Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a “diktatör” demekle suçlanan üniversite öğrencisi Koray Çağlıyan ve üç kişinin yargılandığı davanın ilk duruşması bugün İstanbul 15. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
İkisi üniversite öğrencisi, biri öğretmen biri şoförlük yapan dört sanık “Başbakana hakaret etmekle” suçlanıyor. Sanıkların, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 125/3. maddesi uyarınca iki yıl 4 aya kadar hapsi isteniyor.
“Devlet büyüğüne hakaret”
Olay, 25 Temmuz’da Beşiktaş’ta Başbakan Erdoğan’ın konvoyu geçerken meydana geldi. Başbakan Erdoğan’a “diktatör” diye bağırdıkları ileri sürülen dört kişi, Başbakanın koruma polislerince gözaltına alındı, haklarında kamu davası açıldı.
Koray Çağlıyan Başbakana “diktatör” demekle, diğer sanıklar da polislere “faşist polis, devletin köpekleri” demekle suçlanıyor.
Bugünkü duruşmada ifade veren koruma polisleri, sanıkların “devlet büyüğüne hakaret ettiğini, bu nedenle gözaltına aldıklarını” anlattı.
“Varsayımsal gözaltı”
Koruma polisi Mehmet Özpişkin de “sanıkların bu sözleri söylediğini bizzat duymadığını” ifade etti:
“Çok kalabalıktı, bu sözleri etraftan duyduk. Varsayımsal olarak davranıp bu sözlerin büyük olasılıkla sanıklara ait olduğunu tahmin ettik.”
“Başbakan da duruşmaya gelsin”
Bugünkü ilk duruşmada, Başbakan Erdoğan’ın avukatı Ali Özkaya’nın müdahillik talebini görüşen mahkeme, “suçtan zarar görme ihtimaline binaen” katılma istemini kabul etti.
Koray Çağlıyan’ın avukatı Efkan Bolaç, “Ceza Muhakemeleri Kanunu’na göre şikayetçi olan kişinin mahkemede bizzat dinlenmesi gerektiğini” ifade ederek, Başbakan Erdoğan’ın duruşmaya getirilmesini istedi.
Hakim Mustafa Erdoğan, Bolaç’ın talebini kabul etmedi.
“Eleştirilere tahammül etmeli”
Çağlıyan, ifedesinde suçlamaları reddetti ve koruma polislerinin sivil kıyafetli olduğunu, kendilerine kimlik bile göstermeden gözaltına aldıklarını anlattı.
Avukat Bolaç da “Demokratik toplumlarda kamu görevlileri eleştirilere tahammüllü olmalı” dedi ve Fransa Cumhurbaşkanına “Defol git, gerizekalı” pankartı açan Hervé Eon’la ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararını emsal gösterdi:
“Fransa’da Cumhurbaşkanına ‘Defol git, gerizekalı’ pankartı açılmasının ardından Eon’un yerel mahkemede aldığı mahkumiyete karşın, AİHM bunun ‘siyasi nitelikli bir eleştiri’ olduğuna hükmetmişti.”
“Bu davada da sanık ‘diktatör’ demiş olsa bile bu sözün suç oluşturmaması gerekir. Bir yöneticiye ‘kötü yönettiği’ veya ‘tiran olduğunu’ söylemek yargılama konusu olamaz, eleştiridir.”
Hakim Mustafa Erdoğan, olay yerine ait görüntülerin bilirkişi tarafından izlenmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 17 Haziran, saat 10:00’da görülecek. (AS)