken en zengin yüzde 20’lik dilim yüzde 11.73 seviyesinde kaldı.
Mayıs 2003-Mayıs 2017 dönemleri arasında genel TÜFE yüzde 210 artarken bu oran düzenli ücretlilerde yüzde 235, yevmiyeli çalışanlar için yüzde 253, emekli aylığı ile geçinenlerde yüzde 241 ve nüfusun en yoksul yüzde 20’lik kesimi için yüzde 246 oldu.
Asgari ücrette kayıp 87 TL
Enflasyon nedeniyle çalışanların maaşlarındaki erime mayıs ayında da devam etti. Yılbaşından bu yana enflasyondaki artış yüzde 6.18 olurken, memurlara yılın birinci yarısında yapılan zam yüzde 3’te kaldı. Enflasyondaki artış, asgari ücrete yapılan yüzde 8’lik zamma da yaklaştı.
En düşük memur maaşında 83 lira, ortalama memur maaşında da 88.5 lira kayıp oluşurken asgari ücretteki kayıp 87 liraya ulaştı. (EKN)