Başbakan Binali Yıldırım, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) 114. İl Başkanları Toplantısı’nda konuştu.
Yıldırım, yeni anayasa ve başkanlık sistemine ilişkin Cumhuriyet gazetesinin AKP içinde itirazların olduğuna yönelik haberini doğrulayan ifadeler kullandı.
Yeni anayasa konusunda AKP içinde de kafa karışıklıkları olduğunu ifade eden Yıldırım, “Bunlara dikkat edeceğiz. Onların da üzerinde çalışacağız. Bu bizim tek başımıza hazırladığımız bir anayasa değişikliği değil, bir uzlaşma” dedi.
Yıldırım’ın konuşmasından anayasa değişikliği teklifiyle ilgili sözlerinin satırbaşları şöyle:
“Yeni anayasa sisteminde başbakan yok, bakanlar kurulu yok. Cumhurbaşkanı var, bakanlar kurulu, kabinesi var bir de meclis var.
“Cumhurbaşkanı'nı seçiyorsunuz ve Meclis üyelerini de aynı anda seçiyorsunuz. Bir günde seçimi tamamlıyorsunuz. Ola ki Cumhurbaşkanı yüzde 50'nin altında kalırsa iki hafta sonra yeniden seçim yapma olabilir.
“Sistemin adı Cumhurbaşkanlığı sistemidir. Vatandaş diyor ki, sen memleketin işini yapacaksın. Meclis'e de diyor ki, sen de Cumhurbaşkanı'nın ihtiyacı olan kanunları çıkar, memleketin huzuru, güvenliği için, demokrasimizin gelişmesi için gerekli kanunları çıkar. Cumhurbaşkanı ve ekibini de verilen yetkileri doğru kullanıyor mu, bütçeyi yerli yerinde harcıyor mu diye takip et.
“Birisi Meclis, birisi Cumhurbaşkanı. Diyelim ki anlaşamadılar, bir kriz olursa, Cumhurbaşkanı'na seçime gitme yetkisi veriyor. Otomatik olarak Meclis de gidiyor. Meclis'e seçim kararı alma yetkisi veriyor.
“Herhangi biri suçtan dolayı Cumhurbaşkanı ve bakanları suçlanabilir. Bu da aynen şimdi olduğu gibi Meclis'te değerlendiriliyor. Yüce Divan'a gidiyor kendini savunuyor.
“Cumhurbaşkanı yürütmeyle ilgili her türlü kararı Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile alıyor ama kişi hak ve özgürlükleri ile kararname çıkaramıyor. İkincisi, münhasıran anayasada kanunla düzenlenmesi öngörülen alanlarda Cumhurbaşkanı kararname düzenleyemiyor.”
“Arkadaşlarımızın da kafasını karıştıran hususlar var”
Binali Yıldırım, konuşması sırasında yeni anayasayla ilgili AKP içinde de kafa karışıklıkları olduğunu söyledi:
“Arkadaşlarımızın kafasını karıştıran hususlar var bunlara dikkat edeceğiz. Onların da üzerinde çalışacağız.
“Bu bizim tek başımıza hazırladığımız bir anayasa değişikliği değil, bir uzlaşma.”
Cumhuriyet “AKP de İtiraz Var” manşetiyle çıkmıştı
Binali Yıldırım bu sözleriyle Cumhuriyet gazetesinin bugünkü sayısında manşet haberini de doğrulamış oldu.
Cumhuriyet manşet haberinde yeni anayasa için AKP’li vekillerden de itiraz olduğunu yazmıştı.
Emine Kaplan imzalı haberde Başbakanın dün AKP'li milletvekilleriyle yaptığı yeni anayasa konulu toplantıda özetle ifadelere yer verilmişti:
* Başbakan Binali Yıldırım’ın, anayasa önerisi konusunda milletvekilleriyle yaptığı toplantıda öneriye çok sayıda eleştiri geldi.
* Doğu ve Güneydoğu milletvekilleri başta olmak üzere pek çok vekil, yedek milletvekilliği ve seçilme yaşının 18’e düşürülmesinin doğru olmayacağını belirterek, “Her gün ‘başımıza ne gelecek’ korkusuyla yaşarız” görüşünü dile getirdi.
* Önerinin zamanlamasını eleştiren bazı vekiller de OHAL ve terör ortamında referanduma gidilmesinin riskli olduğunu belirtti.
* Bazı milletvekilleri, Cumhurbaşkanlığı sisteminde denetim mekanizmalarının artırılması gerektiğini vurgularken bakanların yargılanmasının daha kolay hale getirilmesi gerektiğini kaydetti.
* Başbakan Yıldırım, vekillerin eleştirileri ve kaygıları üzerine “Önerilerinizi arkadaşlarımıza iletin. Değişiklik yapılabilir ama tek başımıza karar veremiyoruz. Değişiklikler ancak MHP ile birlikte olabilir. Bu bir geçiş anayasası, gönül arzu eder ki tümü olsun ama mümkün olmuyor” dedi.
* Yıldırım, yedek milletvekilliğiyle ilgili eleştiriler üzerine “Adını değiştirebiliriz” diyerek hukukçu vekillerden bu konuda çalışmalarını istedi.
* Cumhurbaşkanı ve Meclis’in karşılıklı fesih yetkisiyle ilgili eleştiriler üzerine Yıldırım, “Herkes kendini düşünüp orta yol bulacaktır. Herkes hemen seçim kararı alamaz” dedi.
* Bazı milletvekilleri, cumhurbaşkanı adayı için getirilen kriterler arasında yer alan “Doğuştan Türk olmak” ifadesini de eleştirerek, “Mesela Mehmet Müezzinoğlu ve onun durumunda olanlar aday olamıyor” dedi. Yıldırım, bu konuda da çalışma talimatı verdi. (EKN)
* Fotoğraf: Cem Özdel - Ankara / AA