Kuzey Amerika Ortadoğu Araştırmaları Derneği MESA, Başbakan Erdoğan’a yazdığı mektupla Marmara Hukuk Fakültesi’nde asistanlara verilen cezanın onanmaması için adım atılmasını istedi.
Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde "öğrenci olaylarına karışmak" iddiasıyla Eğitim Sen üyesi beş akademisyen hakkında disiplin soruşturması açılmıştı. Üç araştırma görevlisine ceza verilmezken asistanlar Eren Paydaş ve Tolga Şirin'in dosyaları "Olaylar bittikten sonra öğrencilerle görüşmek" ve "olayları cep telefonuyla kaydetmek" iddiasıyla “kamu görevinden çıkarma” istemiyle Yükseköğretim Kurulu'na (YÖK) gönderilmişti.
Asistanların bianet’e verdiği bilgiye göre, YÖK’ün asistanlar hakkındaki kararı henüz tebliğ edilmedi.
“Devran akademik özgürlüğe gölge düşürüyor”
MESA, Erdoğan’a Ocak 2013’te de bir mektup yazarak “Marmara İletişim Dekanı Devran, hükümetçe atanan üniversite yönetimlerinin akademik özgürlüklere yönelik ihlallerine dair endişelerimizin en somut örneğidir" demişti.
Yine aynı fakültede asistanlar hakkında soruşturma açılması üzerine MESA, Başbakan’a ikinci bir mektup yazdı. Mektupta şu ifadelere yer verildi:
“Devran’ı makamına atayan kurum, Yüksek Öğretim Kurulu veya YÖK, 1980 Darbe Hükümeti’nin Türkiye’deki üniversite faaliyetlerini denetleme ve kontrol etme çabalarından kalan bir mirastır. Türkiye’nin sivil düzene kavuştuğu bu dönemde YÖK’ün daha az müdahaleci bir rol takınmasını ve bunun ülke üniversitelerindeki korku ortamını azaltıcı sonuçlar doğurmasını beklerdik. Ne yazık ki, yakın geçmişte size yazdığımız mektuplarda da belirttiğimiz gibi üniversite öğrencileri ve akademisyenlerin haklarının çiğnenmesindeki artış dahil olmak üzere, hükümetiniz döneminde YÖK’le bağlantılı olarak kayda geçen durumlar bunun tam aksini işaret etmektedir.
“Dekan Devran’ın, siyasi görüş ve ifadelerinden dolayı hedef aldığı akademik personele uyguladığı cezai yaptırımlar, kanunlarla teminat altındaki bütün bu hükümleri ihlal etmekte ve Türkiye’deki akademik özgürlüğe gölge düşürmektedir”.
“Kararın onanmaması için adım atın”
MESA, Erdoğan’dan hükümetin akademik özgürlüklerin korunması için gerekli adımları atmasını isterken, Yusuf Devran’ın da işe alım ve terfilerde siyasi görüşlerden bağımsız olarak karar vereceğine dair teminat vermesini talep etti:
“Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’ndeki akademik personele verilen disiplin cezalarının YÖK tarafından onanmaması ve akademik personelin ve öğrencilerin akademik özgürlüklerinin korunması için gerek hükümetinizin atadığı üniversite yöneticilerinin gerekse diğer yetkililerin gereğini yapmaları ve hükümetinizin bu konuda gerekli adımları atmasını isteriz.
“Son olarak YÖK’ün, Dekan Devran’dan yazılı olarak bir açıklama yapmasını istemesini ve akademik kadro alımı ve mesleki terfi konularının, şahısların siyasi görüş ve etkinlikleriyle ilgili bir koşula dayanmadan karara bağlanacağına dair kendisinden yazılı teminat almasını saygıyla talep ediyoruz.”
Mektupta Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile Avrupa Konseyi, Avrupa İnsan Haklarını ve Temel Hak ve Özgürlüklerini Koruma Konvansiyonu, Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi, Uluslararası Kişisel ve Siyasal Haklar Sözleşmesi ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın Helsinki Nihai Senedi gibi belgelerde yer alan akademik özgürlüğün özünü oluşturan ifade ve toplantı hakları hatırlatıldı. (ÇT)
* Fotoğraf: 17 Şubat 2014 / Marmara İletişim